Film

Internasjonal presse opptatt av «Nattrikken»

Den norske kortfilmen, hvor blant annet transkvinnen Ariel trakasseres, får ros av BBC for å vise fordommer – og ber folk ikke falle i tilskuereffekt-fella.

Kortfilmen er laget av regissør Eirik Tveiten og produsent Heidi Arnesen. Danseren og skuespilleren Sigrid Husjord har hovedrollen som Ebba. «Nattrikken» har allerede vunnet flere priser, inkludert Kritikerprisen under Kortfilmfestivalen og publikumsprisen under Oslo/Fusion International Filmfestival i 2020 og vant prisen for beste «short narrativ» på Tribeca film festival i New York 2022. Kortfilmen er Norges eneste Oscar-håp i år. På engelsk har den fått tittelen «Night Rider», og er nominert i kategorien «live action short film».
Publisert

Kortfilmen «Nattrikken», som nylig ble nominert til Oscar, og i fjor sommer høstet en gjev pris på Tribeca Film Festival, har fått behørig omtale på nettsidene til den britiske rikskringkasteren, BBC.

Særlig vektlegges den delen av handlingen som omhandler hvordan to menn blir aggressive mot transkvinnen Ariel på den stjålne nattrikken. Og hvordan de andre passasjerene blir ukomfortable og heller lar være å gjøre noe, enn å stille opp for Ariel.

Tilskuereffekten

Til BBC sier regissør Eirik Tveiten at han skrev filmen for å få folk til å tenke over hva de ville gjort i en tilsvarende situasjon.

– Hovedbudskapet i filmen er å si fra når du ser at noen blir utsatt for skade, sier Tveiten, som legger til at han selv har kjent på det å være usikker i en ubehagelig situasjon.

– Den apatiske tilskuereffekten kan altfor lett slå inn.

Få publikum til å føle

Ariel spilles i filmen av Ola Hoemsnes Sandum. Til BBC forteller skuespilleren om egne liknende opplevelser som de som vises i kortfilmen, og at det derfor var viktig å spille ut alle scenene på en måte som kunne få publikum til å føle hendelsene.

Tveiten legger til at karakterer som Ariel, og hovedrollen Ebba, som oftest blir fremstilt som stereotypier.

– Kortfilmer kan på sitt beste være veldig effektiv historiefortelling. Du kan få frem et tydelig budskap, sier Tveiten.

BCC viser også til positive anmeldelser av «Night Ride», som er den engelske tittelen på filmen. Slutten omtales blant annet som deilig slem. Mens en annen anmeldelse trekker frem at filmen på kraftfullt vis utforsker fordommer mot kjønnsidentitet.

«Nattrikken» er laget av regissør Eirik Tveiten og produsent Heidi Arnesen for produksjonsselskapet Cylinder. 13. mars får vite om de kan ta med seg Oscar-statuett hjem fra Los Angeles.

Filmen fikk Blikks publikumspris under Oslo Fusion i 2020, og kritikerprisen under Kortfilmfestivalen i Grimstad samme år.

Powered by Labrador CMS