Politikk

Kan bli Danmarks første homofile statsminister

Søren Pape Poulsen (50) er konservativ, kristen, adoptivbarn og homofil. Om valget går hans vei vil Danmarks få sin første homofile statsminister.

Søren Pape Poulsen har ambisjoner om å bli Danmarks neste statsminister. Valget avholdes til neste år.
Publisert

Søren Pape Poulsen er andre politiker fra borgerlig side til å kaste seg ut i kampen om statsministerposten i Danmark. Poulsen leder Det Konservative Folkeparti, som ligner norske Høyre og svenske Moderaterna (Högern).

– Danmark er et fantastisk land. Men der er fremdeles mye vi kan gjøre bedre, uttalte Poulsen under en pressekonferanse på Christiansborg der han offentliggjorde sitt kandidatur.

Poulsen utfordrer dermed partiet Socialdemokratiets sittende statsminister Mette Fredriksen.

– Vi skal passe på Danmark og på våre verdier. Det går jeg til valg på. Og jeg går til valg som statsministerkandidat, sa Poulsen.

Poulsen har ledet Det Konservative Folkeparti siden 2014. Han var borgemester i Viborg fra 2009 til 2014 og satt som justisminister fra 2016 til 2019. I 2014 kom han offentlig ut som homofil. Samtidig fortalte han at han var i et forhold med Joshue Medina Vasquez, som oppbrinnelig er fra den Dominikanske Republikk. Paret møttes i 2013 og forlovet seg i 2017.

«Jeg er homofil. Men det er jo bare én del av meg», sa Poulsen i et intervju med Fyens Stiftstidende i 2014.

«Jeg hadde selv et par jentekjærester, men jeg skulle ønske at vi i dag hadde kommet så langt at en ung, usikker mann fra Bjerringbro tør å ta steget og ikke frykter hva omgivelsene sier. For selv om vi er kommet langt, tror jeg at det fremdeles er lettere i København enn her», sa Poulsen og viste til hjembyen med litt over 7000 innbyggere.

I intervjuet, som ble gjort da Poulsen var borgermester i Viborg, sier han at han ikke vil bli kjent som «homoborgermesteren» og at han ikke ville bli «aktivistisk i Folketinget». 50-åringen har tidligere stemt mot retten til likekjønnet ekteskap og partiet hans har stemt ned et forslag om å gi homofile rett til å adoptere.

Powered by Labrador CMS