Film

Lesbisk nonnethriller

Den kontroversielle filmen «Benedetta» har premiere på HBO Max 11. august.

Nonnen Benedetta har mystiske visjoner om Jesus, og sterke følelser for nonnen Bartolomea.
Publisert

Filmen om den syndige nonnen «Benedetta» har høstet ros på flere internasjonale filmfestivaler, men har også skapt spetakkel. Da den skulle vises under filmfestivalen i New York, protesterte en religiøs gruppe mot visningen. Det er kanskje ikke så rart at den vekker oppsikt, for historien om den virkelige Benedetta er både vanvittig og omdiskutert.

«Benedetta» er basert på boka «Immodest Acts: The Life of a Lesbian Nun in Renaissance Italy» (1986) av historikeren Judith Brown. Hun kom over Benedetta ved en tilfeldighet i statsarkivet i Firenze.

I dokumenter fra 1620-tallet fant Brown en detaljert nedtegnelse av livet til overklassekvinnen og nonnen Benedetta Carlini (1590-1661). Det sto at hun hadde en rekke guddommelige visjoner, innledet et forhold til en annen nonne i klosteret og at hun arrangerte sitt eget bryllup med selveste Jesus som brudgom.

Det store spørsmålet i Benedettas samtid var om visjonene kom fra gud eller djevelen. De konkluderte med det siste, og hun ble dømt til å leve i klosterets fengsel. Der satt hun i hele 35 år fram til hun døde.

Den legendariske Paul Verhoeven har regissert «Benedetta». Han står bak filmer som «RoboCop», «Recall», «Showgirls» og «Basic Instinct», og er kjent for å kombinere erotikk og sosial satire. «Benedetta» er intet unntak.

I filmen møter vi Benedetta (Virginie Efira), idet hun er på vei til et kloster for å vie livet til gud. Der blir hun overbevist om at hun kan kommunisere med Jesus og innleder også et hemmelig forhold til nonnen Bartolomea (Daphné Patakia). De to fortaper seg i et intenst seksuelt forhold, og tar blant annet i bruk en liten Maria-skulptur på veldig utradisjonelt vis.

Flere nonner begynner å følge Benedetta, som hevder at de mystiske visjonene hennes gjør henne til klosterets sanne leder. Det er ikke abbedissen (Charlotte Rampling), spesielt fornøyd med. Hun stiller spørsmålstegn ved Benedettas motiver, og når ryktene om det syndige forholdet til Bartolomea begynner å spre seg, stilles Benedetta til veggs.

Powered by Labrador CMS