Pride

Copenhagen Pride krever standpunkt i krigen mellom Hamas og Israel

Copenhagen Pride insisterer på at samarbeidspartnere tar stilling til den humanitære situasjonen i Gaza, noe som har provosert både sponsorer og Danmarks likestillingsminister. – Vi ville aldri inngått et samarbeid med selskaper som opererer i de okkuperte områdene, sier Oslo Pride-leder Dan Bjørke.

København Pride 2017.
Publisert Sist oppdatert

Det årlige Pride-arrangementet i København, som arrangeres 10 -18 august, har fått både ros og kritikk etter å ha oppfordret samarbeidspartnere til å ta standpunkt i krigen mellom Hamas og Israel. Organisasjonen spurte sponsorene om deres «interesser og aktiviteter i Israel og Palestina», og om de ikke kunne gi et tilfredsstillende svar, kan de ikke lenger være samarbeidspartnere med Pride.

Nå truer flere sponsorer med å trekke seg, inkludert en av hovedsponsorene, Dansk Industri (DI).

«Vi er overrasket og sjokkert over at Pride stiller slike krav. Å blande inn en politisk agenda som den komplekse konflikten i Midtøsten og den humanitære krisen i Gaza med LHBTQI-personers rettigheter er, etter vår mening, upassende», sier Kinga Szabo Christensen, rådgivningsdirektør i DI, til Danmarks Radio.

Også minister for digitalisering og likestilling, Marie Bjerre (V), har sagt at hun ikke vil delta i paraden hvis de krever at samarbeidspartnere har «bestemte synspunkter i konflikten i Gaza.»

Copenhagen Pride hevder at de står på «menneskehetens side.»

«Det er verken kontroversielt eller overraskende at vi, som en menneskerettighetsorganisasjon, holder fast ved grunnleggende menneskerettigheter eller oppfordrer de organisasjonene eller kommersielle partnerne vi samarbeider med, til å dele vår visjon om en verden med respekt for menneskerettighetene overalt på jorden», skriver Lars Henriksen, representant for Copenhagen Pride, i en kommentar til Berlingske.

På Instagram skriver @copenhagenpride følgende: «Verden kan ikke være passiv når så forferdelige hendelser utspiller seg. Vi står i solidaritet med det palestinske folket, palestinerne i Danmark, og krever umiddelbar våpenhvile og at gisler på begge sider løslates.»

Mangfoldig Pride

Oslo Pride mener det er særdeles viktig å sette fokus på skeive palestinere, og vise solidaritet med Palestina. 

– Vi har god dialog med skeive organisasjoner, spesielt Salam, og det er viktig for oss å støtte deres viktige arbeid. Sammen planlegger vi å invitere inn skeive palestinske aktivister til Oslo Pride, og vi samarbeider med Oslo World for å hente inn skeive palestinske artister. Vi er også svært glade for at Salam har tatt initiativ til en større solidaritetsseksjon for Palestina i årets Prideparade, sier Oslo Pride-leder Dan Bjørker til Blikk. 

– Vi får et hav av henvendelser fra næringslivet om partnerskap, men her er vi særs selektive. Vi ville aldri inngått et samarbeid med selskaper som opererer i de okkuperte områdene, sier Bjørke. 

– I Oslo Pride har vi muslimer, jøder, kristne, agnostikere og ateister. Alle er hjertelig velkommen til å bidra til Oslo Pride for et mer mangfoldig og inkluderende samfunn.

 

Powered by Labrador CMS