Litteratur

Jenter

Tegneseriedebuten til illustratøren Cathrine Sandmæl (32) er en oppveksthistorie om jakten på kjærlighet og identitet. – «Jenter» er en bok som hadde vært viktig for meg som ung og skeiv jente, sier Sandmæl om sin egen grafiske novelle.

Cathrine Sandmæl er illustratør og forfatter bosatt i Nordre-Follo. Hun har en bachelor i illustrasjon fra University of Wolverhampton og en annen i visuell kommunikasjon fra Universitet i Sør-Øst Norge. Som illustratør har hun vært yrkesaktiv siden 2013 og illustert flere bøker forl. Dette er hennes første tegneserie.
Publisert Sist oppdatert

Cathrine Sandmæls «Jenter» er en oppveksthistorie om Eli som flytter til Oppegård og bytter ungdomsskole. Her finner hun seg en fin vennegjeng som utforsker det å være ung nerd på starten av 2000-tallet.

– Motivasjonen for boka var at jeg ville skrive og tegne en bok jeg selv ville lest i ung alder. Den beste målgruppa er deg selv. Målgruppa er 10 til 12-åringer, men også tenåringer og eldre, sier Cathrine Sandmæl til Blikk.

– Men primærmålgruppa er ungdomsskolealder. Du vet når man opplever sin første forelskelse. Jeg skulle gjerne hatt en bok som dette, som fortalte noe om hva man går igjennom og som jeg hadde kunnet relatere til.

– Hvor mye av deg selv finnes i historien?

– Mye. Den er basert på egne opplevelser, selv om jeg har gjort om på karakterer, navn og situasjoner. Men hovedpersonen Eli er basert på meg selv.

Hvis du har bitt deg merke i etternavnet Sandmæl, er ikke det så rart. Hun er nemlig storesøster til Cha Sandmæl, kjent for Blikklesere for tegneseriebøkene «Dragens øye».

– Jeg kan røpe at «Jenter» slippes i Danmark til sommeren, da med tittelen «Piger», sier Cathrine Sandmæl.

Pilgrimsreise til Outland

Hovedpersonen i «Jenter» er Eli, eller «Emo-Eli», som må navigere mellom ulike verdener. Hun blir et mobbeoffer på ny ungdomsskole, og hun tullekysser venninnen Nina. På samme tid sluker hun japanske tegneserier for å bearbeide følelser og finne nye venner.

– Jeg har vokst opp med tegneserier, spesielt japansk manga fra 80-90-tallet. Er også veldig inspirert av grafiske romaner, spesielt den amerikanske tegnseserieforfatteren Craig Thompson, som ga ut en murstein av en tegneserie i 2003 med tittelen «Blankets», som handler om hans første forelskelse på highschool. En veldig fin og emosjonell bok.

Sandmæl plasserer karakterene sine i egen oppvekt, og det er en gjeng skeive og nerdete ungdom tidlig på 2000-tallet. En tid hvor mye tid ble tilbrakt på butikken Outland i Oslo. En butikk som har spesialisert seg på tegneserier og fantasy.

– Outland var veldig viktig da jeg vokste opp. Da jeg begynte å lese tegneserier for alvor på ungdomsskolen, pleide venninnene mine og jeg å dra til Oslo og Outland. Det føltes som en pilegrimsreise til den beste butikken i verden. Det oppsto et miljø i og utenfor Outland med emo kids og mange skeive. Det var neste ingen som var hetero faktisk.

Og i dag selges Sandmæls «Jenter» i samme butikk hun pleide å henge i.

– Ja! Det er jo veldig stort. Jeg hadde ikke sett det for meg for 20 år siden. Ikke i det hele tatt.

Når skeive sensureres

Grafiske noveller og bøker med skeiv tematikk har blitt en het potet, spesielt i USA, hvor bøker med skeiv tematikk kastes ut av skolebiblioteker, og hvor forbudslistene toppes av nettopp skeiv litteratur. At Sandmæls «Jenter» ville lidd samme skjebne i USA er noe hun har tenkt på.

– Det er veldig synd og trist. Noe av motivasjonen min for å tegne og skrive «Jenter» er jo som sagt at jeg savnet en slik bok da jeg var yngre. En bok som hadde vært viktig for meg som en ung og skeiv jente. Å vite at det finnes en kultur i et såpass progressivt land som USA, som bestemmer seg for å sensurere skeiv litteratur, er kjempetrist. Litteratur er til for å lære mennesker nye ting, men også for lese noe man kjenner seg selv igjen.

Her hjemme møtes ikke «Jenter» med sensur, men snarere gode anmeldelser, både fra Dagens Nærlingsliv, Klassekampen og nettstedet Serienytt. Nå banker utlandet på døra og vil ha sin del av Sandmæls skeive univers.

– Jeg kan røpe at «Jenter» slippes i Danmark til sommeren, da med tittelen «Piger». Boka er også plukket opp av organisasjonen Senter for norsk litteratur i utlandet (NORLA). De fremmer norsk litteratureksport og gir tilskudd til oversettelse. Der har «Jenter» blitt plukket ut som fokustittel, og skal fremmes på litteraturfestivaler og bokmesser, sier Sandmæl.

– I tillegg kan jeg røpe at det kommer en oppfølger av «Jenter», men før den tid jobber jeg med å illustrere en rekke barnebøker og har andre prosjekter på gang.

 

Powered by Labrador CMS