Syndig søndag

Fallostårnet

Til tross for at de fleste nå bruker nettet og mobilapper for å finne kjapp og anonym sex, lever den tradisjonelle cruisingkulturen i beste velgående. Landets dyreste sexarena er Solbergtårnet i Skjeberg.

Solbergtårnet har heis, og når du kommer opp har du utsikt til flate jorder og en motorvei. Mange mener at tårnet framstår som avvisende og kaldt, men det gjør det ikke mindre egnet som cruisingområde av den grunn.
Publisert

Denne saken sto først på trykk i magasinet Blikk 9/2014.

.

Solbergtårnet har heis og ni etasjer. Fra toppen kan du se utover et kulturlandskap som inneholder helleristningsfelt, steinringer, gravhauger, middelalderkirker, festninger og herregårder. Men for de fleste er det ikke utsikten Solbergtårnet er kjent for. Siden åpningen har tårnet vært hyppig omtalt i pressen som et sted der menn møtes for å ha sex.

«Jeg synes ikke at denne typen aktivitet er forenlig med det vi ønsker å bruke tårnet til», sa en opprørt fylkesordfører i Østfold fylkeskommune, Ole Haabeth, til NRK i oktober 2012.

«Jeg må si at jeg er overrasket over at man har lagt denne typen aktivitet dit. Man kan ikke akseptere at dette foregår der», sa Haabeth.

Cruising har menn som har sex med menn, bedrevet siden «tidenes morgen» – uavhengig av hva fylkesordførere og andre måtte mene om aktiviteten. Det internasjonale uttrykket brukes for tilfeldig anonym sex på offentlige steder, tea-rooming, er amerikansk homoslang for det samme.

I Norge er det bare 40 år siden det var forbudt å være homo, og dermed ble parkene, toalettene, badene og saunaene et nødvendig møtested for menn som har sex med menn. Det var her de kom i kontakt med andre, og fortsatt i dag lever mange som møter andre menn på denne måten, skjult i heterofile forhold.

.

Temagruppe på Gaysir

Selvfølgelig har Solbergtårnet sin egen temagruppe på Gaysir, som etter disse avisoppslagene har skiftet navn til Rasteplassen. Temagruppa har nærmere 400 medlemmer fra hele landet. Medlemmer legger ut meldinger om når de planlegger å ta en tur til tårnet slik at andre medlemmer kan legge et besøk dit til samme tidspunkt.

– Det er ikke så mye action i Solbergtårnet som man kan få inntrykk av i media. Selv har jeg hatt sex der en del, både dagtid og sent på kvelden. Men da er det avtalt på forhånd via temagruppen på Gaysir eller chatting på GayRomeo, forteller et av medlemmene i temagruppa på Gaysir til Blikk.

47-åringen fra Oslo bekrefter at menn fortsatt møtes for å ha sex i Solbergtårnet – til tross for skriveriene i media om cruisingen.

– Hvor foregår sexen, i eller utenfor tårnet?

– Jeg har hatt sex i selve tårnet, på toalettet og i min egen bil på rasteplassen utenfor. Selv om pressen liker å hausse ting opp, så er det ikke slik at det er gruppesex i tårnet hver kveld. Det er litt mer organisert enn som så, og som vi alle vet er det mange som liker å kåte seg opp på internett uten å faktisk møte opp for å ha sex.

– Det er ikke veldig populært at dere har sex i Solbergtårnet. Er dere hensynsløse?

– Jeg kan ikke se noe galt i å møte andre menn for sex der. Slik jeg opplever det, er det få andre som bruker rasteplassen slik det er ment å brukes. I stedet for å gruble over at man har kastet flerfoldige millioner ut av vinduet på dette tårnet, burde man heller være fornøyd med at noen bruker det i det hele tatt.

.

Solbergtårnet

• Denne rasteplassen ved Solbergkrysset på Europavei 6 i Skjeberg i Østfold ble åpnet i 2010 og er tegnet av arkitekten, Todd Saunders, i samarbeid med Sweco

• Tårnet har kostet 47 millioner kroner og er et samarbeidsprosjekt mellom Statens vegvesen, Østfold fylkeskommune og Sarpsborg og Fredrikstad kommuner

• Utsiktstårnet er 30 meter høyt. En lang rampe er dekorert med bilder, symboler, tekst og ikoner som er frest ut i stålveggen

• På vei opp i tårnet kan man følge havets høyde gjennom tidene. I tårnet og rasteplassen er det brukt betongflater innvendig, canadisk kvistfritt sedertre, cortenstål og store glassfasader

• Solbergtårnet rasteplass vant i 2011 Arnstein Arnebergs pris for fremragende arkitektur

.

Homohistorisk cruising

Svein Skeid var seksualpolitisk aktivist i over 30 år før han døde i desember 2020.

Under Europride i Oslo i 2014 inviterte Svein Skeid, som var seksualpolitisk aktivist i over 30 år, på en homohistorisk busstur gjennom sentrum av Oslo og viste hvor det har foregått cruising i Oslo, og hvorfor dette er en sentral del av homohistorien.

Skeid tok de homokulturinteresserte med på en rundtur som dekket alt fra Freiaparken til Birkelunden og til Stortorvet, hvor det lå en urinal i 1902. Men det var området rundt «Muren» ved Deichmanske bibliotek som var det desidert mest besøkte fra 1940 til 1967.

Skeid kunne fortelle at homsene, biene og transpersonene sto oppe på platået ved Deichmanske bibliotek og så på dem som gikk inn og ut av urinalet.

– Blant dem var det en veldig kraftig homofil mann, som de kalte for «Anita Rompapa». Han var en svær superskrulle, med mørkegrønn øyenskygge, flagrende løsvipper og poplinfrakk med kragen opp. Så kommer Hammersborg-gjengen og sier rett opp i ansiktet hans: «Fy f… så kvalmt! Jeg blir syk av å se på deg, skulle likt å ommøblere trynet ditt!» Hvorpå «Anita Rompapa» tar tak i øret til de mest aggressive og klinker hodene i hverandre. Så roper en av dem: «Løp, han der er livsfarlig!» Dette var jo før Stonewall. Kampen her i Oslo gikk mest mot bøllene, påpekte Skeid.

.

Sikrere sex

Enn så lenge har cruisingen ved Solbergtårnet fått holde på i de tre årene siden det åpnet, uten at verken politi eller bøller har brydd seg. For Helseutvalget er aktiviteten i og rundt Solbergtårnet likevel noe nytt.

– Jeg har ikke hørt noe om at det foregår cruising der, sier Rolf Angeltvedt, leder i Helseutvalget som arbeider helsefremmende og sykdomsforebyggende overfor lhbt-gruppa og andre som har sex med samme kjønn.

Helseutvalget er til stede på de fleste cruisingområder i hovedstaden og henger opp fuglekasser med kondomer og legger til rette for sikrere sex. I sommer startet Helseutvalget i tillegg opp med Sjekkpunkt på parkeringsplassen ved Svartkulp på Sognsvann. Sjekkpunkt tilbyr hurtigtest for hiv.

– Hvis det stemmer at menn møtes for sex i Solbergtårnet i Skjeberg, utelukker jeg ikke at Helseutvalget sender Sjekkpunkt-bussen vår ut på tur slik at vi kan teste menn der også, sier Angeltvedt.

.

Andre kjente cruisingarenaer i Oslo-området er blant annet Sognsvann, Jordal Amfi, Frognerparken, Homolulu og Lille Huk, Stensparken, Akershus festning og Ingierstrand.

.

Flere ganger i uka

47-åringen Blikk har funnet fram til på temagruppa Rasteplassen på Gaysir, har ingen planer om å slutte å valfarte til Solbergtårnet.

– Jeg bor i Oslo, men kjører mye i jobben min og kjører en strekning som går forbi Skjeberg flere ganger i uka. Derfor stopper jeg ofte opp ved tårnet for å se om det skjer noe. Jeg legger gjerne inn en melding på Gaysir-gruppa et par timer i forkant og forteller når jeg er på plass.

– Hvem er de andre som kommer dit?

– Vi er en liten gjeng som har møttes flere ganger. Terskelen er litt lavere på sånne treff, så det spiller ikke så stor rolle hvordan man ser ut eller hvor gammel man er. Gjennomsnittsalderen er vel 35 pluss, tror jeg, men jeg har møtt 20-åringer der også.

– Er du ikke redd for å havne i trøbbel når du cruiser på offentlige steder?

– Jeg vet jo at det er ulovlig å ha sex på offentlig steder, men jeg er ikke bekymret for å bli tatt av politiet. De bør jo strengt tatt være opptatt av annen kriminalitet.

Powered by Labrador CMS