Urix

Presidentkandidat raserte lhbt-senter og slo aktivist i ansiktet

Lørdag ble lhbt-senteret Rainbow Hub i den bulgarske hovedstaden Sofia angrepet av en anti-lhbt-gruppe. – Det er et veldig tydelig angrep på det eneste trygge stedet vi har, sier Lily Dragoeva ved Rainbow Hub.

Lokalene til Rainbow Hub i Sofia ble fullstendig rasert av en gruppe på ti mennesker lørdag 30. oktober. Én av dem skal ha vært den høyreekstreme presidentkandidaten Boyan Rasate (50).
Publisert Sist oppdatert

.

Lørdag ettermiddag ble kontorene til Rainbow Hub i Sofia totalrasert og en person ble slått ned da en gruppe på ti mennesker angrep et transarrangement i bygget.

– Alt er fullstendig ødelagt. Ingen mennesker er fysisk skadet, bortsett fra min kollega Gloria Filipova fra Bilitis Foundation, som ble slått i ansiktet av presidentkandidat Boyan Rasate, sier Lily Dragoeva ved Rainbow Hub.

.

Presidentkandidaten kan ikke straffeforfølges

Angrepet skjedde under en samling med transpersoner og transaktivister. Ifølge Dragoeva var gruppen ledet av den høyreekstreme presidentkandidaten Boyan Rasate (50).

Lily Dragoeva forteller at hun er sint og redd etter angrepet forrige lørdag.

– Rasate er kjent for sin nasjonalistiske retorikk og har tidligere begått vold mot lhbti-samfunnet og andre minoritetsgrupper, sier Dragoeva.

Fordi Rasate er presidentkandidat har han politisk immunitet fram til valget 14. november, og kan derfor ikke straffeforfølges for hendelsen nå.

Dragoeva er en del av stiftelsen Bilitis, Bulgarias eldste lhbt-organisjonen. Hun er også Pride-koordinator og medlem av styret i Europan Pride Organisers Association, hvor Norge er representert.

Rainbow hub huser flere skeive organisasjoner og aktivitetsgrupper, og beskrives av Dragoeva som et trygt sted for skeive, før angrepet fant sted.

– Folk er veldig redde og sinte for det som har skjedd, fordi det er et veldig tydelig angrep på det eneste trygge stedet vi har i Sofia.

.

Slik så lokalene ut etter at gruppen hadde dratt.

.

Krever rettferdighet

Rainbow Hub og Dragoeva krever at institusjoner og politikere offentlig går ut og fordømmer angrepet, og at seksuell orientering og kjønnsidentitet innlemmes som beskyttelsesgrunnlag i hatkriminalitetslovverket.

– Ironisk nok skjedde dette angrepet bare ti dager etter at vi sendte en underskriftkampanje med mer enn 8 000 signaturer til Justisdepartementet, med krav om at hatkriminalitet mot lhbti-personer skulle innlemmes i den Bulgarske straffeloven. Det kom også fire dager etter at høyesterett avgjorde at «kjønn» kun skal forstås i sin biologiske forstand, sier Dragoeva.

– Vi krever rettferdighet og trenger all støtte vi kan få fra allierte både i Bulgaria og i Europa. Og forventer at institusjoner følger med på situasjonen og starter dialog med lhbti-organisasjonene i Bulgaria.

I går gikk 11 ambassader i Bulgaria ut med en felles uttalelse hvor de fordømmer angrepet. Blant disse var USA, Danmark, Frankrike, Nederland og Storbrittania. Norge har foreløpig ikke uttalt seg i saken.

Powered by Labrador CMS