Pride

Kofter og lær på Drammen Pride

Operasanger Adrian Angelico og Mr. Leather Norway, Georg Luschgy, var to av mange tusen som kastet glans i paraden under Drammen Pride.

Adrian Angelico og Georg Luschgy på Drammen Pride.
Publisert Sist oppdatert

Det var ventet mange deltagere i årets parade under Drammen Pride, og forventningene innfridde. Flere tusen samlet seg i Engene park lørdag formiddag, og her var de de alle sammen. Fra Bamseklubben og SLM Oslo, til Kirken på Pride og stolte lærere, for å nevne noen.

Drammen Pride er en feiring av skeiv kjærlighet og mangfold. Paraden er en feiring av livsglede, og en parade av og for skeive. Men paraden og hele festivalen er også til for venner av skeive, familie, allierte og alle som er stolte støttespillere. Det viste seg i all sin prakt lørdag 13. august.

Blikk møter leder av Drammen Pride, Anders Bjørnerud, etter endt parade, og han er både stolt, rørt og ydmyk når de mange tusen paradedeltagerne strømmer inn i Byparken.

– Det er helt fantastisk! Vi ventet mange folk, men når jeg så lengden på paraden ... Det er helt magisk, sier Bjørnerud til Blikk.

Årets Drammen Pride gir et pågangsmot til å fortsette, ifølge Bjørnerud.

– Jeg må ærlig innrømme at allerede i den første svingen paraden tok, så kom tårene. Jeg er et følelsesmenneske.

Etter år med pandemi sliter mange kulturarrangement med å få frivillige. Det har også Drammen Pride merket. Men årets festival har gått på skinner, og paraden hadde alle frivillige de trengte.

– Vi har jobbet beinhardt for å rekruttere frivillige i år, men vi klarte det. Uten de frivillige hadde vi ikke klart å arrangere festival. De er helt essensielle.

Ser fremover

Det var ventet mange paradedeltagere fra Oslo og omegn, spesielt med tanke på at årets Oslo Pride-parade måtte avlyses. For Drammen Pride har samarbeidet med det lokale politiet vært uvurderlig.

– Det har vært et kjempegodt samarbeid. Det har gått problemfritt og politiet har vært imøtekommende og støttende.

At Drammen Pride ble en realitet i år er resultat av stå på-vilje.

– Terroren natt til 25. juli påvirket ikke bare meg, men hele Drammen Pride. Vi hadde mange og lange diskusjoner. Jeg er en person som heller ser fremover enn bakover, så jeg var egentlig ikke i tvil om at Drammen Pride måtte gå av stabelen som planlagt. Nå må vi bruke erfaringene fra 25. juli til noe positivt, og dagens parade er et bevis på det, sier Anders Bjørnerud til Blikk.

Pride setter sitt preg på Drammen

Eivind Jensen, hovedutvalgsleder for helse, sosial og omsorg i Drammen kommune.

Fremst i paraden, sammen med Drammen Prides komité, danset Eivind Jensen, hovedutvalgsleder for helse, sosial og omsorg i Drammen, i sommersola. Jensen var stand in for Drammens ordfører.

– Det er så deilig å få gjennomført Drammen Pride i år. Drammen Pride har tatt store steg siden forrige Pride i 2019. I år har kommunen delt ut Pride-flagg til alle skolene i kommunen, og vi har heist regnbueflagget på Rådhuset. Drammen Pride setter sitt preg på Drammen, og det er vi veldig glade for, sier Eivind Jensen til Blikk.

– Skeive har aldri hatt det lett

Drammen Pridde har hatt et innholdsrikt program opp mot lørdagens parade. Lørdagens parade ble avsluttet med appeller og dagen avsluttes med Pride Night med konserter og underholdning. En av årets artister er operasanger Adrian Angelico, som også fikk plass på Drammen Prides offisielle flåte fremst i paraden.

– Dessverre ble Oslo Pride amputert i år, og desto viktigere å få markert Pride i år. Da er Drammen Pride perfekt. Så kort vei fra Oslo, og det er en relativt nyoppstartet Pride, så jeg synes det er kult å støtte opp om denne festivalen, sier Adrian Angelico til Blikk.

Angelico kjenner på viktigheten av å feire Pride i år.

– Personlig synes jeg det er trist at Oslo Pride måtte avlyse den siste helgen. Alt håp er ikke ute. Denne helgen er det Drammen Pride, Fredrikstad Pride og Sapmi Pride. Jeg skal også opptre på Harstad Pride og Trondheim Pride i september, så jeg er glad det blir mye Pride i år for min del.

Anne Marie Stamnestrø og Adrian Angelico.

Terroren natt til 25. juli har satt sitt preg på Angelico.

– Jeg kjenner på både sinne og frykt. Først ble jeg redd og lei meg, og hadde mange tanker om hvor mange og hvem som var skadet. Kjenner jeg noen av dem? Tanker om at det også kunne vært meg. Tanker som sikkert alle skeive har hatt. På samme tid har jo de fleste av oss tenkt at slikt ikke skjer i Norge. Av en eller annen grunn. Det er jo en naiv tanke. Men samtidig er det viktig å tenke sånn. Vi kan jo ikke gå rundt å være redd for at noe sånt skal skje hele tiden, sier Angelico til Blikk.

– Skeive har aldri hatt det lett. Men hvis jeg skal ære de som gikk før oss, så kan jeg ikke gå rundt å være redd.

Angelico stilte i paraden i kofte og med regnbueflagg. Farger som synes. Og en kombinasjon av farger som åpner for kommentarer.

– Jeg er operasanger. Jeg er trans, skeiv og same. Jeg fikk en tiktok-kommentar nylig, hvor noen skrev, «du er en av alfabetfolkene, og same på en gang. Det kan ikke bli verre!». For noen kan det ikke bli verre enn akkurat det, haha! På vei til paraden nå, så ble jeg joiket etter av to gamle menn. Men, jeg er fargerik og fin. Det blir ikke mere fargerikt enn kofte-farger og regnbueflagg!

Kjenner på frykt

SLM Oslo stilte mannsterke i Drammen Pride-paraden, med årets Mr. Leather Norway, Georg Luschgy, i front. Drammen Pride er ikke årets første for Mr. Leather Norway.

– Absolutt ikke. Jeg har gått i parade i Grimstad og Halden, og i utlandet, blant annet i Stockholm. Det er alltid flott å representere Norge og fetisjmiljøet i parader i utlandet, sier Georg Luschgy til Blikk.

SLM Oslo stilte mannsterke på Drammen Pride.

Terroren 25. juli har satt sitt preg på Mr. Leather Norway.

– Om jeg er redd? Både ja og nei. Som du ser, er jeg forberedt, sier han og tar fram både pisk og håndjern, med et djevelsk smil om munnen.

– Jeg kjente på frykten under Pride i Berlin. Det var så kaotisk. En sterk kontrast til både Drammen og Stockholm, hvor jeg føler sikkerheten er bedre ivaretatt.

Terroren i Oslo er en nyhet også i skeive miljøer utenfor landets grenser, ikke minst i internasjonale fetisjmiljøer.

– Etter hendelsen fikk jeg hundrevis av meldinger fra hele verden av folk som lurte på hvordan det går meg og oss som miljø. Når jeg er på reise som Mr. Leather Norway, vil alle høre om det som skjedde og det er et samtaleemne. Jeg tror og håper at den tragiske hendelsen kan være med på å bygge tryggere miljøer. Det er noe jeg tar med meg når jeg drar til lærsamling i Helsingfors neste uke, og videre til Berlin og Manchester noen uker senere, sier Mr. Leather Norway til Blikk.

xxx

Powered by Labrador CMS