Trans

«Dette er dypt tragisk»

Esben Esther Pirelli Benestad fratatt autorisasjonen som lege. Hen vil klage på vedtaket.

Esben Esther Pirelli Benestad.
Esben Esther Pirelli Benestad.
PublisertHelsetilsynet har konkludert at lege og professor emerit Esben Esther Pirelli Benestad ikke får praktisere som lege.

Beslutningen skjer på bakgrunn av en gransking som ble igangsatt i fjor høst etter at Statsforvalteren i Agder konkluderte at hen hadde brutt helselovgivningens krav til forsvarlighet, informasjonsplikt og journalføring.

«Dette er dypt tragisk. Ikke for meg, men først og fremst for mine klienter som er helt avhengige av meg. Det er dem dette dreier seg om», sier Pirelli Benestad til VG.

Legen, som selv er transperson, har i 37 år tatt imot personer med kjønnsinkongruens fra hele landet på sitt legekontor i Grimstad.

«Helsetilsynet forstår ikke at man kan være forkjemper og fagperson på samme tid. Jeg har fulgt nasjonale og internasjonale føringer i alt jeg har gjort», sier hen.

Begrunnelsen fra Helsetilsynet er på 42 sider, ifølge Benestad. Den er foreløpig ikke offentlig kjent.

Benestad har tre ukers klagefrist på vedtaket fra Helsetilsynet. Den planlegger hen å benytte seg av.

«Ja, jeg ville vært et dårlig menneske hvis ikke. Jeg ønsket å sikre gode overganger for mine klienter før jeg pensjonerer meg, slik at ingen skulle bli kastet ut i det store intet», sier Pirelli Benestad.

Powered by Labrador CMS