Ungarns president, Viktor Orbán, og EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, under et møte i april. Nå har det kjølnet mellom de to lederne.

EU-kommisjonen går til sak mot Ungarn og Polen for brudd på lhbt+rettigheter

De to landene får nå to måneder til å svare på anklagene om brudd på skeives menneskerettigheter, før kommisjonen tar saken til EUs domstol i Luxembourg.

Publisert Sist oppdatert

I går ble det klart at Europakommisjonen vil ta Ungarn og Polen til retten for brudd på lhbt+personers fundamentale menneskerettigheter.

«Europa vil aldri tillate at deler av samfunnet vårt blir stigmatisert, det være seg på grunn av hvem de elsker, på grunn av deres alder, deres etnisitet, deres politiske meninger eller deres religiøse tro» sa EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, til Europaparlamentet 7. juli.

«En skam»

For to dager siden, gikk kommisjonen ut med en skarp advarsel til Ungarns president Victor Orbán, om at de torsdag ville åpne en såkalt overtredelsesprosedyre mot Ungarn og Polen. De to medlemslandene får nå to måneder til å svare på anklagene, før kommisjonen sender saken til den Europeiske unions domstol i Luxembourg.

EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyden, har tidligere uttalt at den ungarnske loven er «en skam» og at den «åpenbart diskriminerer folk på bakgrunn av deres legning».

Ungarns statsminister Victor Orbán har uttrykket skuffelse over kritikken fra EU-kommisjonen.

«Uttalelsen hennes er trist, for den er basert på falske anklager. Den nye loven beskytter barns rettigheter, sikrer foreldres rettigheter og berører ikke rettighetene knyttet til legningen til personer over 18, så det er ingen diskriminering her» sa Orbán i en uttalelse i slutten av juni.

I pressemeldingen om overtredelsesprosedyrene uttaler EU-kommisjonen at «likestilling og ikke-diskriminering er kjerneprinsipper i EU» og at det er skremmende å se at diskriminering mot skeive vedvarer i flere av EUs medlemsland.

Ungarn hevder de vil «beskytte barn»

EU-kommisjonens overtredelsesprosedyre er et resultat av Ungarn og Polens nye lovverk som hemmer informasjon og rettigheter blant skeive innbyggere. Informasjonsforbudene innført i de to medlemslandene ligner Russlands «homopropagandalov», og har de siste månedene vekket sterke reaksjoner.

23. juni 2021 innførte Ungarn en lov som forbyr eller begrenser det tilgang til innhold som «forplanter eller skildrer avvik fra egenidentitet som tilsvarer kjønn ved fødselen, kjønnsendring eller homofili» for personer under 18 år. Fordi Ungarn ikke har klart å forklare hvorfor eksponering av lhbt+innhold for barn ville være skadelig, har kommisjonen besluttet å sende et formelt brev fordi de anser loven som et brudd på en rekke EU-regler.

Forbudet rammer blant annet filmer, bøker og undervisningsmateriell. Ungarn ønsker nå at barnebøker med lhbt+tematikk skal merkes med advarsler. Det er også forbudt å vise reklame som fremstiller homofile og transpersoner som «vanlige medlemmer av samfunnet».

De nye lovene er en del av en pakke som skal bekjempe seksualisert vold mot barn og unge. Ungarn har også opprettet et såkalt «register over pedofile», som flere frykter vil ramme homofile.

«Regnbuepesten» i Polen

Når det kommer til Polen, reagerer kommisjonen sterkt på polske myndigheters manglende forsøk på å respondere på de såkalte «lhbt-frie sonene» som ble innført i flere polske regioner i fjor. Polen har også avskaffet paragrafen som beskytter lhbt+personer mot diskriminering.

Siden 2019 har flere polske kommuner og regioner vedtatt å opprette «lhbt-ideologifrie soner». EU-kommisjonen er bekymret over at disse erklæringene kan bryte EU-lovgivningen om ikke-diskriminering på grunn av seksuell legning. Til tross for klare oppfordring fra kommisjonen i februar, har polske myndigheter hittil unnlatt å svare på de fleste av kommisjonens forespørsler.

EUs likestillingskommissær, Helena Dalli, gjorde det i fjor klart at det var uakseptabelt at Polen som EU-medlem tillot at kommuner deklarerer seg som lhbt-frie.

«Vi kan ikke tillate distribuering av klistremerker med «lhbt-fri sone», eller innføring av anti-lhbt-lovverk uten å føle oss ansvarlige for neste fase der fysiske angrep finner sted» uttalte Dalli.

Borgermestere i de polske byene Lublin, Gniezno og Rzeszow har i tillegg nedlagt forbud mot likestillingsdemonstrasjoner. Lhbt+hat har blitt et økende problem under regjeringen til det sittende nasjonalkonservative og høyrepopulistiske partiet Lov og Rettferdighet (PiS), som også er støttet av Krakows erkebiskop som i fjor beskrev lhbt+befolkningen som «en regnbuepest».

Powered by Labrador CMS