Queer på CODA

Forestillingene under CODA vises på forskjellige scener i byen, fra Dansens hus til Kulturkirken Jakob og Operaen.

Publisert Sist oppdatert

Dansefestivalen CODA presenterer 20 ulike produksjoner, 40 forestillinger, workshops, seminarer, klubb, stunt og impro fordelt på 20 arenaer. Åpningsforestillingen Deep Dish av koreograf Chris Haring og dansekompaniet Liquid Loft er en iscenesatt blanding av dans, billedkunst og film som tas opp der og da av danserne med håndholdt kamera.

Forestillingen kan sees som en barokk installasjon, der billedkunstner Michel Blazy bidrar med skulpturer laget av mat. Liquid Loft ble etablert i 2005 og stiller samtidsdansen sammen med annen samtidskunst for å skape altomfattende kunstverk, både installasjoner og forestillinger. I 2007 ble de tildelt Gulløven for beste forestilling under Biennalen for dans i Venezia. Forestillingene under CODA vises på forskjellige scener i byen, fra Dansens hus til Kulturkirken Jakob og Operaen. Se fullstendig program hos codadancefest.no

CODAhaus på Hausmania

CODA-festivalen arrangerer også i med Hausmania Kulturhus CODAhaus. Programmet på CODAhaus har lagt vekt på queer tematikk, med lokale- og internasjonale kunstnere, konsert, performance, workshop, samtaler og filmvisning. I tillegg får vi De Grønne, improviserte møter mellom scenekunstnere, og dansere i battle organisert i samarbeid med Soul Sessions Oslo.

Søndag 18. oktober vises Absolutt ingen tittel, koreografert og danset av Steffi Lund som har vært aktiv dansekunstner siden 1988. Forestillingen ble opprinnelig laget til Europride i Oslo i fjor og vist som en del av Pride House-programmet på Litteraturhuset, den gangen i samarbeid med musiker Hege Rimestad. Utgangspunktet er koreografens (sceniske) alter ego: en udefinerbar karakter, en skikkelse som verken er mann eller kvinne, barn eller voksen, enn si dyr eller menneske – og samtidig med alt dette – i et omskiftelig spill. Forestillingen er en improvisasjon.

Av andre skeive høydepunkter er visningen av Sabina Jacobssons video Oppgjøret fredag 23. oktober. I Oppgjøret leker Jacobsson seg med en av episodene i David Lynchs TV-serie Hotel Room, «Getting Rid of Robert» (1993). Det tunge alvoret i handlingen og den fundamentale konsekvensen av hovedpersonens reaksjoner, blir servert oss med latter akkopagnert av eksperimentell lyd og musikk. En tredel ut i videoen ligger Marius, elskerens tidligere elsker, i hovedpersonens hotellseng og leser høyt fra Camille Paglias Sexual Personae. Referansen belyser verkets tematikk og kunstnerens metode. Gjennom sine personlige studier av andre kunstners verker, viser Sabina Jacobsson frem et bilde av vår evne og vilje til å ekskludere våre medmennesker. Verkets tematikk overskrider også det mellommenneskelige planet i det dramaet plasseres i en homoseksuell kontekst, og vi aner konturene av en ekskludering satt i system.

Lørdag 24. oktober viser Ulf Nilseng, kjent fra duoen Toy Boys, Be-longing. Stykket er et samarbeid mellom billedkunstner Kai Rennes og danser Ulf Nilseng. I Be-longing tar de for seg maktstrukturer, særlige de språklige, som de mener begrenser måten vi tenker på når det dreier seg om kjønn og seksualitet. Ulf Nilseng har gjennom flere år blitt kjent med et døvemiljø i Havanna og mye av videomaterialet som vises i forestillingen, er filmet der.

Samme dag åpner utstillingen Queer Sarcasm. Utstillingen tar utgangspunkt i en verden med pre-konstruerte normer, hvor kapitalistiske og konservative interesser styrer våre liv og verdier. Sara Vienna er en kunstner som alltid søker etter å utfordre disse strukturene, og stiller ut verk som debatterer viktige og samtidsrettede problemer med sarkasme. Tenk på det som en parodi på moderne vestlig kultur.

Lørdag vises også performancen Body High av Mange Debauch på Podium. Body High er en konseptuell performance som ønsker å belyse kroppen og skape dialog rundt hva det kan betyr å akseptere kroppen for det den er: et middel til å erfare det menneskelige liv. Ofte er den nakne kroppen sett på med fordommer, med objektivisering, med tabuer knyttet til seksualitet og binær tenkning rundt kjønn, og av skam eller av lengsel for å skaffe et umulig mål. Body High vil la deg seile på en bølge av å utforske kroppen, som bare en kropp, og skape et rom for å innse at det finne noe under huden, kjøtt og ben er det som virkelig gir deg frihet.

CODAhaus avsluttes med fest på Podium, Kulturhuset Hausmania, Hausmanns gate 34, lørdag 24. oktober og dj Deadswan snurrer plater fra kl 23.

Fullstendig program og info for CODA – Oslo International Dance Festival 2015: codadancefest.no

Powered by Labrador CMS