Qatar

Farlig å eksistere som skeiv i Qatar

«I Qatar blir mennesker arrestert på gata, på meteroen og på handlesentre fordi de «ser ut som» de er homofile», sier den britiske aktivisten Peter Tatchell.

Publisert Sist oppdatert

«Jeg føler meg verken trygg, velkommen eller komfortabel i Qatar», sier brasilianske «Rafael» til TV2. Han er i landet fordi han jobber på et cruiseskip som ligger i Qatars hovedstad Doha under herre-VM.

Før «Rafael» gikk i land, ble han advart mot å bruke regnbuearmbådet sitt, forteller han til tv-stasjonen. Men selv uten synlige skeive effekter stirrer folk intenst på ham, overalt hvor han går.

Datingapper uten bilde

Det er sjelden å se en homofil mann være seg selv i Qatar. På datingappene «Rafael» bruker, er da også profilene uten bilde, noe som gjør det farlig å satse på at den du avtaler møtet med ikke er fra politiet, forteller han.

Qatar har som kjent forbud mot homofili, som er straffbart med opptil 7 års fengsel.

Og landet holder hardt på lovene, samtidig som de sier at landet ikke har et problem med LHBTQ-mennesker, slik menneskerettighetsorganisasjonene påstår. Qatar prøver da også å fremstille kravet om skeives menneskerettigheter som en form for vestlig kolonialisme.

Menneskerettigheter er ikke imperialisme

«Qatars lover definerer ikke «homoseksuell». Heteroseksuell og homoseksuell er vestlige begreper», sier en representant for landet i en fersk tv-debatt på den britiske kanalen BylineTV.

Debatten handlet om mangelen på rettigheter for kvinner, fremmedarbeidere og skeive i Qatar.

@bylinetv

Peter Thatchell on LGBT laws in Qatar

♬ original sound - Byline TV

«Ingen blir straffet for å si høyt at han er homoseksuell», påstår Qatars mann videre.

Han får umiddelbart svar av den kjente britiske LHBTQ-aktivisten Peter Tatchell.

« I Qatar blir mennesker arrestert på gata, på meteroen og på handlesentre fordi de «ser ut som» de er homofile, sier Tatchell.

«De blir utsatt for brutale forhør, kun fordi de er den den er. Det er rapportert om utallige tilfeller der mennesker er arrestert, ikke fordi de har brutt loven ved å utføre «homoseksuelle handlinger», men kun fordi de ser ut som de gjør», fortsetter han.

Drept fordi de var skeive

«Jeg er ikke ute etter å påtvinge Qatar eller andre land å følge «vestlige normer», understreker den britiske aktivisten.

«Jeg ber kun om at alle land i verden respekterer de universelle menneskerettighetene».

Tatchell refererer i den forbindelse til to nylige æresdrap i Qatar. En kvinne og en mann ble drept av sine egne familier, kun fordi de var skeive.

«Ingen etterforskning har funnet sted», påpeker Peter Tatchell.

«Den unge mannen ble tatt med ut i ørkenen, halshugget av familien sin og begravet i en grunn grav. Qatars myndigheter har ikke gjort noe for å etterforske drapet, enda de vet hva som har skjedd».

Powered by Labrador CMS