Forskning

Skal forske på «transglede»

Psykolog og forsker Matilda Wurm ved universitetet i Örebro leder den første studien om de positive sidene ved å være trans. Eller såkalt «transglede», som Wurm kaller det.

Matilda Wurm har fått 4,9 millioner svenske kroner til å forske på de positive sidene ved å være trans.
Publisert Sist oppdatert

.

Vi vet fra tidligere forskning at transpersoner skårer lavere enn den øvrige befolkningen på spørsmål om psykisk helse, trivsel og livskvalitet. Wurm skal se på minoritetsstress og transpersoners dårlige psykiske helse, men også hvordan det kan finnes en spesiell type glede i å være trans.

Wurm skal samarbeide med to andre forskere ved to andre universiteter. De har fått tildelt 4,9 millioner svenske kroner til å utføre studien.

.

Minoritetsglede

Denne gleden, som hun kaller «minoritetsglede», mener hun ikke er forsket nok på.

Det kan handle om gleden transpersoner opplever etter kjønnsbekreftende behandling, når kroppen stemmer overens med deres opplevde kjønn, eller gleden over å leve et autentisk liv.

«Altså positive opplevelser man har på grunn av at man er trans. Jeg tror det finnes en del fordommer om at det er så synd på transpersoner og de har det så dårlig. Og det stemmer også, men det finnes noen andre sider også, som vi gjerne vil se på», sier Wurm til Sveriges radio.

.

Powered by Labrador CMS