Urix

Peter Marki-Zay (49) er mannen som skal lede seks opposisjonspartier i kampen mot nåværende statsminister Viktor Orbán og det konservative nasjonalistiske partiet Fidez.

Utfordrer Orbán – og ønsker homofile velkommen

Ungarns nye statsministerkandidat er en partiuavhengig, katolsk syvbarnsfar. Blir han redningen for Ungarns skeive befolkning?

Publisert Sist oppdatert

.

Seks av opposisjonspartiene i Ungarn er enige om å stille med én felles statsministerkandidat i parlamentsvalget i 2022. De håper at alliansen vil øke sjansene for å få fjernet statsminister Viktor Orbán og det nasjonalistiske Fidesz-partiet fra makten.

Opposisjonens ferske statsministerkandidat er den 49 år gamle økonomen Peter Márki-Zay.

– Vi fordømmer hatkampanjer, og som ungarere bør vi ønske alle velkommen, sa Márki-Zay til jublende støttespillere i en bistro i Budapest, der han på søndag kunngjorde sin seier.

– Romfolk, jøder, homofile og funksjonshemmede. Folk fra høyre og venstre, liberale og konservative. Vi ønsker også de som støtter Fidesz velkommen.

.

Vil reversere anti-lhbt-lovverk

Situasjonen for skeive i Ungarn har forverret seg under Orbáns regjeringstid.

I fjor sommer trådte en ny lov i kraft, som ifølge regjeringen skal «bekjempe pedofili og beskytte barn». Loven gjør det forbudt å formidle informasjon om lhbt+ til barn og unge. Innhold som refererer til lhbt+personer kan ikke vises på TV før klokken 22.00.

Loven har ført til at EU har gått til sak mot Ungarn for behandlingen av seksuelle minoriteter. Orbán på sin side hevder den nye loven handler om barns rettigheter og ikke lhbt+befolkningen, mens Márki-Zay mener Ungarn må styrke lhbt+rettigheter i landet.

Krangelen om de demokratiske rettighetene til den skeive befolkningen er en av årsakene til at EU har holdt tilbake større pengebeløp fra unionens COVID-19-fond. Dette kalde forholdet ønsker Márki-Zay å gjøre noe med.

.

.

Politisk outsider

Márki-Zay er en joker i valgkampen. Han beskrives som en konservativ katolsk syvbarnsfar og er i dag ordfører i den ungarske byen Hódmezővásárhely.

Han er utdannet historiker, økonom og ingeniør og bodde i Canada og USA i fem år, før han returnerte til hjembyen Hódmezővásárhely og i 2018 vant ordførervalget. Det var en overraskende seier i distriktet som lenge ble ansett som en høyborg for Orbáns parti Fidesz.

49 åringen er en politisk outsider uten partitilhørighet og regnes som en del av Ungarns konservative høyreside. På et vis kan Márki-Zay sammenlignes med Donald Trump, mener Peter Kreko, leder i tenketanken Political Capital.

«Han er partipolitisk uavhengig og sier nye og overraskende ting, som kommer ut av intet og går imot den konvensjonelle politiske logikken», sier Kreko til Euronews.

.

Forsvarer skeive rettigheter

Nykommeren skiller seg markant fra sin nasjonalistiske motstander Orbán, som etter ti år ved makten har et anstrengt forhold til en rekke EU-ledere.

Márki-Zay tror på det europeiske prosjektet og forsvarer lhbt+rettigheter. Han har også forpliktet seg til EUs klimamål, noe som har blitt motarbeidet av Orbán og hans tilhengere.

Opposisjonen ønsker å styrke båndene til EU, ta i bruk euro som valuta og slutte seg til Den europeiske påtalemyndigheten for å bekjempe korrupsjon i landet. Márki-Zay mener blant annet at Orbáns nære bånd til Russlands president Vladimir Putin, Kina og Tyrkia ikke er i tråd med europeiske verdier.

– Ungarns hovedprioritet bør være en omorientering av utenrikspolitikken som ikke bare er et symbolsk skritt. For oss er europeiske verdier, europeisk integrasjon, demokrati, rettssikkerhet og en fri markedsøkonomi ekstremt viktige verdier, sa Márki-Zay i seierstalen.

Ifølge meningsmålingene er det tilnærmet dødt løp mellom seks samlede opposisjonspartiene og Orbáns Fidesz, men i politikkens verden er seks måneder land tid.

Det gjenstår å se om opposisjonen holder sammen fram til valgdagen. Uansett utfall er det sikkert at konkurransen vil bli hard og at Orbán neppe vil gi opp kontrollen over Ungarn uten kamp.

Powered by Labrador CMS