Scene

– En hyllest til den skeive scenekunsten

I slutten av august fylles Elsker med glitter, hud, puppedusker, drag og burlesque.
– Dette er en hyllest til den skeive scenekunsten, sier Carina Carlsen, festivalsjef i Oslo Burlesque Festival.

Else Kåss Furuseth debuterer som Else Kåssanova Furuseth på Oslo Burlesque Festival.
Publisert Sist oppdatert

 Oslo Burlesque Festival er en årlig festival som feirer burlesquekulturen, kunstnerisk utfoldelse og kroppsmangfold. Festivalen har som mål å bringe sammen internasjonale og lokale talenter for å skape en unik og minneverdig opplevelse for publikum.

– For oss er det viktig at Oslo Burlesque Festival er og forblir en arena for den skeive scenekunsten. Derfor er også Elsker en naturlig arena, sier festivalsjef Carina E. Carlsen, også kjent som Fifi von Tassel.

Fra 31. august til 3. september fylles Elsker med burlesque, drag, hud, glitter og puppedusker.

– Burlesque har lenge måttet slåss for å bli anerkjent som en del av den skeive scenekunsten, men Norge har de siste årene fått et stort og spennende cabaretmiljø, der stadig flere kombinerer drag og burlesque. Det har vært gøy å se utviklingen de siste ti årene, og derfor er det ekstra stas å kunne invitere til denne skeive folkefesten som festivalen jo er, sier hun.

Daglig leder på Elsker, Jim Ekberg, sier seg enig.

– Burlesque er kjempeskeivt, og går på tvers av alle miljøer. Festivalen har et stort fokus på mangfold, og feirer det skeive.

– For Elsker er det veldig viktig å ha denne type show. Det gjør huset vårt godt, og viser også mangfoldet av skeiv kultur. Og ærlig talt, hvem er det som ikke liker pupper?

Som dragdronninga, Linn Dorf inviterer Ekberg også til gratis dragbrunch søndag ettermiddag, med burlesqueinspirert quiz.

Burlesque

Burlesque er en underholdningsform som kombinerer komedie, teater, dans og sensuell estetikk. Det er preget av overdrevne, ofte humoristiske framføringer av karakterer og situasjoner. Burlesqueopptredener inneholder ofte elegante kostymer, stilisert dans og flørting med seksualitet, samtidig som de kan utfordre normer og forventninger knyttet til kjønn og samfunn. Det er en kunstnerisk form for underholdning som har røtter tilbake til 1800-tallet, og den moderne burlesquekunsten har gjenoppdaget og omfavnet denne tradisjonen med en moderne vri.

Nummer to i verden

Oslo Burlesque Festival så dagens lys i 2017, og har blitt besøkt av noen av verdens beste artister innen sin sjanger.

Den prisbelønte artisten Lauren Ashley Jiles, bedre kjent som Lou Lou la Duchesse de Rière topper plakaten på årets festival.

Høydepunktene står i kø også under årets festival, men ifølge festivalsjef Carina Elisabeth Carlsen, er det største uten tvil headliner Lauren Ashley Jiles, bedre kjent som Lou Lou la Duchesse de Rière.

– Det har vært en drøm å få henne til Oslo i flere år, og endelig skjer det. Dette er en av de beste og mest spennende artistene i verden akkurat nå. I tillegg har hun et dypt og viktig budskap i numrene sine, som i dagens politiske klima også her i Norge, kanskje kan være til ettertanke. Vi har selv en urbefolkning som lider under myndighetenes uverdige behandling.

Lauren Ashley Jiles er afro-indiginous, fra Mohawk-territoriet Kahnawake, Kanada, og bruker blant annet burlesque som en del av sin aktivisme. Jiles startet sin burlesque-karriere i en alder av 18 år, og har siden den gang tatt hele verden med storm. Hun er tidligere vinner av den prestisjetunge prisen Miss Exotic World, og ikke minst har hun toppet listene over verdens beste artister flere år på rad. I 2022 ble hun kåret til nummer to i verden.

– Jeg tar med to av mine mest actionfylte numre. Den ene er basert på en irokesisk folkehistorie om «Hov-kvinnen», en demon som forfører og sluker menn. Det andre nummeret har tittelen «Peace, Power and Righteousness», som er nummeret jeg vant Miss Exotic World med. Dette nummeret handler om avkolonisering, og om å omfavne min seksualitet som urfolkskvinne. Det er et veldig emosjonelt nummer, og jeg er så glad for å kunne dele det med Oslo.

Helse i hver puppesnurr

– Burlesque kan være flott, gøy, teatralsk, rørende og politisk - og alt dette får du under Oslo Burlesque Festival. Vi har et variert program, med mange spennende artister fra hele 16 land. Ikke minst er det fint å se det høye nivået på de norske artistene som i år kom med, sier Carlsen.

En av de norske artistene er hele Norges Else Kåss Furuseth, for anledningen under aliaset Else Kåssanova Furuseth. Furuseth kastet seg inn i burlesque-verdenen etter at hun fikk teste det gjennom tv-suksessen Helsekåss Furuseth. Else Kåssanova vil være å se under nykommerkonkurransen Rising star of the North 2023, torsdag 31. August.

– Målet må være at showet i hvert fall føles minst halvparten så frigjørende for publikum som oss på scenen. Det kan høres snaut ut, men så det også en lifechanging opplevelse å få være med som nybegynner. Jeg lover faktisk en pengene tilbake-garanti om noen glipper med øya. For kjedelig blir det ikke, sier Furuseth.

Fullt program og billetter: osloburlesquefestival

Verdens beste artister møtes i Oslo for å hylle skeiv kultur på Oslo Burlesque Festival.

 

Powered by Labrador CMS