Terror

– Helt ubegripelig

– Man skal være rimelig ignorant hvis man ikke har fått med seg at det var et forsterket hat mot skeive i løpet av fjoråret, sier Oslo Pride-leder Dan Bjørke.

Oslo Pride-leder Dan Bjørke.
Publisert Sist oppdatert

Seks dager før terroren natt til 25. juni i Oslo i fjor, fikk en hemmelig agent vite om planer for et terrorangrep. Etter at det ble kjent at Etterretningstjenesten ble varslet om planer for et terrorangrep mot Skandinavia i dagene før barskytingen i Oslo, reager det skeive miljøet.

– Oslo Pride gikk av stabelen seks dager etter at Etterretningstjenesten hadde fått informasjon om et mulig terrorangrep. Informasjon de ga videre til PST, som ikke gjør noe med informasjonen, eller varsler politiet slik at de kunne sette inn nødvendige ekstratiltak. Dette er helt ubegripelig.

Oslo Pride-lederen frykter at terroren var en varslet katastrofe.

– Man skal være rimelig ignorant hvis man ikke hadde fått med seg at det var et forsterket hat mot skeive i løpet av fjoråret. Kommentarfeltene i sosiale medier i forkant av Oslo Pride var fulle av hat. Derfor er det ubegripelig at det ikke ble satt inn ekstra tiltak og ressurser under Oslo Pride.

Bjørke er kritisk til manglende kommunikasjon mellom de ulike instansene i forkant av Oslo Pride.

– Oslo Pride har lenge hatt god dialog og samarbeid med Oslo politidistrikt. Vi samarbeider tett, og dialogen starter i god tid før festivalen går av stabelen. Men det er tydelig at Oslo politidistrikt heller ikke har fått den nødvendige informasjonen som nå avdekkes.

25. juni utvalget

Politidirektøren og sjefen i PST har nedsatt et utvalg for å evaluere politiets og PSTs håndtering av masseskytingen i Oslo sentrum natt til 25. juni i fjor. Utvalgets oppgave er å evaluere politiets og PSTs forebyggende arbeid frem til angrepet skjedde, politiets operative håndtering av selve angrepet, samt politiets og PSTs kommunikasjon etter angrepet, med særlig vekt på kommunikasjon knyttet til gjennomføring av aktuelle arrangementer.

For å evaluere politiets og PSTs kommunikasjon, inkludert råd og anbefalinger, knyttet til gjennomføring av arrangementer, er det viktig for utvalget å få et grundig og helhetlig innblikk i hvordan skeive miljøer og personer i Norge opplevde denne kommunikasjonen. I den forbindelse har utvalget bedt om skriftlig innspill fra det skeive organisasjonsmiljøet knyttet til avveiningen mellom sikkerhet og andre viktige verdier i samfunn og politiets og PSTs kommunikasjon om trusler og risiko.

– Oslo Pride forventer at 25. juni-utvalget går inn og ser nærmere på hva som skjedde i forkant av festivalen. Vi må få svar. Ifølge våre opplysninger var det allerede 16. juni et forhøyet trusselnivå, så hvorfor var det ingen som tok grep allerede da? Vi synes spørsmålene granskingsutvalget stiller oss i høringen er alt for snevre og utenfor kjernen av hva utvalget bør fokusere på, spesielt i lys av gårsdagens avsløringer, sier Bjørke til Blikk.

– Hvilket samfunn ønsker vi oss?

Oslo Pride er i full gang med planleggingen av årets festival. Men både terroren og de siste dagers avsløringer setter sitt preg.

– Jeg forstår veldig godt at folk kjenner på en frykt. Det er helt naturlig. Oslo Pride, som arrangør, og Oslopolitiet har et stort ansvar for å kommunisere ut på en måte som gjør at publikum har tillit til at vi alle gjør vårt ytterste for at våre arrangementer er trygge. Er det noe samfunnet vårt trenger nå, så er det at vi samles for å tydelig si hvilket samfunn det er vi ønsker oss, og Oslo Pride-paraden er en sånn mulighet. Vi trenger den, sier Bjørke.

Powered by Labrador CMS