Pride

Oslo Pride: Regnbuetog i september

– Alle som ønsker å stå opp for mangfoldet og kjærligheten er invitert til å bli med, sier Dan Bjørke, ny leder i Oslo Pride.

Fra solidaritetsparaden lørdag 25. juni 2022.
Publisert

Lørdag 10. september vil det gå et regnbuetog gjennom Oslos gater som ender opp i en solidaritetsmarkering på Kontraskjæret.

Terroren natt til 25. juni der to ble drept og flere skadet førte til at Oslo Prides parade ble avlyst.

– Det var mange som hadde gledet seg til å gå i paraden for å feire kjærligheten og mangfoldet vi skal ha i samfunnet, og derfor trist og vondt ikke å få denne muligheten. En parade er viktig, ikke bare for de som går i den, men også fordi den signaliserer at du kan være slik du selv er og elske den du selv ønsker å elske, sier Dan Bjørke, som tar over ledervervet i Oslo Pride etter Inger Kristin Haugsevje.

Bjørke tok over som leder for Oslo Pride 24. august 2022. Han er 36 år og opprinnelig fra Lillehammer, og har vært styremedlem i Oslo Pride siden 2021. Før det har han hatt flere frivillige verv i Oslo Pride siden 2009. Til daglig jobber han ved Handelshøyskolen BI.

– Vis hvilket samfunn vi ønsker å ha

Dan Bjørke, leder i Oslo Pride.

I etterkant av avlysningen har Oslo Pride vært i dialog med publikum, festivalens frivillige og de skeive organisasjonene. Svært mange har etterlyst en anledning til å finne sammen og ta tilbake synligheten og friheten.

Oslo Prides frivillige kaster seg derfor rundt for å arrangere både et regnbuetog og en solidaritetsmarkering. Oslo Prides nye leder understreker at arrangementet ikke er en erstatning for Oslo Prides avlyste parade.

– Da Oslo Pride måtte avlyse den offisielle paraden reagerte flere av de skeive organisasjonene med å lede an et eget aktivistisk tog. Dette vet vi krevde både stort mot og stor innsats på en svært vanskelig dag, og vi skal ikke sette dette viktige initiativet i skyggen sier Dan Bjørke til Blikk.

Regnbuetoget blir derfor ikke en parade slik vi kjenner den, men et folketog der alle som ønsker kan delta. Det blir ingen flåter eller egne seksjoner for ulike organisasjoner, og en behøver ikke melde seg på i forkant.

– Alle som ønsker å stå opp for mangfoldet og kjærligheten er invitert til å bli med. Ta med deg et flagg, og vis hvilket samfunn vi ønsker å ha, sier Bjørk, og legger til at Oslo Pride har god dialog med politiet om arrangementet.

Togets rute går innom Rozenkrantsgate der terrorhendelsen skjedde. Toget ender opp på Kontraskjæret, der det vil bli flere kulturelle innslag.

Mer info og tidspunkter annonseres på: oslopride.no

Powered by Labrador CMS