SKEIV SOMMER

Maria Refslands skeive sommer

Om Maria Refsland får besøk fra utlandet i sommer, bærer det rett til Norges flotteste perle – hjembyen Flekkefjord.

Publisert Sist oppdatert

Maria Refsland (27)

Jobber i plateselskapene Fysisk Format og Rural Rebel Rock. Spiller i bandene Fuckefjord og Sliteneliten

Oppvokst i Flekkefjord

Hei, Maria! Hvordan ser sommeren din ut i år?

– Til nå har jeg hatt det veldig bra i Oslo. Har bare bada, gått tur, spist ute, lest bok og vært med folk. Bra tider! Nå framover skal jeg en tur til en øy i Nordland, og så til Flekkefjord for å spille på Fjellparkfestivalen og være hjemme litt, før jeg skal til Oslo igjen for å spille på Blå. Etter det går turen til Flekkefjord igjen for litt henging med de «opprinnelige» vennene som jeg kaller dem, også blir det ny tur til Nord-Norge for litt konsert og moro.

Hvilken lhbtqi+person ville du latt planlegge ferien din og hvorfor?

– Linda Eide er jo ei som har vært litt rundt i Norge! Også er hun jo veldig morsom. Passe rar til at det hadde blitt en ferie som kunne passet meg sikkert, og ikke alt for heftig friskus slik at jeg måtte gått topptur med evig tung sekk hver dag.

Beste sommerminne?

– Er egentlig veldig sånne småting, en telttur her, sove under åpen himmel der. En kjøretur til et ukjent sted i nærheten av Flekkefjord for en piknik på ei fin strand, bli ringt av en venn og bedt om å komme ned på kaféen i Flekkefjord for å drikke øl fra klokka 12. Det er kanskje det diggeste med sommeren, at ikke alt må planlegges så nøye. Folk har fri og man har selv fri, så man kan bare hive seg litt rundt. Har også vært mye gøy på festivaler, Hovefestivalen 2012 og 2013, Roskilde 2015 og Fjellparkfestivalen hvert år siden 2008. Og fotballcup som mindre! Det var rått.

Verste sommerminne?

– Trodde jeg skulle dø på bussen hjem fra Roskilde sommeren 2015. Hele den sommeren var igrunn litt krise. 21 år, nydumpa og forvirra!

Liker du spontane turer eller er du en planlegger?

– Jeg er nok en planlegger, får litt stress av å ikke planlegge, men egentlig av å planlegge også, for da er det så mye forventninger lagt på planen, og jeg blir redd for å bli skuffa. Men tror egentlig jeg liker best de gangene man bare gjør ting på impuls. Kjeder seg litt liksom, med noen, også bare må man finne på noe litt rart som blir veldig morsomt.

Hvis du får gjester fra utlandet, hva vil du vise frem av Norge? Og hva vil du ikke vise frem?

– Da bærer det rett til Flekkefjord! Norges flotteste perle. Vi rusler litt rundt i sentrum før vi tar ferga ut til øya Hidra som er rett utenfor byen. Der cruiser vi rundt i båten og går i land på noen småøyer. Ellers andre steder er det jo natur og kultur som gjelder, musikk og fine steder å henge og ta seg en matbit eller noe lesk! Hm, vil ikke ta dem med på sånn Starbucks og sånn kanskje? Ting som finnes over hele verden og ikke er så spennende.

Hva ville folk blitt mest overrasket over at DU gjør om sommeren?

– Vet ikke om jeg er så full av overraskelser egentlig. Veldig forutsigbar! Men skal prøve å drikke litt mindre denne sommeren. Det vil kanskje bli en bombe for noen!

Trodde jeg skulle dø på bussen hjem fra Roskilde sommeren 2015. Hele den sommeren var igrunn litt krise. 21 år, nydumpa og forvirra!

Maria Refsland

Hvilken skeiv sak/hvilke skeive saker brenner du for?

– Alle? Hehe. Tenker endel på skeive flyktninger for tiden, og også kristenkonservative, i begge sakene kan man ofte se at folk mener at man bare ikke skal “praktisere” homofili, også skal ting gå greit. Jeg synes det er et uttrykk for totalt manglende empati. De er jo oftest godt gift selv, de maktpersonene som uttaler slikt, så hvorfor skjønner de ikke hvor ekstremt det de ber om er? Vi må gi asyl til skeive flyktninger og vi må forby homoterapi, og på en eller annen måte få deradikalisert de kristenkonservative folkene.

Pride: Er det mest party eller mest protest?

– Blir jo fort mest party, sånn i hva man faktisk gjør, men det kan jo være mye protest i party også. Skeive barer har jo vært enormt viktig for skeive opp gjennom historien og er det fortsatt. Det sier vel noe om hva fest og basar kan bety. Paraden er også veldig politisk, og det får man kanskje spesielt sett på de stadig flere småsteder som arrangerer Pride for første og andre gang. Men jeg synes generelt det begynner å komme seg litt nå, er mye viktige og bra samtaler, diskusjoner og markeringer som blir arrangert i forbindelse med Pride. Ikke minst blir det fullt kjør i media og kronikk-o-rama fra masse folk fra de ulike skeive organisasjonene som kommer med ulike perspektiver, grundige analyser og ganske radikale budskap.

Hva leser du/ser du på i sommer?

– Driver og leser «Ekko» av Lena Lindgren, som er helt fantastisk. Anbefales max. I den leste jeg et sitat som var «Terrorist = Menneske minus identitet», så da kjøpte jeg en bok om identitet. «Hvem er jeg?» heter den. Litt flaut å ta opp offentlig. Så tar jeg også med meg Arne Næss' «Dyp glede» og Audre Lordes «Sister Outsider» i sekken, i tillegg til Gyldendals fugleguide. Lurer på om også «Raseriets tidsalder» av Pankaj Mishra skal leses på nytt. Tror det blir lite aviser i sommer, og vil ikke bli avhengig av noe på skjermen. Lesing er tingen for meg.

Favorittsommerlåt?

– Huff, mye guilty pleasures her! Blir veldig glad av The 1975s «Chocolate». Husker den kom på på radioen i bilen min på vei til Hovefestivalen 2013, og det var sånn umiddelbar og varm gledesrus. Den «Stereo Love» av Edward Maya var også en slik umiddelbar sommerfugler-i-magen-låt. Nå er det kanskje Zara Larssons «Lush life» jeg setter på hvis jeg skal riktig komme i siget.

Powered by Labrador CMS