Sport

Norsk idrett hyller Glimt-stjernen Patrick Bergs homohets-inngripen: – En ledestjerne

Bodø/Glimt-stjernen Patrick Bergs resolutte reaksjon på homohets på tribunen løftes fram som langt viktigere enn idretten i en fersk resolusjon fra Norges Idrettsforbunds ledermøte.

Bodø/Glimts Patrick Berg pekes på som en ledestjerne.
Publisert

Ledermøtet avholdes i Ålesund denne helgen. Søndag ble det enighet om en resolusjon knyttet til viktigheten av mangfold i idretten.

Der fremheves episoden der Glimt-kaptein Berg på kraftfullt vis irettesatte en tilskuer som kom med homofobiske rop under en eliteseriekamp mot Kristiansund nylig.

«Samfunnet trenger ledestjerner som står opp og sier ifra. Slike ledestjerner har vi i idretten. Da Glimt-spiller og landslagsspiller i fotball, Patrick Berg, gikk ut av fotballkampen og inn i en langt viktigere kamp – kampen om retten til å elske den man vil – var han en slik ledestjerne», heter det i resolusjonen som ble vedtatt søndag.

«Med voldsomt engasjement irettesatte han supporteren som drev med homohets og etterspurte reaksjoner fra dommeren og omgivelsene. Han ble hyllet av idretten og samfunnet for øvrig», skriver NIF videre.

Fikk lang utestengelse

Kristiansund valgte i etterkant av kampen å utestenge den aktuelle supporteren i 35 kamper.

«I vår klubb er det nulltoleranse for diskriminering og hets på bakgrunn av hudfarge, nasjonalitet eller etnisitet, religion og seksuell legning, og andre hatefulle ytringer», skrev klubben.

Søndagens resolusjon fra NIF-ledermøtet peker på at problematikken rundt hatefulle ytringer eksisterer i idretten.

«Idretten speiler ikke befolkningen godt nok. Et eksempel er homofile menn, som bare har en tredel så stor deltakelse i idrettslag som heterofile menn. Hets og trakassering er et samfunnsproblem som vi også finner i idretten», heter det.

Videre henvises det til at juni er måneden der samfunnet markerer pride.

«Når norsk idrett er samlet til ledermøte ved åpningen av pride-måneden, står vi sammen bak visjonen om idrettsglede for alle, uavhengig av seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk», skriver ledermøtet.

Ble hyllet

Glimt-kaptein Berg har blitt hyllet fra en rekke ulike hold etter den omtalte episoden i Eliteserien.

– Patrick Berg bør få alle homoprisene de neste 10 årene for det han gjorde på banen. Han svarte kontant på homohets, og det er virkelig det vi trenger når det er homohets på tribunen, sa Oslo Pride-leder Dan Bjørke til NRK nylig.

NIF skriver søndag at idretten står samlet bak visjonen om idrettsglede for alle, uavhengig av seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS