Qatar-VM

Takket nei til VM i Qatar

Fotballegenden Gunn Nyborg takket nei til FIFAs invitasjon til VM i Qatar - da den omsider kom.

Gunn Nyborg var sentral på Norges kvinnelandslag da de bygget seg opp til verdenstoppen.
Publisert Sist oppdatert

Gunn Nyborg har 110 landskamper og erfaring fra profflivet i Danmark og Japan. Hun er en av de få kvinnene som har mottatt hedersbeviset FIFAs Order of Merit in Gold. Det gav henne anledning til å fortelle FIFA hva hun mente om VM i Qatar.

– Som første kvinne ble jeg i 1994 tildelt FIFAs Order of Merit in Gold, som det heter. Mange menn har mottatt denne utmerkelsen og noen få kvinner etter meg. Som tradisjon har alle innehavere av denne æresbevisningen blitt invitert som VIP-gjester til åpningsseremonien i VM i fotball for menn, sier Gunn Nyborg til Blikk.

– Jeg har blitt invitert til hvert eneste VM siden 1994, men ikke denne gang. Ingen invitasjon og ingen forklaring på hvorfor. Interessant, ikke sant? Men uansett hadde jeg takket nei denne gangen. Årsaken er selvfølgelig Qatars syn på homofili, brudd på menneskerettigheter, kvinnesyn, korrupsjon, og så videre. Listen er lang.

– Skal du se overføringene fra fotball VM?

– Jeg vil nok se noen kamper på TV og følge med på dekningen av VM. Jeg er veldig spent på hvordan TV og medier vil forholde seg, sier Gunn Nyborg.

Etter denne utvekslingen med Blikk kom et tillegg på mail fra Gunn Nyborg:

«Jeg skrev en liten e-post til FIFA i går for å spørre om de har endret på tradisjonen å invitere person som har Order of Merit, fordi jeg var nysgjerrig på dette. I dag kom invitasjonen til VM- som om ingenting har skjedd. Vanligvis kommer denne invitasjonen et par måneder i forveien, så dette er jo rart. Men jeg skrev en e-post tilbake til FIFA i kveld der jeg takket nei til invitasjonen på grunn av Qatars undertrykkende syn på kvinner, deres brudd på menneskerettigheter og kriminalisering av lhbt-personer.»

Powered by Labrador CMS