Hatkriminalitet

Kraftig økning i hatkrim mot skeive

De siste årene har Storbritannia sett en økning på 210 prosent i antallet anmeldte tilfeller av hatkriminalitet mot lhbt+personer.

Publisert Sist oppdatert

.

Tall fra Vice World News viser at hatkriminalitet begått mot skeive i Storbritannia har økt betydelig de siste årene. Siden 2015 har antallet anmeldelser økt med 210 prosent.

Vice rapporterer også at antallet anmeldte tilfeller av hatkriminalitet mot transpersoner har firedoblet seg i løpet av de siste seks årene.

.

Angrepsbølge

Fra 2014 til 2015, året likekjønnet bryllup ble lovlig i Storbritannia, ble det anmeldt 6 363 tilfeller av hatkriminalitet basert på seksuell orientering i landet. Fra 2020 til 2021 økte dette til 19 617 anmeldelser.

Kun ti av 45 britiske politistyrker har registrert en nedgang. Det store flertallet av politistasjonene bekreftet at de hadde sett en økning i anmeldelser fra år til år siden 2014.

Liverpool har det siste året kjempet mot en bølge av angrep mot lhbt+personer. I 2014-2015 ble det anmeldt 64 tilfeller av hatkriminalitet mot skeive. I 2020-21 steg dette tallet til 834.

.

HATKRIMBØLGE I LIVERPOOL: Curtis Stewart (19) ble i oktober i fjor angrepet av en mann og tre kvinner etter å ha fulgt søsteren sin og hennes venninne hjem. "Det skjedde noen minutter etter at jeg slapp dem av. De ropte noe til meg og jeg forsøkte å komme meg unna, men de løp mot meg og begynte å slå" sa Stewart til VICE.

.

Pandemien forverrer situasjonen

Leni Morris, administrerende direktør i Galop, Storbritannias veldedighetsorganisasjon mot misbruk av lhbt+personer, sa at hun ikke var overrasket over at tallene har økt under lockdown.

«Helt fra begynnelsen av pandemien så vi hvilken innvirkning nedstegningen hadde på eskaleringen av vold og overgrep mot skeive», sa Morris til Vice.

«Vi ser at lhbt+personer utsettes som et direkte resultat av pandemien – enten fordi den ble sett på som en straff mot samfunnet for vår eksistens, eller på grunn av forestillingen om at lhbt+personer på en eller annen måte er roten til pandemien på grunn av vår tilknytning til hiv- og aidsepidemien.»

Ifølge den britiske regjeringen, antas det at 90 prosent av hatforbrytelser mot skeive ikke rapporteres inn til politiet. Tallene representerer derfor bare en liten del av den totale mengden overgrep og vold mot lhbt+samfunnet i Storbritannia.

.

Løser færre saker i dag enn tidligere

Den undersøkende journalistikkenheten Liberty Investigates har også oppdaget at politiet løser færre saker i dag enn tidligere. I 2020 resulterte bare 14 prosent av anmeldelsene i en form for straff. Dette er halvparten så mange som for fem år siden.

«Disse funnene er ekstremt bekymringsfulle. Jeg er ikke overrasket over at folk trekker seg unna politiet og kriminalsystemet, gitt de negative opplevelsene mange mennesker fra marginaliserte grupper har hatt», sa parliamentsmedlemmet Nadia Whittome (Labour) til Liberty Investigates. Whittome jobbet tidligere som prosjektleder for hatkriminalitet ved det ideelle sosiale foretaket Communities Inc.

«Omfanget av uløste saker og mangel på rettferdighet representerer en institusjonell svikt for ofre for hatkriminalitet.»

.

Høy etterspørsel etter hjelp

Økningen i hatkriminalitet har skapt en kraftig økning i etterspørselen etter tjenestene til Victim Support, en uavhengig veldedighetsorganisasjon som gir hjelp til ofre for hatkriminalitet i England og Wales.

Victim Support sier at det totale antallet forespørsler om hjelp har økt med nesten elleve prosent de siste tolv månedene. Forespørsler om hjelp etter transfobiske angrep økte med sjokkerende 45 prosent. Dette er betydelig høyere enn økningen i antallet mennesker som søker hjelp etter hatkriminalitet begått på bakgrunn av funksjonshemninger (22 prosent) og seksuell orientering (20 prosent).

«Det er også bekymringsfullt at det har vært en stor økning i antall personer som søker støtte etter hatkriminalitet på grunn av funksjonshemninger, homofobiske angrep og transrelatert hatkriminalitet, som vi ser har en skadelig effekt på offerets følelse av trygghet, velvære og egenverd», sier administrerende direktør i Victim Support Diana Fawcett til Independent.

Powered by Labrador CMS