I RøverRadions podkastepisode «Skeiv i fengsel» hører vi at det er ulikt syn på hvor farlig det er å være homofil under soning.

Podkast: Skeiv i fengsel

Publisert

NÅR DU HAVNER i fengsel er det ofte mye som er vanskelig. De fleste er i ei livskrise, og noen sliter med psykisk sykdom eller avhengighet. Men hva hvis du er skeiv i tillegg? Dette er temaet for RøverRadions podkastepisode «Skeiv i fengsel».

RøverRadion (ja, radioen skrives slik på røverspråket!) er et ytringsfrihetsprosjekt som lager radio sammen med innsatte ved fire norske fengsler: Oslo, Bredtveit, Sarpsborg og Halden. Programmet sendes søndager på NRK P2, og ble i 2015 belønnet med prisen for Beste sendeflate under Prix Radio. Sendingene legges også ut som podkast.

I januar arrangerte programmet sammen med FRI-foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, en digital debatt om levevilkårene for homofile menn og transpersoner i norske fengsler. I RøverRadions podkastepisode «Skeiv i fengsel» får du høre fra debatten på Litteraturhuset mellom den eneste åpne homofile fangen i Eidsberg fengsel, fengselsleder Nils Leyell Finstad i Oslo fengsel, Likestillingsombudet Hanne Inger Bjurstrøm, forskeren Elisabeth Stubberud, og Elsa Skjong, leder Rosa kompetanse justis i FRI. I tillegg hadde programlederne i RøverRadion en studiosamtale mellom en homofil innsatt og fengselsleder Finstad, som selv er åpen homofil.

Hvordan er det å ha en seksualitet eller kjønnsidentitet som avviker fra majoriteten når det plutselig kun er medfanger du har å relatere deg til? For mange skeive blir svaret selvisolasjon og tilbaketrekning. Det er en alvorlig psykisk tilleggsbelastning under soning. Det er også ulovlig å ha seksuelle forhold i fengsel, og det er forbudt med kondomer fordi de kan brukes til å oppbevare narkotika. Fangene som noen ganger likevel har sex med hverandre, hindres dermed i å ha sikrere sex, med de fysiske risikoer det medfører.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

89,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 6 måneder

449,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS