Kulturtipset

Avslutter den hellige triologien med gyllen dusj

12.-14. november avslutter Ulf Nilseng triologien «ULF goes Religious» med danseforestillingen «Golden Shower» på Bærum kulturhus. Her kan du lese hans beste kulturtips.

Publisert Sist oppdatert

.

Dansekunstner Ulf Nilseng er klar for premieren på sin nye forestilling kun få dager etter at han 8. november mottok Rolf Gammelengprisen. Prisen tildeles kunstnere for fortjenstfull innsats i sceniske forestillinger og utgis av Fond for utøvende kunstnere.

Triologien «ULF goes Religious» er en reise gjennom livet, seksualiteten, kjønn og relasjoner. Der «Glory-Hole» (2018) tok for seg tilhørighet og samhold, «Brother-Making» (2019) kjærlighet, ritualer og moral og «Psalm for a Slut» (2021) utforsket den aldrende homofile kroppen, ensomheten og døden, er det «Golden Shower» som skal samle trådene etter den årelange prosessen.

«Golden Shower» er en epilog til «ULF goes Religious» og beskrives som et dryss av minner, en kollasj og en feiring av de tre foregående forestillingene.

.

Religion, homoseksualitet og hets

Interessen for forholdet mellom religion, homoseksualitet og kjønn har fulgt Nilseng hele livet. Tidligere i år fortalte han til Blikk at han som 16-åring sendte et håndskrevet utmeldingsbrev til statskirka fordi han så hvordan de behandlet homofile.

.

I «Brother-Making» der homoekteskap er et tema, er Nilsengs faktiske ektemann, Noel, også på scenen sammen med Ulf. Stykket er inspirert av antikkens kristne martyrer Sergius og Bacchus, som historikerne mener hadde et romantisk forhold.

.

Den 57 år gamle dansekunstneren har høstet både hyllest og slakt for triologien. I 2019 var han blant kunstnerne som ble uthengt i «Sløseriombudsmannen» sin julekalender. «Jeg støtter folks rett til å putte penis gjennom hull i veggen uansett hvem som venter spent på den andre siden - men er det ikke spesielt at dette er noe alle skal være nødt til å betale for?» spurte den anonyme facebookprofilen.

– Ja, jeg viser tissen min, men det er jo et konsept rundt det, sa Nilseng til Blikk.

– Men det er de helt uinteresserte i. Hvordan kan de uttale seg om en hel forestilling utfra et femten sekunders klipp? Hvorfor finnes det så mye hat? Hvor kommer dette hatet fra?

– Mange er opptatt av at det å være homo ikke handler om seksualitet, men det gjør det jo. Min seksualitet er annerledes enn heteroseksualitet. Bare tenk på komme ut-fasen. Vi skeive må aktivt velge å være de vi er. Jeg er ikke naken på grunn av det seksuelle, men det seksuelle vil jo alltid være der fordi jeg holder på med homoseksuell dansekunst.

Forestillingen spilles fra 12.-14. november på Bærum kulturhus. Etter forestillingen lørdag 13. november inviterer kulturhuset til ettersnakk om skeiv scenekunst, skeivt kunstnerskap og ulike generasjoner i kunsten med FRI Oslo og Viken og kunstnerteamet bak forestillingen.

Klikk her for å lese mer om «Golden Shower» på Bærum kulturhus sine hjemmesider.

.

Ulf Nilseng i «Golden Shower» (2021).

.

Tre kjappe kulturtips fra Ulf Nilseng:

.

– Hvem gav deg sist en kulturopplevelse som inspirerte deg?

– Jeg har, sikkert på grunn av COVID-19-tider, sett mye på Netflix. Der har det vært to serier som har vært så inspirerende og bra: «It’s a Sin», som tar for seg tiden med hiv- og aidsproblematikk på 80-tallet. Den var så gjenkjennelig, rørende og sterk. I tillegg gjør det meg glad at alle rollene som spilles, når de skal være homser, spilles av homser. Den andre er «Pose», of course. Den har jeg vært litt sen på avtrekkeren med å se, men nå har jeg vært igjennom både sesong én og to. Helt fantastisk serie, glimrende spilt, og også her er rollene spilt av transfolk og homser.

.

– Hvilke kulturopplevelser gleder du deg til?

– Jeg gleder meg til Pride! Og paraden! Det har jeg savnet stort. Neste år vil jeg også forhåpentligvis både feire Pride og gå i paraden sammen med mannen min Noel, som er fra Cuba. Vi har ikke sett hverandre så mye dette året. Savn, savn!

.

– Hvilke kunstnere eller kulturarbeidere følger du ekstra med på?

– Jeg er jo dansekunstner, så følger nok mer enn normalt med på alt som rører seg i dansefeltet. Og det er mye bra dansekunst så det er vanskelig å plukke ut. Jeg anbefaler alle Blikk-lesere å gå mye på både Dansens hus og Black Box i Oslo og se danseforestillinger. Det er både nasjonale kunstnere og internasjonale gjestespill.

– Så håper jeg selvfølgelig at mange kommer og ser «Psalm for a Slut», som ble ferdigstilt i februar i år, men på grunn av COVID-19-nedstengning så ble det lukket forestilling. Blikk redaksjonen var der da! «Psalm for a Slut» skal opp igjen på Dansens hus i Oslo 10.-13. februar 2022, før den reiser på turné.

– I 2022 anbefaler jeg å gå på Black Box siste uka i mars og se «Birds of Ill Omen» av Corentin JPM Leven. Han tar for seg hiv- og aidsproblematikken på en vakker, sår og eksistensiell måte!

.

Powered by Labrador CMS