Hei verden og hei Norge
I Kenneth Elvebakks nye dokumentarfilm «Hei Verden» møter vi fire skeive ungdomsskoleelever. Filmen vises på TV 2 og TV 2 Sumo.
Mens klassekameratene deres gjør alt for å passe inn, definerer Runa (12), Dina (13), Viktor (12) og Joachim (14) seg selv som annerledes.
– De er de første som våger å være åpne skeive i egen klasse, eller på egen skole. De ønsker selv å være åpne om hvem de er. Nesten uansett konsekvenser. I tre år har jeg vært så heldig å få lov til å komme tett på disse fire, fargerike og nydelige ungdommene. De prøver å frigjøre seg fra den skammen som vi som samfunn prøver å legge på dem. Det er heller ikke enkelt å bygge stolthet i en verden der hatmeldinger bare er et lite klikk unna. Det krever stort mot å være den første i egen generasjonen som velger å være synlig skeiv. Jeg var ikke like modig på ungdomsskolen som de er i denne filmen, sier Kenneth Elvebakk.
Feig ungdomstid
Filmregissøren kommer fra Hemnesberget, et tettsted i Hemnes kommune i Nordland fylke. Stedet ligger ytterst på Hemneshalvøya, en halvøy i Ranfjorden og er et sentralt samlingssted for bygdene rundt fjorden. Tettstedet har trevare- og båtbyggingsindustri med lange tradisjoner. Her deltok unge Elvebakk i alt det var mulig å engasjere seg i. Det handlet om å fylle tiden med annet enn de skeive tankene og følelsene han gikk med.
– Jeg svømte, var i speideren, i korps, gikk på ski, spilte fotball, volleyball og drev med friidrett, skyting og friluftsliv. Jeg skjønner ikke hvordan jeg hadde tid til alt sammen, sukker han når Blikk er på besøk i leiligheten i fjellsiden opp mot Ekeberg, med hele Oslo under seg.
– Valget sto mellom å engasjere meg i idrett, eller å spille i band. Jeg var verken flink til å synge eller å spille gitar, så da ble det idrett.
På ungdomsskolen var det uaktuelt å komme ut av skapet. Den tida brukte han på å date jenter. Mange jenter.
– Jeg var sammen med de i en, eller to måneder. Jeg gjorde jeg slutt før det gikk for langt. Ellers ville de forstå hva som foregikk. Jeg skapte meg selv et slags streit image. Det var slettes ikke en snill ting å gjøre. Jeg var feig på ungdomsskolen, forteller Elvebakk om oppveksten sin på slutten av 70- og begynnelsen på 80-tallet.
– Jeg visste ikke om David Bowie den gang. At han var skeiv. Elton John var heller ikke skeiv den gangen. Da jeg var elleve-tolv år, fantes det ingen synlige skeive forbilder. Ingen jeg kunne indentifisere meg med. Jeg følte meg veldig alene.
Prisbelønt regissør
Det gikk bra med Kenneth Elvebakk. Han dro som så mange andre skeive til Oslo. Der skapte han seg en filmkarriere. Han har laget de prisbelønte dokumentarfilmene «Den hemmelige klubben» (2003), «Ballettguttene» (2014) og dokumentarserien «Håndballaget Raballder», som vant Gullruten 2006.
I dokumentaren «Jenter med baller» (2010) filmet han en gjeng med norske drag kings i Oslo i to år. I «Ballettguttene» fulgte han tre gutter ved Ballettskolen ved Den Norske Opera & Ballett i fire år. Filmen ble solgt til over 20 land. Den lange versjonen av «Ballettguttene» hadde kinopremiere i London i 2014 og er vist på over 50 internasjonale filmfestivaler.
Les et større intervju med Kenneth Elvebakk i BLIKK nr. 6/21 i salg fra 17. Juni, samt på BLIKK+ samme dato.
Dokumentarfilmen «Hei verden» sendes i to deler på TV 2. Del en sendes på TV 2 den 9. juni kl. 21.40. Del to sendes 10. juni kl. 21.40. På TV 2 Sumo sendes del en og to av filmen 9 juni.
-
Grindr Unwrapped 2024: Norge i topp 5
-
Hvorfor er skeiv litteratur viktig i skolebibliotekene?
-
Austin Butler blir Patrick Bateman i nyinnspillingen av «American Psycho»
-
Fransk musiker: – Elsk meg fortsatt og vent på meg
-
Smykkemaker: Gjør det tryggere for skeive å få ring på fingeren
-
Forbyr pubertetsblokkere
-
Trans-forbud i Høyesterett:– Trolig mer i vente
-
Oppenheimer-skuespiller står frem som trans
-
Spillerne har talt – Reiten og Salah ble månedens spillere
-
Ble tvangsinnlagt og gitt elektrosjokk: – Ligner tortur og mishandling