Kultur

Fran Lebowitz til Oslo

Den levende legenden er kjent for sin skarpe observasjonsevne og enda skarpere tunge. Legg til hennes evige misbilligelse og forakt for folks forfengelighet, så har du et bilde av kvinnen som står i arverekka etter Oscar Wilde og Dorothy Parker.

Siden Netflix- suksessen «Pretend It’s a City» i januar 2021, har den lesbiske satirikeren og forfatteren vært ute på turné. I juni i fjor var Fran Lebowitz i Oslo, og 29. april kommer hun tilbake.
Publisert

SAt publikum ler hjertelig når de blir pisket av Fran Lebowitzs penn og tunge, skyldes en tørr humor og en særlig evne til å formulere sterk fordømmelse og klare fornærmelser på en slik måte at tilhørerne «gleder seg til å dra til helvete».

Tilhørere er et mer presist ord enn lesere, selv om Lebowitz egentlig er forfatter. Hun ble kjent for å ha skrevet to bestselgende essaysamlinger, «Metropolitan Life» i 1978 og «Social Studies» i 1981, og en barnebok med pandaer, «Mr. Chas & Lisa Sue Meet the Pandas». I den forbindelse mottok hun ifølge seg selv, rasende leserbrev fra foreldre som påpekte at pandaer IKKE spiser pizza. Dette var i 1994.

Deretter inntraff en solid skrivesperre, som har gjort at de bebudede bøkene, som hun har fått gjentatte forskudd fra flere forlag for, har latt vente på seg i over 25 år. I hovedsak er det foredrag og gjesteopptredener i media som sørger for at hun har til salt i grøten, så også med turneen «Fran forklarer Amerika» som bringer hennes til Oslo 29. april.

Hun er også et særegent stilikon med sine håndsydde svarte dressjakker over en kritthvit skjorte og blå jeans over egendesignede cowboystøvler. Hun har opparbeidet seg en posisjon som original flanør gjennom sin utrettelige innsats med helst å gjøre ingenting. Om seg selv sier hun at hun er notorisk lat, et krav for å kunne observere og fundere over byen hun lever i og menneskene som utgjør den.

Da hun kom til New York for over 50 år siden, skapte hun seg et navn som riksrefser i Andy Warhols Interview-magasin. Her satte hun fingeren i øyet på samfunnstendenser og menneskelige svakheter, noe hun fortsatte med i bladet «Mademoiselle». Det er disse spaltene som er grunnlaget for den enorme suksessen essaysamlingene hennes fikk, som siden er gjenutgitt under tittelen «The Fran Lebowitz Reader» i 1994, og på nytt nå i september. Det er en form for gjenbruk Lebowitz synes godt om.

«Jeg har alltid forsøkt å få betalt flere ganger for de samme artiklene, konstaterer hun tørt under ett av de mange foredragene hun har liggende på Youtube.

Ståstedet hennes som lesbisk jødisk intellektuell uten formell utdannelse, anser hun som en ubetinget styrke når det gjelder å påpeke kulturens mangler og folks generelle toskeskap. Som hun sa i et tidligere intervju med Blikk: «Ekte kunstnere står på utsiden».

Fran Lebowitz LIVE på Chateau Neuf: «Fran forklarer Amerika». Lørdag 29. april kl. 18.30. Chateau Neuf, Oslo.

Powered by Labrador CMS