Pionér

Kongens fortjenestemedalje til Vigdis Bunkholdt

Vigdis Bunkholdt (87) er tildelt Kongens fortjenstmedalje for sitt virke som menneskerettighetsforkjemper og pioner i den skeive bevegelsen i Norge, og for sitt livslange engasjement og virke som klinisk psykolog og bidragsyter til utvikling av barnevernfeltet i Norge.

Vigdis Bunkholdt på talerstolen da hun mottok Kongens fortjenstmedalje 30. november.
Publisert Sist oppdatert

Vigdis Bunkholdt banet vei i homobevegelsen lenge før Kim Frieles inntok offentligheten i Norge. Hun ble styremedlem i Det norske forbundet av 1948 (DNF-48), som er FRIs forløperorganisasjon, kun åtte år etter stiftelsmøtet som ble arrangert 20. mai 1950.

Som pioner i homobevegelsen kjempet Vigdis og hennes forbundsfeller mot både biskoper og Kirkemøtets makt, en makt som mente at skeive var en samfunnsfare av verdensdimensjoner. 

I 1958 ble Bunkholdt styremedlem i forbundet, og hun har vært aktiv i den skeive bevegelsen og i offentligheten siden. Selv den dag i dag er hun fremdeles aktiv, nå som medlem og bidragsyter i FRI Oslo og Vikens seniorutvalg. 

Bunkholdt er også en pioner innen psykologifaglig arbeid. Hun var sjefpsykolog ved Universitetet i Bergen og ved daværende Oslo Helseråds avdeling for barne- og ungdomspsykiatri. Bunkholdt har lang undervisnings- og veiledningserfaring i barnevernssaker og har også skrevet en lang rekke lærebøker. 

Det var Norsk Barnevernsamband, Norsk Fosterhjemsforening og FRI som sammen nominerte Bunkholdt til Kongens fortjenestemedalje, melder FRI Oslo og Viken i en pressemelding.

Medaljen ble utdelt av Valgerd Svarstad Haugland, Statsforvalter i Oslo og Viken, mandag 30. oktober i forbindelse med Norsk Barnevernsambands 100-års jubileum og kongress 2023 i Oslo.

Fra seansen da Vigdis Bunkholdt (i midten) ble tildelt Kongens fortjenstmedalje, flankert av, fra venstre, Tor Slettebø og Mari Holth, tidligere styreledere i Norsk Barnevernsamband og forslagsstillere, Marianne Oftedahl, fagansvarlig Norsk Fosterhjemsforening, Valgerd Svarstad Haugland, Statsforvalter i Oslo og Viken og Jan Elisabeth Lindvik, styreleder i FRI Oslo og Viken.

FRI takker Vigdis Bunkholdt 

Styreleder i FRI Oslo og Viken, Jan Elisabeth Lindvik, hadde æren av å være en av talerne til Bunkholdt under utdelingen av Kongens fortjenestemedalje - en seanse som ble avholdt på Sentralen i Oslo under Norsk Barnevernsambands 100-års jubileum og kongress 2023.

FRIs takketale:

«Kjære Vigdis. Gratulerer med HM Kongens fortjenestemedalje! Og gratulerer til Norsk Barnevernsamband med de 100!

Det er en ære å få stå her i dag og være med på å hylle deg for alt du har bidratt med gjennom årene. Du har i sannhet gjort livet bedre for mange mennesker, barn, unge, eldre. Og ikke minst for alle skeive.

Forbundet av 1948 var den første organisasjonen for homofile, den ble stiftet i Danmark i 1948. På et møte på Bislett hospits i Oslo ble det 20. mai 1950 holdt et møte som markerte stiftelsen av Den Norske Seksjon av Forbundet av 1948. Som altså er forløperen for dagens FRI, foreningen for alle som bryter med normer for kjønn og seksualitet. 

Bare åtte år etter stiftelsen blir Vigdis med i styret. Og hun har vært aktiv siden. Vigdis er med andre ord en av pionerne i den norske homobevegelsen. Hun er også kvinnen som brøytet vei for Kim Friele. Foruten Vigdis og Forbundets innsats ville kampen for våre rettigheter blitt satt mange, mange år tilbake. Som aktivt styremedlem i DNF 48 kjempet Vigdis og hennes forbundsfeller mot både biskoper og Kirkemøtets makt – en makt som mente at skeive var en samfunnsfare av verdensdimensjoner. 

En stor seier fikk forbundet i 1972 da paragraf 213 ble fjernet fra lovverket. Ifølge denne paragrafen var kjærlighet mellom to av samme kjønn forbudt. Vigdis var en av de som tok imot statsminister Jonas Gahr Støres unnskyldning, da han i juni 2022 på vegne av Norge ba om unnskyldning for denne lovgivningen som hadde vært til hinder for homofil kjærlighet. 

Sammen med sin kone Solveig, har Vigdis vært en del av den norske skeive historien i en mannsalder, unnskyld - en kvinnsalder. Fri takket Vigdis for innsatsen ved å utnevne henne til æresmedlem under organisasjonens landsmøte i november 2022. 

Vigdis Bunkholdt, har vært sjefpsykolog ved Universitetet i Bergen og ved daværende Oslo Helseråds avdeling for barne- og ungdomspsykiatri og har lang undervisnings- og veiledningserfaring i barnevernssaker. Vigdis har også skrevet en lang rekke lærebøker. 

Jeg fortalte om utmerkelsen til en venn av meg som også er psykolog. «Vigdis!», sa han. «Dette fortjener hun!» Og ba meg si at i sitt virke som barnevernpsykolog hadde han hatt utrolig stor nytte og glede av hennes bøker og kurs og forelesninger. «Vigdis er en klippe og pioner innen psykologifaglig arbeid for de svakeste og mest utsatte barna!» Og det, kjære alle sammen, kan vi alle skrive under på! 

Vigdis har, i hele sitt yrkesaktive liv, vært opptatt av å ha tett kontakt med det barnevernfaglige praksisfeltet hvor hun har vært veileder for ansatte ved mange kommunale barneverntjenester og ansatte ved barnevernsinstitusjoner. 

I tillegg har hun vært en ettertraktet foredragsholder på konferanser med tema barnevern. Og så sent som i år kom hennes siste bok ut! 

Vi bøyer oss i ærbødighet for ditt enorme engasjement innen ditt fagfelt - og ikke minst for å ha tråkket opp stiene for alle skeive og bidratt til at vi kan leve så fritt som vi gjør i dag. Gratulerer så mye. Den kongelige utmerkelsen med tilhørende medalje i skinnende sølv er så absolutt velfortjent. Størst av alt er kjærligheten.» 

 

 

 

Powered by Labrador CMS