Urix

Amnesty med krav til FIFA

FIFA må sikre menneskerettighetene under VM i fotball for menn i 2030 og 2034 krever Amnesty International.

Publisert Sist oppdatert

Saudi-Arabia har alle muligheter til å få arrangere fotball-VM i 2034. Det ble klart etter at Australia trakk sitt kandidatur tirsdag. Golfstaten står nå igjen som eneste søker. Det har Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) bekreftet.

Nylig opplyste FIFA at 2030-sluttspillet for menn legges til Sør-Amerika, Afrika og Europa. De tre første kampene skal spilles i Uruguay, Argentina og Paraguay. Resten av mesterskapet skal så gjøres unna i Spania, Portugal og Marokko.

Menneskerettighets- og antikorrupsjonsorganisasjoner, fagforeninger, representanter for fans, og spillernes fagforeninger mener at mangelen på konkurranse om å være vertskap for mesterskapene kan undergrave FIFAs innflytelse, og det er derfor avgjørende at fotballens verdensorganisasjon går foran og sikrer bindende garantier.

«Med bare én søker for hvert mesterskap på bordet kan FIFA ha scoret et selvmål. FIFA må nå tydeliggjøre hvordan de forventer at vertene skal overholde sine retningslinjer for menneskerettigheter. De må også være forberedt på å stoppe anbudsprosessen hvis alvorlige menneskerettighetsrisikoer ikke blir adressert», sier Steve Cockburn, leder for økonomi og sosial rettferdighet i Amnesty International.

En meningsmåling publisert av Amnesty International i juni, viste at flertallet av fans ønsker at menneskerettigheter skal være en viktig faktor ved valg av vert for et stort idrettsarrangement som VM.

«FIFAs svikt i 2010 med å insistere på å beskytte menneskerettigheter da de tildelte VM i 2022 til Qatar, er en viktig grunn til at alvorlige reformer ble utsatt», sier Ronan Evain, administrerende direktør for Football Supporters Europe.

«FIFA er nå pålagt etter sine egne retningslinjer å ta disse erfaringene på alvor og gjøre kraftige tiltak. Det vil være et første skritt for å redde det allerede dårlige omdømme VM i 2030 og 2034 har hos supporterne.»

 

 

Powered by Labrador CMS