Kristian Nicolai Stakset-Gundersen, leder i Raballder Håndball, har selv opplevd hvor vanskelig det er å være åpent skeiv i idretten.

Raballder Håndball tar oppgjør med homotabuet: – Det er viktig at heterofile idrettsprofiler tør å holde i regnbuefargene

Hvorfor er det fortsatt tabu å stå fram som homo i idretten? Dette er spørsmålet Raballder Håndball stiller seg i kampanjen #JegStøtterRegnbuen.

Raballder Håndball

Håndballklubben ble startet opp i 1995 og har flere ganger hevet stemmen mot homohets i idretten.

Ble kjent nasjonalt gjennom dokumentarserien «Håndballaget Raballder» som vant Gullruten 2006. Serien fulgte håndballagets kamper, på og utenfor banen.

De har en rekke ganger markert seg som en viktig skeiv stemme i idretts-Norge.

Hvorfor er det fortsatt tabu å stå fram som homo i idretten?

Raballder Håndball lanserer kampanjen #JegStøtterRegnbuen i pride-måneden juni. Her har røde og gule kort blitt forvandlet til et kort med regnbuefarger, transfarger og Philadelphia-fargene svart og brunt.

– Det er viktig at hetero idrettsprofiler tør å holde i regnbuefargene og er sitt ansvar bevisst. De er forbilder for mange, og holdningene de signaliserer gjenspeiler seg i hele idretten, sier Kristian Nicolai Stakset-Gundersen, leder i Raballder Håndball.

Trenger støtte fra heterofile

Raballder Håndball vil at idretts-Norge skal ta tak i homofobi og fordommer mot skeive, både på og utenfor banen.

Kampanjens startskudd gikk da Raballder-lederen utfordret den etablerte idretten til å ta et krafttak for å fjerne tabuet rundt homofili i idretten i VG-kronikken «Hvor er de heterofile forbildene i idretten?».

– Det er én ting at en idrettspresident eller leder sier at idretten er for alle, og at alle aksepteres, men det når ikke fram til grasrota på samme måte som når en toppspiller sier dette, sier Stakset-Gundersen til Blikk.

I lang tid har toppene i norsk idrett overlatt inkludering av lhbt+ til breddeidretten, mener Stakset-Gundersen. Ofte etterspør trenere, spillere og forbund åpne spillere. Men må det åpne spillere til for å få bukt med fordommene?

Raballder-spillere med regnbuekortet laget spesielt til kampanjen.

Ikke den skeive utøverens ansvar

I forrige nummer av magasinet Blikk (05/2021) ble det satt søkelys på skeive i fotballen. «Vi mangler en åpen fotballstjerne» sa landslagssjef Ståle Solbakken til Blikk. Han mener machokultur i idretten fortsatt er et problem, og at dette må overvinnes før det skal føles helt trygt for skeive spillere å komme ut.

– Jeg syns det Solbakken sier er veldig fint, og vi hører mye av det samme internt i håndballen. Det ligger gode holdninger i grunn, men akkurat her syns jeg vi bommer. Vi snakker ofte om den skeive idrettsutøveren som skal stå fram, men det er et press jeg ikke unner den personen, sier Stakset-Gundersen.

– Det er mange toppidrettsutøvere som er homofile og lever i skapet, og det presset de føler når trenere eller kommentatorer etterspør en profilert homofil idrettsutøver, er et umenneskelig press. Det er viktigere at de rundt støtter, i stedet for å kreve at noen skal stå fram.

– Står respekt av å innrømme sine egne feil

Kjetil Rekdal uttalte i et intervju i 2004 at han hadde «personlig homofobi». Til Blikk sier han at han angrer på uttalelsen.

– Hva betyr det at store idrettsprofiler som Rekdal gjør helomvending i sine negative holdninger til skeive utøvere?

– Samfunnet har forandret seg mye fra 2004, og det ville ikke vært innafor å si noe sånt i dag. Sånn sett ville det vært en liten sensasjon om han ikke gikk tilbake på det. Men det står respekt av å innrømme egne feil og gå tilbake på noe man har sagt. Jeg inviterer Kjetil Rekdal til å ta et regnbuekort og vise det fram i sine sosiale profiler!

– Ballen har begynt å rulle

Flere forbund har pyntet sine logoer med regnbuefarger etter initiativ fra Raballder Håndball. Her: Norges Håndballforbund, Norges Ishockeyforbund og Norges Basketballforbund.

Raballder Håndball erfarer at mange unge slutter med idrett eller velger å forbli i skapet, fordi de ikke føler at det er mulig å kombinere det å være idrettsutøver med å være åpen om skeiv legning. Klubben sier likevel at de fleste som kommer ut får positive reaksjoner, og angrer på at de ikke gjorde det tidligere.

Stakset-Gundersen har selv møtt på fordommer i idrettsmiljøet.

Da han begynte å spille på seniorlaget til Kristiansund som 16-åring, opplevde laget seg som «verdens mest inkluderende klubb», skriver han i kronikken. Der var det ingen homoer. Homovitser var det derimot mange av. Stakset-Gundersen kom senere ut da han var 19 år, til positive reaksjoner.

– Siden vi lanserte kampanjen, og la ut kronikken, har flere idrettsforbund kontaktet oss med støttende ord. Ballen har begynt å rulle. Blant andre Norges Håndballforbund, Norges Ishockeyforbund, Norges Basketballforbund og Norges Idrettsforbund har nå regnbuefarger i sine sosiale medier. Vi har også sendt regnbuekort til fotballandslaget, sier Stakset-Gundersen.

Hva kan du gjøre? Dette er Raballder Håndballs tips:

Som enkeltspiller, trener, forelder eller annet kan du...

– være obs på at homofile er en usynlig minoritet, og at det kan være noen du kjenner som bærer på en hemmelighet som de ikke tør å fortelle deg

– være bevisst på at for andre kan du være et forbilde, enten du er en utøver, trener, forelder, supporter eller annet. Akkurat DIN støtte kan bety all verden for en du kjenner

– fortelle de rundt deg at alle personer er velkomne i idretten, uavhengig av legning og kjønnsidentitet

– poste innlegg i dine sosiale medier hvor du tydelig viser at du har positive holdninger til regnbuemangfoldet. Finn gjerne inspirasjon i budskapene på regnbuekortene du kan laste ned på denne siden

Som idrettslag kan dere...

– fargelegge idrettslagets nettsider og sosiale media i regnbuens farger i «pride-måneden» juni

– poste innlegg i lagets sosiale medier hvor dere viser at dere ønsker LHBT-personer velkommen

– la idrettslagets profiler uttale seg i lagets sosiale medier, kampprogram, sesongblad, nyhetsbrev eller lignende, om hvordan det ikke spiller noen rolle hvilken legning eller kjønnsidentitet med- eller motspillere har

– oppfordre alle lagets trenere og tillitspersoner om å snakke om temaet med alle utøvere. Det kan føles rart å ta opp, men kan oppfattes som verdifullt for enkeltspillere

– oppfordre idrettslagets profiler til å bli ambassadører for mangfold. Også regnbuemangfoldet

Hentet fra Raballder Håndballs hjemmeside.

Flere idrettsforbund har støttet Raballders kampanje. Slik ser nå profilbildene til Håndballforbundet, Ishockeyforbundet og Basketballforbundet på facebook.
Powered by Labrador CMS