Fotball

Hvor er de skeive fotballspillerne?

– Så lenge vi ikke har en eneste åpen homofil mannlig fotballspiller i Norge, er det bare å erkjenne vi må jobbe hardere, sier president i Norges Fotballforbund Lise Klaveness.

Lise Klaveness mottok nylig Fritt Ords Honør for sin direkte tale under kongressen til det internasjonale fotballforbundet FIFA i Qatar torsdag 31. mars. Klaveness’ tale var forankret i hennes egen personlige fotballhistorie og dreide seg blant annet om likestilling, åpenhet og trygge forhold for skeive og andre minoriteter.
Publisert

Da Jake Daniels kom ut som homo for en måned siden, var han den første engelske profesjonelle spilleren på 36 år som sto offentlig frem.

­–Hvorfor ser vi fremdeles så få åpne homofile spillere i toppfotballen, i Norge har vi ingen?

– Dette kan ha mange årsaker, mener president i Norges Fotballforbund Lise Klaveness.

– Noen ønsker å få oppmerksomhet om prestasjoner og ikke legning, mens andre igjen kanskje er usikre på om de blir godtatt i garderoben. Det første må alle respektere, det siste er ikke greit. Jobben vi må gjøre, er at de som faktisk ønsker å stå frem skal føle seg trygge på at de er like velkomne i garderoben om de er heterofile eller homofile, sier Klaveness til Blikk.

– Min opplevelse er at hele fotball-Norge står klare til å ta imot han som står frem som homofil og at det vil oppleves bare fint. Det tror jeg helt oppriktig.

– Hva kan Fotballforbundet gjøre for å forbedre situasjonen for skeive spillere i Norge, både de som er åpne og de som ikke tør å fortelle at de er skeive?

– Norsk fotball kan med rette være stolte over vårt fair play-arbeid, men når det fortsatt ikke er en eneste åpent homofil utøver i norsk elitefotball på herresiden, så det er bare å erkjenne at vi må jobbe enda hardere enn det vi gjør. Vi må ufarliggjøre det å stå frem. Heldigvis er kvinnene kommet lengre, norske fotballjenter har mange skeive forbilder å se opp til, sier Klaveness.

Fair play er et samlebegrep for verdiarbeidet til Fotballforbundet. Fair play-arbeidet tar tak i både det som skjer på og utenfor banen.

– Vi har allerede rammene og verktøyene for å få det til. Blant annet har vi en kompetansemodul i NFF Kvalitetsklubb som gir klubbene konkrete virkemidler til å jobbe med holdningsskapende arbeid for å sikre at homofile føler seg like velkommen som heterofile. Vi tror at en kombinasjon av markeringer, som vi har gjort mye av i toppfotballen, og et langsiktig arbeid gjennom NFF Kvalitetsklubb vil gi en kraft i arbeidet med å få homofile til å føle seg velkommen i norsk fotball.

Powered by Labrador CMS