Sport

Fotball mot homofobi

I februar markeres den internasjonale kampanjen «Football v Homophobia» for 15. gang.

Sir Ian McKellen og Thomas Hitzlsperger, den eneste fotballspilleren som har spilt i Premier League og stått fram offentlig, er noen av støttespillerne til kampanjen «Football v Homophobia».
Publisert

Her hjemme har elitehockeyserien nettopp markert Pride Week, med kamper over hele landet hvor mangfold og inkludering var hovedfokus.

Med elitehockeyligaens Pride Week i bakhodet, håper Oslo Pride-leder Dan Bjørke på flere samarbeid, også innen fotball

– La oss si det slik at vi håper dette samarbeidet kan inspirere andre idretter til å ta kontakt med Oslo Pride for et samarbeid. Vi er klare, sier Dan Bjørke til Blikk.

På lag med Sir Ian McKellen

Justin Fashanus bragder på banen ble jevnlig overskygget av medias spekulasjoner rundt seksualiteten hans. Da han kom ut, etter ti år hos Nottingham Forest, førte åpenheten til at han ble hetset av både treneren sin og sportskommentatorer i Storbritannias største aviser.

Men internasjonalt skjer det ting med mangfold, inkludering og skeiv tematikk innen fotball. Kampanjen «Football v Homophobia» er inne i sitt 15. år.

«Football v Homophobia» sender ut en oppfordring til handling hos ligaer, klubber, trenere, spillere og fans i hele fotballverdenen, og oppfordrer dem til å ta et standpunkt mot alle former for anti-lhbt-diskriminering.

Nylige studier utført av FIFA/FIFPro viser at homofob hets sendes til elitefotballspillere i sosiale medier, mens statistikken fra Kick It Out for sesongen 2022/3 viste økning i rapportering knyttet til anti-homo holdninger på grasrotnivå og i sosiale medier.

Fremtredende personer har lånt sine stemmer til kampanjen «Football v Homophobia», som Manchester City-legenden Vincent Kompany, skuespiller Sir Ian McKellen og Thomas Hitzlsperger, den eneste fotballspilleren som har spilt i Premier League og stått fram offentlig som homo.

Outet av tabloidavis

«Football v Homophobia» ble lansert i 2010 av The Justin Campaign, oppkalt etter Justin Fashanu, den første profesjonelle spilleren som sto offentlig fram som homofil, i 1990. Åtte år senere tok Justin Fashanu sitt eget liv etter flere år med hets.

«Jeg er homo» sto det i store bokstaver i avisa The Sun da Justin Fashanu kom ut som homofil i 1990. Senere gikk han ut og kritiserte The Sun for å gjøre seksualiteten hans til en sensasjon og for å finne opp historier for å gjøre saken pirrende for leserne.

Fashanu kom ut i et eksklusivt intervju med den britiske avisa The Sun. Intervjuet, med overskriften «Fotballstjerne: JEG ER HOMO», sto på trykk 22. oktober i 1990. Han hevdet blant annet at han hadde hatt en affære med en gift, konservativ britisk politiker, som han hadde møtt på en homobar i London.

Som nyfrelst kristen opplevde Fashanu fordømmelse fra sine nye trosfeller som veldig vanskelig. Han ble også snudd ryggen til offentlig av familien. Broren John, som hadde en lengre karriere som profesjonell fotballspiller, var ikke særlig mye til støtte.

En uke etter at Fashanu kom ut, gikk broren med på sitt eget eksklusive intervju. Her hevdet han at Justin Fashanu var et «utskudd» og at han kom ut for å få oppmerksomhet.

Senere kom det fram at The Sun, som først «outet» Fashanu, hadde trykket løgner. De pirrende historiene om seksuelle forhold til politikere, popstjerner og andre fotballspillere hadde stort sett vært usanne, sa Fashanu til Gay Times i 1991.

Han sa også at han ble tilbudt store pengesummer for å tie om seksualiteten, blant annet fra broren, og at ingen fotballklubber ville tilby ham heltidskontrakt etter at han kom ut.

I 1998 tok Fashanu sitt eget liv i en garasje i London, 37 år gammel.

 

Powered by Labrador CMS