Meninger

– Hatet er eksponert etter Debatten

I går kveld mottok et av fylkeslagene i FRI en e-post fra en forelder som skriver «Mine barn vet at de blir drept om de hadde prøvd å bli påvirket av slike tilfeller som dere hjernedøde». FRI-leder Viljar Eidsvik mener det er på tide å ta et et oppgjør med hatet.

Publisert Sist oppdatert

Dette er et innlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å sende et innlegg, kan du sende det hit.

Dette er alvorlig, og kommer som et direkte resultat av Debatten 23. mai 2024 på NRK - hvor FRI deltok i en seanse om kompetanseheving av pedagoger og ansatte i skoler og barnehager. Hele Debatten-sendingen var viet temaet regnbueflagget, skeives liv og pride. 

E-post til FRI etter Debatten på NRK torsdag 23. mai.

Det politiske Norge må våkne

Meldingen representerer en større tendens i tiden: Hatefulle ytringer mot skeive øker. Både i antall anmeldte hatefulle ytringer, og i negative ytringer i sosiale medier. I tillegg vet vi at skeive elever er overrepresentert på mobbestatistikker og at skeive oftere opplever psykisk uhelse enn majoritetsbefolkningen. 

Skeive elever har rett til et trygt psykososialt læringsmiljø. Nå må de store partiene ta standpunkt mot de konservative kreftene som vil nekte Rosa kompetanse og andre tiltak å tilby kurs til landets pedagoger og andre yrkesgrupper. Kompetanseheving er etterspurt av fagfolkeneS. Det politiske Norge må nå gjøre mer, regjeringen må satse massivt i statsbudsjettet, i fylkeskommunale og lokale budsjetter, hvis det skal være noe legitimitet i budskapet om at vi lever i en tid hvor vi må forsvare vårt åpne, demokratiske og mangfoldige samfunn. 

Den skeive bevegelsen angripes av konservative krefter

Over hele verden ser vi konservative krefter som forsøker å svekke den skeive bevegelsen. Det spres løgner og konspirasjonsteorier fra konservative religiøse og høyreekstreme miljøer om hva regnbueflagget er og hva den skeive bevegelsen står for. Resultatet er hat mot skeive, der særlig transpersoner blir en utsatt skyteskive. 

Det er noe manipulativt ved framferden. Det var det også i Debatten i går.

Argumentasjonen kan kanskje høres «fornuftig» ut, og noen vil kunne tenke at de vil oss skeive godt. Det stemmer ikke. 

De vil ha oss tilbake i skapet eller til 50-tallets diskresjonslinje. Skeive skal ikke snakkes om og vi skal ikke undervises om. Hele eksistensen til ikke-binære spesielt og transfolk generelt ble satt spørsmålstegn ved i beste sendetid. 

Resultatet av den retorikken som føres av de konservative representantene i gårsdagens sending er nå gjort synlig for alle og enhver. Det er få i Norge som ønsker seg tilbake til 1950-tallet og tiden da vår bevegelse «opplagt» var en fare av verdensdimensjoner, som kirkens menn da mente. 

I 2024 er det transpersoner og ikke-binære som er faren. Nei, det er vi ikke. De av oss som er transpersoner og ikke-binære eksisterer og er ekte mennesker som ønsker å leve gode liv uten hat og diskriminering. Den skeive bevegelsen står for at alle skal kunne være seg sjøl, og at seksualitet basert på samtykke og likeverd er positivt og berikende.

Bli med mot den reaksjonære bølgen! 

Vi ber skeive og våre venner over hele landet til å ta del i kampen, enten som medlem, frivillig eller fast giver i FRI eller andre skeive organisasjoner. 

Kampen for et åpent samfunn, hvor alle kan være den de er – eller elske den de vil – uten fare for å møte diskriminering eller trakassering for dette, må fortsette. Vi lar oss ikke tvinge inn i skapet eller tilbake til 50-tallets diskresjonskrav. 

«FRI må ut av pride – da er alt ok», sa våre konservative motstandere i går. Det er det samme som å si at det skeive må ut av regnbueflagget, og at hele den skeive bevegelsens historiske kamp og seire skal slettes. Eller at en må ta Pride ut av Pride. I så fall står vi igjen med en upolitisk og ubetydelig fest, og det kan vi aldri akseptere.

Vi mener det er på tide med et større oppgjør.

Og vi mener alle skeive, våre venner og hele Norge nå må stå sammen. Sammen mot hatet. Sammen for åpenhet og mangfold. 

 For ingen er fri, før alle er fri. 

 

 

Powered by Labrador CMS