Oslo/Fusion

Utenomjordisk aktivisme fra Russland

På Oslo/Fusion i dag møter du Gena, en queer, ikke-binær kunstner som blander kunst og aktivisme.

«Queendom» av regissør Agniia Galdanova.
Publisert

Oslo/Fusion International Film Festival byr på 135 kvalitetsfilmer på Cinemateket og Vega Scene 22.-29. september.

Høydepunkter fra programmet:

Spillefilm: «Perpetrator»

Den rebelske tenåringsjenta Jonny blir sendt hjemmefra for å bo med sin tante Hildie (Alicia Silverstone er tilbake!), som hun ikke har sett på mange år. På 18-årsdagen får hun en kake bakt etter en magisk familieoppskrift, en kake som utløser en dramatisk metamorfose.

Samtidig skaper de hyppige drapsorgie-beredskapsøvelsene på hennes nye skole en anspent stemning, og snart har fem jenter forsvunnet sporløst.

Fascinert av forsvinningene begynner Jonny å lete etter spor og en bloddryppende coming-of-age-historie begynner å ta form. 

Perpetrator er en mørk, queerfeministisk sjangermix med body horror, blod og gørr, og mystikk. Regissør Reeder ser verden hovedsakelig gjennom øynene til sine unge protagonister som, væpnet med skarp humor og sterk rettferdighetssans, klarer å vri øyeblikk av lettbenthet og solidaritet fra de voksnes forskrudde verden.

Regissør Jennifer Reeder vil være til stede på visningen 24. september.

«Perpetrator» av regissør Jennifer Reeder.

Dokumentar: «Queendom»

Gena, en queer, ikke-binær kunstner, kler seg i utenomjordiske kostymer laget av søppel og tape, og protesterer mot regjeringen i Moskvas gater. Født og oppvokst i de tøffe gatene i Magadan, en forfryst liten utpost ved Sovjets Gulag-leire, er Gena kun 21 år, med en stor følgerskare på instagram, noe besteforeldrene ikke kan forstå. 

Hennes radikale opptredener på offentlige steder blir en ny form for kunst og aktivisme, og målet er å endre folks syn på skjønnhet og queerness, og skape oppmerksomhet rundt trakasseringen av LHBTQ+miljøet. Opptredenene - ofte mørke, merkelige, stemningsfulle og med en queer kjerne - er manifesteringer av Genas ubevissthet. Men de kommer med en pris.

Når Russland forbereder sitt angrep på Ukraina, vil Gena komme seg ut før hun blir kalt inn til militærtjeneste? 

Kortfilmprogram: «The Young & The Queer»

Syv kortfilmer viser at de unge har det bra - eller vil få det.

«Three» av regissør Simon Moe.

Dokumentar: «Anhell69»

En begravelsesbil kjører gatelangs i Medellín, Colombia, mens en ung regissør forteller om sin fortid i den voldelige og konservative byen. Han minnes forarbeidet til sin første spillefilm, en vampyrfilm om en dystopisk by der spøkelser og de levende eksisterer side om side med. 

Etter å ha castet ungdommer fra queermiljøet i Medellín i filmen, dør filmens protagonist, Camilo Najar, av en heroinoverdose bare 21 år gammel, som mange andre av regissørens venner. 

«Anhell69» er en prisvinnende neo-noir dokumentar med en punkrock-estetikk som utforsker drømmer, tvil og frykt i en generasjon som har mistet troen på en fremtid, og en ung regissørs kamp for å fortsette å lage film. Theo Montoyas kortfilm, «Son of Sodom», om og med Camilo Najar, ble vist under Oslo/Fusion 2021.

Spillefilm: «Eismayer»

Sersjantmajor Eismayer er en kjent og fryktet treningsoffiser i den østerrikske hæren, nådeløs med rekruttene og urokkelig i sin disiplin, orden og tøffe macho-fasade. Han er også skjult homofil, og når han utvikler følelser for den stolte homofile rekrutten Falak, rystes Eismayers tilværelse i skapet til kjernen. For Eismayer er ikke det å elske en annen mann forenlig med hans forståelse av hva en ekte soldat skal være, og han må ta et valg mellom å beskytte sitt tøffe image over alt annet, eller følge hjertet og leve ut sitt sanne jeg.

Inspirert av en sann historie river denne filmen i stykker våre forutinntatte idéer om maskulinitet og styrke, for så å bygge dem opp igjen på en ny måte.

Dokumentar: «Blue ID»

I Tyrkia er de nasjonale ID-kortene blå for menn og rosa for kvinner. I 2012 mottok Rüzgar Erkoçlar sin første testosteroninjeksjon, et viktig steg i hans kjønnsbekreftende prosess. 

Kunne han ha forestilt seg da, hvor vanskelig denne reisen ville bli? 

Blue ID følger Erkoçlar, en tidligere berømt tyrkisk skuespiller, i hans kamp for å akseptere seg selv og få aksept i et tradisjonelt og konservativt land. Erkoçlar kommer stadig mer i medias søkelys etter å ha blitt outet som transmann av sin egen lege.

Blue ID vant publikumsprisen på verdens største dokumentarfilmfestival, IDFA, i 2022.

Fullt program, visningstider og info: oslofusion.no

Powered by Labrador CMS