Sport

Hege Riise ny landslagssjef for A-kvinner

– Å få lede Norges A-landslag er det største, og jeg er stolt og glad over å få tillit til å lede laget og teamet. Jeg gleder meg veldig til å ta fatt på utfordringen, sier Hege Riise.

Hege Riise.
Publisert

Hege Riise er landslagssjef for A-kvinner. Hun får med seg Monica Knudsen, Ingvild Stensland og Jon Knudsen i trenerteamet.

Hege Riise (53) har en lang og meget imponerende CV som både spiller og trener. Riise er spilleren med flest A-landskamper for Norge med 188 kamper, hun har vunnet EM-, VM- og OL-gull og vant også Gullballen som VMs beste spiller i 1995. Som trener hadde hun stor suksess i LSK Kvinner med fire seriegull og tre NM-titler. Hun har også vært assistenttrener for USA i VM hvor laget tok sølv, og i fjor ledet hun Storbritannias OL-lag i Tokyo.

Etter dette tok hun over som Norges J19-landslagstrener, noe som endte med et meget imponerende EM-sølv i sommer.

– Vi er stolte av å kunne presentere ny landslagssjef som kan skilte med utrolige resultater både som spiller og trener, og som kjenner bedre enn noen, konkurransen som møter oss der ute. Heges trenerprofil og spillestilprinsipper er godt forankret i Norges fotballkultur og NFFs sportsplan, samtidig som hun har god erfaring med at moderne fotball også krever fleksibilitet i spillet, en evne til å overraske motstandere, sier fotballpresident Lise Klaveness i et intervju med fotball.no

Tilhørighet

Riise er åpent lesbisk, gift og har en datter. Hun hadde selv fordommer mot homofile da hun var yngre.

– Du vil jo ikke være en del av en gruppe som er annerledes. Og jeg syntes det var kjipt å gi dem rett, de som sa at i kvinnefotballen var alle lesbiske. Det er ikke tilfelle, sa Riise i et intervju med VG i juni 2019.

Hege Riise tror at for å få oppmerksomhet rundt det du brenner for, må du trå til litt. Derfor forstår den tidligere landslagsspilleren hvorfor flere velger å kle seg outrert og rope høyt i Pride-paraden.

– Så kan jeg godt skjønne at noen føler at paraden ekskluderer dem. Det vil alltid være en debatt om hvor nøkternt – og fluffy – det skal være. Viktigst er det at alle kan føle seg trygge, og kjenner tilhørighet, sa Riise til VG i 2019.

– Svært erfaren og kunnskapsrik

– I Hege får vi en svært erfaren og kunnskapsrik sjef, en avbalansert teambygger som gir plass til andre typer med andre egenskaper rundt seg. En hovedtrener kan ikke bygge eller lede laget alene. De siste ukene har vi hatt fokus på å finne et team som utfyller Heges egenskaper, men som også vil ta en tydelig posisjon i norsk fotball for å engasjere og for å virkelig løfte frem at landslaget først og fremst er klubbenes lag og flaggskip, fortsetter Klaveness.

– Når vi nå ansetter nytt trenerteam går vi inn med offensivitet og en voldsom lyst til å ta steg, men også med tålmodighet og en klar erkjennelse av at vi ikke har råd til å dra på lammende forventninger fra en fortid som ikke lenger ligner den realiteten vi møter ute i verden nå, sier toppfotballsjef Truls Dæhli.

Assistenttrenere i det nye trenerapparatet blir Monica Knudsen og Ingvild Stensland. Knudsen har samarbeidet med Riise i en årrekke, med stor suksess både i LSK Kvinner og nå sist J19-landslaget, mens tidligere landslagskaptein Stensland har vært trener for Norges U23-landslag det siste året. I tillegg kommer tidligere landslagskeeper Jon Knudsen inn som ny keepertrener.

– Sammen danner Hege, Ingvild, Monica og Jon et sterkt trenerteam. De tar alle utgangspunkt i felles fotballfaglige grunnprinsipper, men er ulike typer med ulike egenskaper som utfyller hverandre godt, sier Dæhli.

Gleder seg til utfordringen

– Å få lede Norges A-landslag er det største, og jeg er stolt og glad over å få tillit til å lede laget og teamet. Jeg gleder meg veldig til å ta fatt på utfordringen, sier Hege Riise.

Allerede om noen uker leder hun laget for første gang. Da avsluttes VM-kvalifiseringen med bortekamp mot Belgia 2. september og hjemme mot Albania fire dager senere. Med uavgjort eller seier mot Belgia er Norge klare for neste års VM.

– Det blir hektisk, men vi skal bruke tiden nå til å preppe inn mot de første kampene. Alle skjønner hva de kampene betyr, og vi ser nå alle Belgias kamper fra EM og på hvordan vi skal slå dem. Utgangspunktet vårt er bra med gruppeledelse og jeg regner med at det kommer en revansjelysten gjeng etter EM. Det er, slik jeg har forstått det, fortsatt god stemning i spillergruppa. Det skal vi bygge videre på, fortsetter den nye landslagssjefen.

Deretter starter jobben mot det som forhåpentligvis blir deltakelse i VM i 2023.

– Når man ser på de beste EM-lagene må vi erkjenne litt hvor vi står nå og jobbe ut fra det. Vi må dyrke det vi er gode på og være kyniske nok på å ta vekk det motstanderne er gode på. For oss blir også mellomfasejobbingen og kontakten med klubbene viktig. Jo mer vi kan være klubbenes forlengende arm på referanser, jo bedre er det. Vi trenere kommer inn med masse glød og tro, og gleder oss veldig til å sette i gang, sier Hege Riise til fotball.no

Powered by Labrador CMS