Urix

Putin søker allierte gjennom lhbt+hat

Russlands president Vladimir Putin går hardere ut mot skeive enn noen gang før. Under seremonien som markerte annekteringen av fire ukrainske regioner brukte presidenten mye av tiden til å kritisere Vestens omfavnelse av lhbt+rettigheter.

Publisert

I en tale i Moskva fredag 30. september gikk Russlands president Vladimir Putin hardt ut mot skeive. Putin uttalte at Vestens anerkjennelse av lhbt+rettigheter er «en radikal fornektelse av moralske normer, religion og familie».

– Ønsker vi her i landet vårt, i Russland, at det i stedet for mamma og pappa skal være «foreldre nummer én», «foreldre nummer to», «foreldre nummer tre» – er de helt gale? sa Putin i sin omtale av Vesten.

– Ønsker vi virkelig at perversjoner som fører til fornedrelse og utryddelse skal påtvinges barn på skolen? Å bli innprentet at det visstnok finnes andre kjønn enn kvinner og menn, og bli tilbudt en kjønnsbytteoperasjon? Ønsker vi alt dette for landet vårt og barna våre? For oss er alt dette uakseptabelt, vi har en annen, vår egen, fremtid, fortsatte han.

Talen ble holdt under en seremoni der Putin underskrev papirer for annekteringen av fire ukrainske regioner.

Putins uttalelser er uvanlig skarpe, mener Mina Wikshåland Skouen, som koordinerer arbeid innen menneskerettigheter for lhbti-personer i Den norske Helsingforskomité.

«Jeg har aldri hørt en statsleder bruke så mye tid på denne tematikken», sier Skouen til VG.

Til avisen forteller Skouen, som lenge har fulgt utviklingen av skeives rettigheter i Russland, at hun aldri har hørt Putin snakke så tydelig mot skeive rettigheter som det han gjør nå.

«Jeg tror Putin er klar over at han ikke lengre har så mange venner i Europa. I hvert fall ikke som vil si det høyt. Ved å trekke fram dette, knytter han til seg folk som Viktor Orban i Ungarn. Denne type argumentasjon finner vi hos Orban, i Polen – og også hos den nybakte italienske valgvinneren Giorgia Meloni. Ved å så disse frøene vil Putin skape inntrykk av at Vesten ikke står så samlet som en skulle ro. At det også finnes europeiske ledere som deler hans synspunkt», sier Skouen.

Powered by Labrador CMS