Konverteringsterapi

Skeptisk til konverteringsterapi

Informasjonsleder i Misjonssambandet, Espen Ottesen, har blitt overbevist om at «helbredelse» av homofile, for eksempel i form av konverteringsterapi, har gjort mer skade enn gagn.

«Jeg synes det er uklokt å love, eller signalisere at en endring i seksuell orientering er det kristne svaret for den som opplever å være homofil», sier Espen Ottesen, informasjonsleder i Misjonssambandet.
Publisert

«Jeg mener vi bør være forsiktige med å formidle håp om at seksuell orientering kan endres», sier Espen Ottosen til Vårt Land.

Utspillet kommer etter at Ottesen skrev et leserinnlegg i Vårt Land i anledning at Exodus International ble nedlagt for ti år siden. Organisasjonen hevdet å kunne helbrede homofili gjennom forbønn, samtale og terapi.

Hele 400 ulike organisasjoner og initiativer var knyttet til paraplyorganisasjonen Exodus. Organisasjonens motto var «endring er mulig». Selv om det ikke alltid ble sagt eksplisitt, var holdningen at homofil orientering kunne endres. Historier om tidligere homofile som levde i lykkelige heterofile ekteskap, ble ofte løftet frem.

Selv har informasjonslederen i Misjonssambandet i flere år tilhørt representantskapet i Til Helhet, et tverrkirkelig kontaktforum for seksualitet og kristen tro. De har blant annet som formål å «formidle tro på at endring i seksuell orientering er mulig». Til Helhet har avvist at de driver med konverteringsterapi.

Det er boka «Still Time to Care» av Greg Johnson som har bidratt til å forsterke Ottosens oppfatning av hvor skadelig håpet om at det går an å endre seksuell orientering kan være.

Forfatteren er en konservativ, kristen pastor fra USA som lenge håpet at han kunne gå fra å være homofil til å bli heterofil. Som 50-åring måtte han imidlertid medgi at han aldri har vært tiltrukket av kvinner. I boka viser Johnson til flere historier om mennesker som i årevis levde med ønsket om å bli heterofil.

«Jo flere kristne homofile jeg har møtt, og jo mer jeg har lest av Johnson, jo tydeligere blir det for meg at en endring i minimal grad handler om at en homofil orientering forsvinner, eller blir til en heterofil orientering. Som oftest er det snakk om en omlegging av livsstil,» sier Ottesen.

Selv mener han at sølibatet bør løftes fram som et kristent ideal, og forteller at han kjenner flere homofile som har gått for denne løsningen.

«De personene skal møtes med stor respekt. Jeg ser på dem som forbilder, og jeg vil på ingen måte signalisere til dem at det er noe galt med hverken dem eller troen deres», sier Ottesen.

Powered by Labrador CMS