Karmaklubb*

Tine og gjengen inviterer til fest

Karmaklubb*s skeive kulturfest «House of Joie» slår opp dørene på Det Gamle Biblioteket i Oslo formiddagen lørdag 14.mai og stenger ikke før langt utpå morgenkvisten.

Elektra Puzzz og Cassie Brødskive er noen av artistene du møter på Karmaklubb* lørdag 14. mai.
Publisert Sist oppdatert

– «House of Joie» er Karmaklubb* sitt største event og når jeg tenker etter er det kanskje blant de største skeive klubb eventene i landet noensinne, sier Tine Semb.

– Og alle er velkommen.

Tine Semb er kunstneren som ble skeiv kulturprodusent nesten ved en tilfeldighet. Sammen med venner holdt hun på med det som ble til den nomadiske klubben Karmaklubb*, som i løpet av få år har blitt en viktig arena for den som vil ta samtidig skeiv kultur på pulsen.

I forbindelse med Skeivt Kulturår har Karmaklubb* nylig reisidert i Bergen. Tilbake i hovedstaden er Tine Semb straks klar med «House of Joie».

– Dette har vært planlagt i godt over to år og tatt forskjellige former og stadig blitt utsatt på grunn av pandemien, forklarer hun.

Et heidundrande vorspiel

Tine Semb står bak det nomadiske klubbkonseptet Karmaklubb*. På få år har hun og Karmaklubb* skapt et vitalt miljø av kunstnere og kreative mennesker som preger samtidig, skeiv kultur.

«House of Joie» kan kanskje kalles «det store vorspielet» til Oslo Pride, som forøvrig også er med på laget, og er bare en uke unna. Her skal skeiv kunst og kultur vises fram og feires. Det hele finner sted i Det Gamle Biblioteket, den staselige bygningen som før huset Deichman hovedbibliotek i Oslo.

– Dette blir en gavepakke av mange ulike disipliner innen dans, scenekunst, drag, burlesque, musikk, billedkunst og så videre, sier Tine Semb.

Som primus motor bak det som skjer, har Semb hatt intense arbeidsdager for å få alt på plass. Fotografene, kunstnerne, dragartistene og de andre som allerede sogner til miljøet rundt Karmaklubb*, er sterkt representert i sal og på scener, men publikum kan også oppleve andre artister fra inn og utland.

– Det blir altså mangfold, både i innhold og uttrykk.

Workshop og vin

Den skeive kultur- og kunstfesten strekker seg over 15 timer og har to hovedbolker.
– Vi har prøvd å dele opp litt, for det er ganske ulike målgrupper. Fra klokken 12-14 er det en workshop med Mabell Holand for folk mellom 16 og 25 år, forklarer Semb.

– Vi har henvendt oss til organisasjoner for yngre skeive og minoriteter, og tema tar for seg blant annet grensesetting og hva som skal til for å føle seg trygg.

Klokken 15 inviteres det til noen timers dypdykk i naturvinenes gleder og mysterier, i en gratis og åpen drop-in vinsmaking, ekspertledet av Vin John.
– Men man må kjøpe drikkebonger om man vil ha mer enn en smak altså, ler Semb.

Father Diesel Meraki i Kiki House of Meraki.

Se Eurovision sammen

Deretter ruller eventet videre mot kvelden, som fra klokken 19.00 krever billetter, men til gjengjeld byr på et utall pulserende opptredener, billedkunst, drag, DJ-sets, innslag fra vogue og dansegulv.

Og, ikke å forglemme: det blir direktestrømming av finalen i Eurovision Song Contest i egen sal.
– Der inne blir det en megaskjerm og jeg tror det blir den beste og koseligste visningen av Eurovision i hele Oslo, sier Tine Semb om den staselige salen som er satt av til formålet.

Her er det plass til et par hundre mennesker. Der kan man se finalen mens man koser seg med god drikke, eller også vandre omkring i huset og se drag, danse til andre musikere eller hente seg mat.
– Det er ingen grunn til å forlate «House of Joie» når man først har kommet, slår Tine Semb fast.
– Her blir nok av alt!

Og man trenger ikke være uttalt skeiv for å komme. Det er nok å ville ta del i skeiv kultur.
– Noe av ønsket her er å skape et møtepunkt, det er åpent for alle, men på skeives premisser, understreker Tine Semb.

Kulturtips fra Tine Semb

Hvilke arrangører eller kulturoperatører følger du med interesse?

– Rett på sak: I løpet av de siste årene har jeg fått et langt sterkere og nærere forhold til disipliner relatert til drag, det gjelder for øvrig også burlesque og ballroom. Nå skal det sies at jeg ikke er så glad i å tenke kategorisk i det hele tatt, og er veldig glad i hybrider av ymse art som er med på å bryte med normtenkning. Det er jo i stor grad dette drag og burlesque gjør, i tillegg kommer rommet for utfoldelse av individet, naturligvis, og ikke minst fellesskap, samhold og community-aspektet. Jeg tror fascinasjonen og interessen min har økt i takt med forståelsen, spesielt etter å ha jobbet med en rekke aktører over tid. Jeg forsøker å få med meg så mye som mulig av det som har å gjøre med skeiv kultur og kjønnsmangfold, og har også selv mange tentakler også i ulike deler av scene- og billedkunstverdenen, der jeg har min andre jobb.

Hvor går du selv ut og hvorfor dit?

– Det er begrenset hvor mye jeg kan gå ut i tillegg til å jobbe med uteliv, haha. Men for eksempel på SALT har det vært en del deilig drag og burlesque – og alt imellom – som jeg har vært så heldig å få med meg. Det gjelder også Elsker. Om vi ser på det siste året har jeg hatt en tendens til å havne på Khartoum Contemporary Art Center fordi det nesten alltid oppleves hyggelig, inkluderende og flerkulturelt, noe jeg tror de fleste har godt av. Terskelen er lav for å ta en dans der. Jeg har vel også havnet på Evrysome i ny og ne.

Hva er den sterkeste kulturopplevelsen du har hatt i det siste?

– Det er utrolig sterkt å gjennomføre egne arrangementer, som Frida Marida i Det Gamle Biblioteket 4. mars under samarbeidet med Oslo Pride. Det var en legendarisk forestilling. Rett etter fikk vi med oss Fifi & Co. på Elsker. Det var drag og burlesque hele veien. Førpremieren på «Queering the Museum – Preus» med tilhørende klubb og drag i regi av Nasjonalmuseet på Kunstnernes Hus. Jeg må også nevne Biennale Arte 2022, «The Milk of Dreams», altså Veneziabiennalen.

Hvilke kulturarrangementer gleder du deg til framover?

– Naturligvis Oslo Pride. Da skal Karmaklubb* fylle Munch museet, og det skjer mer med Frida Marida i løpet av Pride-uka. Salam gjør også fine ting som jeg ønsker å få med meg. Det jo Skeivt kulturår og snart Pride, men faktum er vel at for min del er det alltid Pride. Jeg gleder meg også veldig til å kunne sitte ved sjøen, eller ligge, og bare kjenne på varm luft. Puste. Det blir kanskje seint juni en gang, eller før om jeg er heldig.

Powered by Labrador CMS