
Noras hete sommer
«Det er laget mange filmer om homofile i Tyskland. Derfor overrasket det meg da jeg oppdaget at ingen hadde laget en om to skolejenter som faller for hverandre.» Se filmen digitalt hos Kosmorama Trondheim Internasjonale Filmfestival.
«Cocoon» handler om Noras sommer i Berlin. Sommeren hun finner ut at hun forelsker seg i jenter. Nora (Lena Urzendowsky) er fjorten år og bor sammen med storesøster og en fraværende, lett alkoholisert mor i et blandet nabolag i Kreuzberg. Filmen tematiserer ung lesbisk oppvåkning og forelskelse.

«Det er laget mange filmer om homofile i Tyskland. Derfor overrasket det meg da jeg oppdaget at ingen hadde laget en om to skolejenter som faller for hverandre. Det er jo i fjortenårsalderen du forelsker deg og gjør dine første erfaringer», sier regissør Leoni Krippendorff (35) til magasinet Dazed.
«Cocoon» er satt til 2018. Hetebølgen sveiper over Europa, men det er ankomsten av den nye jenta Romy som øker temperaturen i Nora. Filmen vikler seg langsomt ut, regissøren lar det gå nesten en halv time før hun introduserer Romy (Jella Haase). Før det følger hun hovedpersonen Nora. Hun passer ikke helt inn. Hun får henge med storesøsteren og hennes venner, men er alltid bare i bakgrunnen. Ingen hører på henne og hun har kanskje heller ikke noe bestemt å si.
Først når Romy kommer, begynner Nora å finne sin egen stemme. Grepet speiler slik sett tenåringens gradvise oppvåkning til dypere og mer intense følelser. Den langsomme framdriften gir regissøren tid til å lodde karakteren Nora, hennes tanker om hvem hun er og hvem hun er på vei til å bli.
Lena Urzendowsky (21), som spiller Nora får mye av æren for filmens gode mottakelse. Hennes evne til å formidle tenåringsangst og ekstase lar tilskueren komme på innsiden av hvordan det er å bli klar over og omfavne at man forelsker seg i en av samme kjønn.
«Jeg måtte kjempe for å gjøre det på den måten», sier Krippendorff til Dazed.
«Investorene er ikke så lette å få tak i når fortellingen bryter med et fast mønster.»
Noras selvoppdagelse og ungdommelige lengsel etter kjærlighet behandles realistisk under Krippendorfs nesten drømmeaktig fargeskala. Mye av innholdet er selvbiografisk, og slik sett historisk, men filmen er likevel lagt i samtida.
«Jeg tenkte på filmen som fortellingen om den sommeren Nora alltid kommer til å huske», forklarer Krippendorff. «Jeg ville at filmen skulle føles som noe som allerede er et minne.»
Regissøren er i gang med å skrive sin neste film, mens Lena Urzendowsky blir å se i Amazons nye miniserie om «Christiane F». Den er basert på boka fra 1978, som på norsk fikk tittelen «Å være ung er for jævlig», der Christiane F. frekventerer strøket omkring Berlins hovedbanestasjon i stadig søken etter rus og tilhørighet.
Å være ung er fortsatt for jævlig, men i filmen «Cocoon» er det noen ganger også helt fantastisk.
«Cocoon» kan leies digitalt på Kosmorama Trondheim Internasjonale Filmfestival. Siste frist er søndag 28.mars kl. 23.59.
Lei filmen her: Kosmorama Trondheim Internasjonale Filmfestival
-
Pluss
– Det meste er jo ganske ille, uansett årstid
Frank Rossavik har klart og tydelig valgt sin kjepphest: – Jeg brenner for at alle som vil endre noe i samfunnet, husker at ytringsfriheten og resten av det liberale demokratiet er en venn.
-
Pluss
Går sammen om støtte til skeive syriske asylsøkere
Det er behandlingsstopp for asylsøknader fra syrere. Skeive er ikke trygge i Syria, mener de skeive nettverkene, og derfor bør de få søknaden om asyl behandlet.
-
Pluss
– Jeg har holdt meg unna kommentarfelt
– Selv om det virker som det går helt over stokk og stein, så er de aller fleste fine folk, mener den folkekjære TV- og radioprofilen Silje Nordnes.
-
Pluss
– Det burde være ulovlig å nekte å henge opp et regnbueflagg
– Jeg vet alt om hvordan det er å vokse opp skeiv på et lite sted, og hvor tung hverdagen kan være, sier Marius Hagen, også kjent som Pamela the Pam. I sommer gifter han seg med sin Kim Wigaard.
-
Skeiv bagatellisering av overgrep og trakassering
Er det virkelig normen at skeive skal tåle overgrep og trakassering i stillhet – som om det er en uunngåelig del av livene våre?
-
Pluss
Jubilantens sommer: – Jeg kjenner ikke noen forskjell
At Sven Henriksen nylig fylte 70 år forholder han seg ikke til, og bruker sommeren på å skrive ny bok.
-
Pluss
«Langt fra åpenbart» at dommer i Bhatti-saken var inhabil
Dommer Steinar Backe ble fjernet fra saken mot Arfan Bhatti på grunn av et leserinnlegg hvor han forsvarte pride i skolen. Blikk har fulgt opp avgjørelsen med Justis- og beredskapsdepartementet og Oslo tingrett.
-
Pluss
– Transpersoner skal ha samme rett til trygghet som alle andre
Årets Pride-måned har vært kontrastfylt for Oslos byråd for sosiale tjenester, Julianne Ferskaug. – Å se rettigheter vi tar for gitt under så hardt press i Europa gjør noe med en.
-
Pluss
– Må vise frem hvor stor motstanden er
Det har stormet rundt Morten Hegseth i det siste: – Det er hardt å våkne opp til daglige meldinger om hvor jævlig, homsete og grusom jeg er.
-
Pluss
Demonstrerte foran Operaen: – Et mønster av diskriminerende praksis
Etter nye innstramminger i helsehjelpen til unge transpersoner, samlet Pasientorganisasjonen for kjønnsinkongruens (PKI) seg til markering foran Operaen i Oslo.