Ukraina

Her kan du donere penger til skeive i Ukraina

FRI har satt av 100 000 kroner fra sitt internasjonale solidaritetsfond til nødhjelp til skeive som er berørt av krigen i Ukraina.

Publisert Sist oppdatert

– Utbruddet av krig i Europa berører oss alle, og vi vet av erfaring at lhbt-personer på flukt er særlig sårbare. Lhbt-personer har ofte mindre kontakt med opprinnelsesfamiliene sine. De flykter derfor alene, med den risikoen det medfører, sier Marna Eide, leder for internasjonal avdeling i FRI, som følger opp arbeidet.

Her kan du donere

  • FRIs internasjonale solidaritetsfond: Vipps summen du ønsker å donere til 12011
  • Skeiv Verdens innsamling til transpersoner og ikke-binære i Ukraina: Vipps til 640314. Merk meldingen med «Ukraina»
  • Salams innsamlingsaksjon «Hjelp ikke-vestlige flyktninger fra Ukraina»: Klikk her for å komme til spleisen.
  • EPOAs solidaritetsfond for Prideaktivister i Ukraina: Klikk her for å donere via PayPal.

For bankoverføring til EPOA:
Merk betalingen med «UKRAINA».

BIC/SWIFT: MALADE51WOR. IBAN: DE52 5535 0010 0022 2757 30.

Kontoinnehaver: European Pride Organisers Association aisbl

Bank: Rheinhessen Sparkasse (Germany)

Donerer både til Ukraina og Russland

FRI regner med at halvparten av summen vil gå til organisasjonen Insight. Denne ledes av Olena Shevchenko som fremdeles oppholder seg i Ukraina. Shevchenko har vært i Norge flere ganger i forbindelse med Oslo Pride.

– Insight er aktuelle fordi de har lang erfaring med å gi humanitær støtte til mennesker på flukt, i tillegg når de ut til alle, også lesbiske kvinner og transpersoner, sier Inge Alexander Gjestvang, leder i FRI.

De 100 000 kronene går uavkortet til transport, mat, medisiner og trygge oppholdssteder for skeive i Ukraina. FRI understreker at krigen også berører lhbt+personer uavhengig av nasjonalitet, og vil derfor også gi penger til skeive i Russland.

FRIs internasjonale solidaritetsfond har også tidligere støttet ofre for krigen i Ukraina. De bevilget 25 000 kroner i solidaritetsmidler til Insight i 2014, da Russland annekterte Krim og krigen i Donbass brøt ut. Ved hjelp av midler fra blant andre FRI, etablerte Insight et senter for flyktninger i Kyiv.

Transpersoner og ikke-binære

Skeiv Verden har startet en innsamling til støtte for transpersoner og ikke-binære i Ukraina, i samarbeid med musiker Ingrid Frivold. Transpersoner og ikke-binære i Ukraina står overfor flere utfordringer, som problemer med å krysse grenseoverganger til naboland fordi kjønnet i passet ikke stemmer overens med kjønnet de identifiserer seg med. Flere har også begrenset eller ingen tilgang til medisiner.

Pengene sendes til Cohort NGO, en ukrainsk organisasjon som gir husly og økonomisk hjelp til transpersoner og ikke-binære i Ukraina.

Ikke-vestlige flyktninger

Salam har opprettet en innsamlingsaksjon til hjelp for skeive ikke-vestlige mennesker på flukt. Studenter fra Afrika, Asia og Karibien er en sårbar og marginalisert gruppe blant de som flykter fra Ukraina. Pengene går til studenter som har annen bakgrunn enn ukrainsk, som venter på bistand fra sine hjemlandet og ikke alltid får den hjelpen de trenger av lokale myndigheter.

Det er rapportert om at mennesker med ikke-vestlig utseende har blitt dratt ut av tog som forlater Kyiv, for å gi plass til Ukrainere. De som kommer seg over grensen har ofte ikke penger og er avhengige av veldedighet og små grasrotorganisasjoner. Studentene trenger blant annet hjelp til transport, de trenger mat, vann, sanitærprodukter og barnemat dersom de har med seg barn.

Salam har en representant på bakken i Romania og kontakter i Ungarn som hjelper flyktningene på grensene.

Fond for Prideaktivister

European Pride Organizers Association (EPOA) har også bidratt med en betydelig mengde penger til berørte i Ukraina. Pengene samlet inn gjennom EPOAs solidaritetsfond for Prideaktivister i Ukraina går til å sikre aktivister tilknyttet Kyiv Pride og Kharkiv Pride og evakuere dem til trygge steder der det er mulig og til kjøp av blant annet medisiner og mat.

Torsdag 10. mars kunngjorde EPOA at de har samlet inn inn 50 000 euro, i underkant av 500 000 norske kroner. Disse går uavkortet til Kyiv Pride og Kharkiv Pride.

Powered by Labrador CMS