
Noras hete sommer
«Det er laget mange filmer om homofile i Tyskland. Derfor overrasket det meg da jeg oppdaget at ingen hadde laget en om to skolejenter som faller for hverandre.» Se filmen digitalt hos Kosmorama Trondheim Internasjonale Filmfestival.
«Cocoon» handler om Noras sommer i Berlin. Sommeren hun finner ut at hun forelsker seg i jenter. Nora (Lena Urzendowsky) er fjorten år og bor sammen med storesøster og en fraværende, lett alkoholisert mor i et blandet nabolag i Kreuzberg. Filmen tematiserer ung lesbisk oppvåkning og forelskelse.

«Det er laget mange filmer om homofile i Tyskland. Derfor overrasket det meg da jeg oppdaget at ingen hadde laget en om to skolejenter som faller for hverandre. Det er jo i fjortenårsalderen du forelsker deg og gjør dine første erfaringer», sier regissør Leoni Krippendorff (35) til magasinet Dazed.
«Cocoon» er satt til 2018. Hetebølgen sveiper over Europa, men det er ankomsten av den nye jenta Romy som øker temperaturen i Nora. Filmen vikler seg langsomt ut, regissøren lar det gå nesten en halv time før hun introduserer Romy (Jella Haase). Før det følger hun hovedpersonen Nora. Hun passer ikke helt inn. Hun får henge med storesøsteren og hennes venner, men er alltid bare i bakgrunnen. Ingen hører på henne og hun har kanskje heller ikke noe bestemt å si.
Først når Romy kommer, begynner Nora å finne sin egen stemme. Grepet speiler slik sett tenåringens gradvise oppvåkning til dypere og mer intense følelser. Den langsomme framdriften gir regissøren tid til å lodde karakteren Nora, hennes tanker om hvem hun er og hvem hun er på vei til å bli.
Lena Urzendowsky (21), som spiller Nora får mye av æren for filmens gode mottakelse. Hennes evne til å formidle tenåringsangst og ekstase lar tilskueren komme på innsiden av hvordan det er å bli klar over og omfavne at man forelsker seg i en av samme kjønn.
«Jeg måtte kjempe for å gjøre det på den måten», sier Krippendorff til Dazed.
«Investorene er ikke så lette å få tak i når fortellingen bryter med et fast mønster.»
Noras selvoppdagelse og ungdommelige lengsel etter kjærlighet behandles realistisk under Krippendorfs nesten drømmeaktig fargeskala. Mye av innholdet er selvbiografisk, og slik sett historisk, men filmen er likevel lagt i samtida.
«Jeg tenkte på filmen som fortellingen om den sommeren Nora alltid kommer til å huske», forklarer Krippendorff. «Jeg ville at filmen skulle føles som noe som allerede er et minne.»
Regissøren er i gang med å skrive sin neste film, mens Lena Urzendowsky blir å se i Amazons nye miniserie om «Christiane F». Den er basert på boka fra 1978, som på norsk fikk tittelen «Å være ung er for jævlig», der Christiane F. frekventerer strøket omkring Berlins hovedbanestasjon i stadig søken etter rus og tilhørighet.
Å være ung er fortsatt for jævlig, men i filmen «Cocoon» er det noen ganger også helt fantastisk.
«Cocoon» kan leies digitalt på Kosmorama Trondheim Internasjonale Filmfestival. Siste frist er søndag 28.mars kl. 23.59.
Lei filmen her: Kosmorama Trondheim Internasjonale Filmfestival
-
Oslo Pride trosser KrF – donerer regnbueflagg til skoler over hele landet
Som respons på KrFs vedtak om å forby prideflagg i skolegårder, donerer Oslo Pride 150 regnbueflagg til skoler over hele landet. To milliardærarvinger betaler.
-
– Filmen «All of Us Strangers» bør være pensum i skolen
Som lærerstudent mener jeg det er vår plikt å sørge for at skolen er et trygt sted. Ikke bare fysisk, men også psykisk og sosialt, skriver Elle Nora Løken.
-
Dette skal Kim Wigaard synge i Stjernekamp-finalen
På lørdag er det klart for den aller siste duellen i «Stjernekamp» på NRK. Den står mellom Kim Wigaard og DePresno.
-
Pluss
Pris til Skeivt arkiv: – En anerkjennelse
Skeivt arkiv fikk prisen Årets privatarkiv av Arkivforbundet.
-
De flagger et hat mot skeive
– Det er skremmende at politikere ønsker å gjøre livet vanskeligere for unge som allerede står i en utrolig sårbar situasjon, skriver Hedda Josefine Bruncell.
-
Pluss
Samler inn historier: – Biskopene skal vite hva de sier unnskyld for
Bispemøtet i Den norske kirke planlegger å be om unnskyldning for behandlingen av skeive. Skeivt kristent nettverk ber folk dele sine erfaringer for at kirken skal vite hva den ber om unnskyldning for.
-
– Det handler om mot. Om liv. Om retten til å finnes
Hvis regnbueflagg vaiet overalt, ville det minne oss hver dag om at alle mennesker er like mye verdt – uansett hvem de elsker, hvordan de ser ut, eller hvor de kommer fra, skriver Bent Sandvand.
-
Ingen homofrie soner i Polen lenger
Seks år etter at Polen innførte såkalte homofrie soner er det omsider slutt. Den siste ble fjernet forrige uke.
-
Pluss
Norske Ole-Petter er hormonlege i USA: – Alle er nervøse
Lege Ole-Petter Hamnvik forteller om økende stress og uro blant transpersoner i USA.
-
Bygdepride: – Handlar om vilkåra for skeive i bygdene
Bygdepride er rett rundt hjørnet, og trass i at festivalen er godt etablert, meiner arrangørane at han er viktigare i år enn nokon gong.