Oslo/Fusion

Under press i Russland

Hvordan brukes film i menneskerettighetskampen? I mange land er det forbudt å vise filmer med lhbtq+-tematikk, men selv med livet som innsats, blir sterke filmer med skeive historier og budskap likevel produsert. Se noen av dem på Oslo/Fusion.

L*** 404 NOT FOUND (2023).
Publisert

Oslo/Fusion International Film Festival byr på 135 kvalitetsfilmer på Cinemateket og Vega Scene 22.-29. september.

Høydepunkter fra programmet:

Spesialvisning: Under press: Skeive i Russland

I samarbeid med Den norske Helsingforskomité og med støtte fra Fritt Ord, setter Oslo/Fusion søkelys på menneskerettigheter i Russland og Iran. Til denne visningen får festivalen besøk av de russiske filmskaperne Lyubov Vetrov og Tanya Levi, som begge arbeider aktivt med å bekjempe diskriminering og homofobi gjennom kunst. 

De besøker festivalen for å presentere sine filmer, etterfulgt av en Q&A og samtale moderert av Den norske Helsingforskomité. 

Black Barbie (2023).

Dokumentar: Black Barbie

Elsk eller hat henne, nesten alle har en Barbie-historie. Denne filmen ser på den mellomgenerasjonelle innvirkningen det hadde da leketøysgiganten Mattel slapp Black Barbie i 1980. Den ser på hvordan fraværet av svarte bilder i det “sosiale speilet” etterlot svarte jenter med bare hvite subjekter for selvrefleksjon og -projeksjon.

Gjennom filmskaperens 83-årige tante, den karismatiske Mattell-ansatte Beulah Mae Mitchell, dykker Black Barbie ned i krysningspunktet mellom merkevarer og representasjon, mens svarte kvinner jobber for å løfte frem sine egne stemmer og sine egne historier, og nekter å bli usynliggjort. 

In Her Words: 20th Century Lesbian Fiction (2022).

Dokumentar: In Her Words: 20th Century Lesbian Fiction

Denne filmen dokumenterer historien og innvirkningen av lesbisk fiksjon fra 1920-tallet og gjennom resten av det forrige århundret. Lillian Faderman skildrer effekten store verdensbegivenheter har hatt på LHBTQ+ historien gjennom tiårene. 

Med intervjuer fra flere banebrytende lesbiske forfattere som Ann Bannon, Rita Mae Brown, Jewel Gomez and Sarah Waters, lærer vi hvordan verdensbegivenheter formet deres arbeid og i hvilken grad historiene de skrev var refleksjoner av forfatternes egne liv, mens de lette etter bekreftelser og sin plass i verden. 

Etter visningen onsdag 27. september vil det bli en samtale mellom regissør Lisa Marie Evans og Siri Lindstad.

Leon (2023).

Spillefilm: Leon

Julias liv legges i grus etter at partneren Barby dør, og hun må bygge opp et nytt liv for å holde på familien og restauranten som de startet sammen. Revet mellom sin egen sorg og en verden som faller sammen uten henne, streber hun for ikke å beholde restauranten og bevare båndet til deres sønn, León. Et forhold som nå trues av en egenrådig bestemor og tilbakekomsten av en fraværende far. 

En nær og følsom film om forhold, og de gledelige og vanskelige oppgavene i det å elske og forstå hverandre.

Charles Lum: This Is Where I Get Off (2021).

Dokumentar: Charles Lum: This Is Where I Get Off

En hyllest til Charles Lums liv fortalt gjennom hans virke som filmskaper, kuratert og presentert av Charlies nære venn og samarbeidspartner, Todd Verow.

«Et program med Super-8-filmer Charlie laget som tenåring på 1970-tallet og frem til den siste han laget om sin kamp med AIDS-relatert lymfekreft. Charlie AKA Clublum var et høyt elsket og verdsatt menneske i vårt skeive queer- og filmmiljø, hvis filmer trosset tabuer og stigma rundt sex, sex på offentlige steder, og sex som HIV-positiv. Filmene hans besitter en sær sjarme og en hemningsløs og skarp humor, og alltid den rene gleden og nytelsen av en annens kropp», sier Todd Verow.

Charles Lum (1958 - 2021) var en New York-basert kunstner som arbeidet innen dokumentar- og fiksjonsfilm, fotografi og performance. Mange av filmene hans har blitt vist på Oslo/Fusion (og Skeive filmer), og som tidligere utvekslingsstudent i Norge elsket Charlie Norge og Oslo, men dessverre fikk vi aldri til et besøk før han gikk bort så altfor tidlig.

Fullt program, visningstider og info: oslofusion.no

 

 

Powered by Labrador CMS