Google donerer 2 millioner dollar til skeivt koronafond

Storkonsernet blar opp rosa penger til den amerikanske organisasjonen OutRight.

Publisert

Hva er «pinkwashing»?

«Pinkwashing» refererer til aktører som bruker lhbt+ som markedsføringsgrep for å få flere kunder, uten å gjøre noe aktivt for å bedre skeive rettigheter. I noen tilfeller kan «pinkwashing» også referere til aktører som framstiller seg som lhbt+vennlige, men i realiteten motvirker skeive rettigheter.

Begrepet ble først brukt av Breast Cancer Action i deres «Think Before You Buy»-kampanje. Kampanjen var en kritikk av aktører som smykket seg med den rosa brystkreftsløyfen, mens de samtidig solgte produkter med kreftfremkallende midler.

I skeiv sammenheng ble begrepet først brukt av journalisten Sarah Schulman i saken «Israel and ‘Pinkwashing’»

Juni betyr pridemåned. De siste årene har stadig flere små og store bedrifter viftet med regnbueflagget og lansert produkter som Burger King Pride Whopper, gAyTM, LEGO og «homovodka».

Samtidig som skeive aktivister ønsker støttespillerne velkommen, har debatten om såkalt «pinkwashing» vært opphetet de siste årene. Dette vil si at bedrifter eller aktører som åpenlyst støtter skeive, noen ganger utelukkende under pridemåneden, ellers gjør lite eller ingenting for skeive rettigheter.

Google har lenge smykket seg med regnbuens farger. Nå har de også bladd opp 2 millioner dollar til organisasjonen OutRights skeive koronafond og trer ut av rekken av pridevennlige, men passive, bedrifter.

Dobler fondets rekkevidde

Den amerikanske skeive organisasjonen Out Right opprettet i April 2020 «Covid-19 Global LGBTIQ Emergency Fund». Fondet har som hensikt å støtte skeive organisasjoner verden over i kampen mot koronaviruset. I flere land har pandemien vært et hardt slag for skeive grupper, som oftere enn sin streite motpart har blitt stående uten mat, jobb og tak over hodet.

Siden oppstarten har fondet distrbuert én million dollar til over 125 organisasjoner i 63 land, og hjulpet over 50 000 mennesker. På ett år har fondet fått mer enn 2500 søknader om støtte fra 131 land, med en total søknadssum på 38 millioner dollar.

«Støtten fra Google.org er virkelig transformerende, og dobler fondets rekkevidde. Takket være bidraget har vi nå mulighet til å hjelpe tusenvis av lhbtiq+personer i nød, verden rundt, og gi dem hjelp i en ekstremt krevende tid» sier Jessica Stern, leder av Out Right Action International, i en pressemelding.

Med de to millionene vil OutRight kunne støtte ytterligere 100 skeive organisasjoner i over 60 land. I tillegg til donasjonen støtter Google den skeive organisasjonen med én million gjennom annonser.

Powered by Labrador CMS