Runar Gudnason i rap-gruppa Side Brok vil at Bygdepride skal legge ut den usensurerte pridefilmen

Publisert

Etter Blikks nyhetssak om Bygdeprides film nylig, hvor sørstatsflagget figurerte, valgte festivalen å trekke filmen etter reaksjoner.

Bygdepride var et kjærkomment tilskudd til pridefamilien da de arrangerte sin første festival i mai 2018. Bygdepride ble godt mottatt og mottok Møre og Romsdal fylkeskommunes likestillingspris for 2018. Bygdepride fulgte opp med festival i 2019, men så ble det lagt kjepper i hjulene. I 2020 måtte festivalen avlyses grunnet pandemien. Det samme skjer i år.

Derfor trommet Bygdepride sammen til en dugnadsinnsats for å lage en film som skal vise mangfoldet og engasjementet i Ørsta/Volda under Bygdepride. Filmen, produsert av byrået Oclin i Volda, ble lansert lørdag 15. mai.

Men det som skulle bli en fest og et tidsvitne om pride på bygda, fikk fort en emmen bismak.

Det var innslaget signert Planet Ørsta som førte til reaksjoner, blant annet fra organisasjonen Salam.

Reaksjonene på at Bygdepride valgte å slette den opprinnelige filmen lot ikke vente på seg. På festivalens nettside ble valget diskutert:

Hindrer fri debatt

I lokalavisa Møre-Nytt har diskusjonen fortsatt. I et intervju med avisa sier Runar Gudnason, kjent fra rapgruppa Side Brok, som har opptrådt på festivalen, at Bygdepride ikke burde slettet filmen.

«Ja, mi oppmoding til Bygdepride er å legge ut den usensurerte versjonen igjen. For meg er det merkeleg og leitt at nokre vert så såra og forarga over humor og satire. Og kven blir den neste til å bli sensurert?» spør Gudnason, som mener sensur av innslaget til Planet Ørsta hindrer fri debatt.

I sin faste helgespalte i Møre-Nytt fredag begrunner Gudnason hvorfor han mener Bygdepride har gjort en tabbe ved å sensurere seg selv.

«Eg meiner ikkje ein berre skal avfeie kritikken som krenkehysteri heller, men eg meiner den lave terskelen for å bli såra av alt mogleg i dagens samfunn hemmar ein open og fri debatt.»

Leder i Bygdepride, Rune Sæbønes, på sin side svarer Gudnason slik:

«Eg svarar nok litt som ein politikar no: Men dette må Gudnason få lov til å meine. Vår kommentar er at styret har tatt ei avgjerd, og det er å ta Planet Ørsta-biten ut av filmen.»

Powered by Labrador CMS