SYNLIGE SKEIVE

– Jeg skaper jo alltid oppstandelse på offentlige dametoaletter

Brita Møystad Engseth synes det er viktig å være synlig skeiv selv om mange av lhbt-rettighetene er på plass.

Publisert

– Det er fordi vi alle har ansvar for at de som både er våre samtidige og de som kommer etter oss, aldri skal oppleve at de er alene, sier filmviter Brita Møystad Engseth (55).

Hva er det med stilen din som gjør den skeiv?

At jeg ikke har handlet i en damebutikk siden 1978, kanskje?

Hvordan vil du beskrive stilen din?

Butch. God, gammeldags butch.

Hva slags respons får du?

Vel, jeg skaper jo alltid oppstandelse på offentlige dametoaletter. En gang på Beach Club hylte to unge kvinner av skrekk da jeg kom inn. Jeg hadde på meg en poloskjorte, jeans og seilersko, og de ropte: «Dette er damedoen, altså!! Du har gått feil!». Jeg bare så på dem, løftet opp poloskjorta slik at mine ikke-bh-innrammede bryst struttet imot dem, og sa: «Jeg tenker disse sier at jeg har gått riktig, jeg». De unge kvinnene sprang fnisende ut.

Hva eller hvem har inspirert stilen din?

Ingen jenter eller kvinner så ut som meg, så jeg klarte meg selv. Men jeg hadde forferdelig lyst på pilotdressen til Ripley i «Alien».

- Så mange ‘kjente’ som mulig burde være synlige. Det er å bruke plattformen sin til noe viktig og fornuftig, sier Brita Møystad Engseth

Hva var ditt første skeive plagg?

En eller annen 17. mai på barneskolen. Jeg var så lei av å måtte ha skjørt og bluse (ofte likt antrukket som min tre år eldre søster, helt horror) og raste i en uke over at jeg var lei av å være «jentete», helt til mamma ga etter og kjøpte armypants og catalinajakke. Hvilken lykke! Endelig klær jeg kunne leke og herje i. Jeg stormet opp til skolen for å gå i tog, snublet i noe og tryna, og hadde hull på knærne og albuene før klokka åtte om morgenen. Men sånn var det å være baby-butch.

Når føler du deg selvlysende?

På offentlige dametoaletter.

Når syns du at du må tone ned det skeive?

Aldri.

Hvilke skeive tegn ser du etter hos andre?

Ingen, egentlig. Gaydaren pinger helt av seg selv.

Er det er viktig at andre er synlige skeive?

Absolutt.

Hva med kjendiser, er det viktig at de er synlige?

Ja. Så mange som mulig burde være synlige. Det er å bruke plattformen sin til noe viktig og fornuftig.

Hva får ingen se deg i?

Kjole, skjørt, bluse, høyhælte sko hestehale, bling, øyenskygge, badedrakt, cardigan, blonder, eller noe av det andre Adam Schjølberg har på seg til daglig.

Powered by Labrador CMS