Pride

TransPride i Stavanger

Denne uka markeres TransPride i Stavanger. – TransPride skal selvsagt være en trygg arena for transpersoner, men på samme tid skal det være en arena hvor vi viser fram kultur og kunst av og med transpersoner, også for cis-personer, sier Karoline Skarstein, leder for FRI Rogaland.

Publisert Sist oppdatert

I Stavanger arrangeres denne uka TransPride, og arrangementene startet allerede tirsdag 2. april, med blant annet paneldebatten «Hvilken rolle har mediene i Transdebatten?»

Bakgrunnen for debatten er bygget på en rekke debattinnlegg og motinnlegg i Stavanger Aftenblad, hvor leder for FRI Rogaland har vært en aktiv aktør. Stavanger Aftenblad har fått mye kritikk for å publisere kronikker som oppfattes å være anti-trans, og Skarstein har vært en motstemme. Derfor valgte TransPride å invitere politisk redaktør i Stavanger Aftenblad til en paneldebatt for å finne ut hvordan avisa tenker med hensyn til hva de publiserer.

– Det var veldig interessant, og mye folk. Jeg har inntrykk av at folk syntes det var en viktig debatt. Det var fint å sitte med Harald Birkevold, politisk redaktør i Stavanger Aftenblad, i en annen kontekst enn bare å krangle i media. Vi ønsker ikke å være et ekkokammer, så derfor var det viktig å ha med politisk redaktør, sier leder i  FRI Rogaland, Karoline Skarstein til Blikk.

– Birkevold og jeg har kranglet mye. Men litt av poenget var å nettopp få med Birkevold. Hvis ikke hadde vi ikke arrangert paneldebatten. Vi kan ikke bare ha et panel som er enige om alt, sier Skarstein, som har opplevd det tøft å stå i de mange debattene som har vært i avisa.

– Jeg fikk fortalt hvordan det som transperson oppleves å stå i debatten. Mens Birkevold fikk fortalt hvordan det oppleves å redigere det hele. Og i debatten fikk vi muligheten til å møtes på et eller annet punkt. Jeg tror vi klarte det faktisk. Vi hadde en lik forståelse av hvorfor denne debatten er så vanskelig, og lik forståelse av hvordan vi kan gå videre. Men om det blir en reell endring gjenstår å se, sier Skarstein.

Dans og fest

TransPride fortsetter utover uka, og i dag blir det livesending av podkasten Trans Norge på Tou Scene kl. 18.

For Skarstein er et av høydepunktene danseforestillingen «Passing Portrait» av og med Viljar Irtun Moe på Stavanger kunstmuseum torsdag 4. april.

I forestillingen stilles spørsmål som: Når er en transmaskulin kropp «akseptabel»? Når er en kropp «innanfor»? Hva gjør denne kroppen «godkjent»? Hva er «å passere»?

Danseforestillingen fremhever og undersøker spesifikke kroppslige erfaringer i en transkropp. Denne kroppen kan beskrives som en «cis-passerende» mannskropp, det vil si at omverden tolker personen som mann. I forestillingen utforsker Viljar Irtun Moe vranglæren om den aksepterte kroppen: den «passerende» kroppen som ikke sår tvil om personens kjønnsidentitet. Dansen kommer fra en kropp som har strebet etter å samsvare med et normativt og undertrykkende system for kjønn, og som nå reflekterer over hvorfor og hvem han har gjort dette for?

– Det blir utrolig spennende. Forestillingen vises midt i en utstilling, og for et publikum som ikke nødvendigvis kjenner så godt til trans-tematikk. Jeg er spent, og tror det blir skikkelig fint. Det gir en annen opplevelse av trans for et nytt publikum.

Skarstein løfter også fram litteraturkvelden på Sølvberget bibliotek og kulturhus samme kveld som et høydepunkt.

Der møtes de unge, lokale og kritikerroste forfatterne Marjam Idriss og Molly Øxnevad, som begge skriver om identitet og tilhørighet i sine romaner. De forteller om mennesker som strever med å finne ut av seg selv, som kjemper for å høre til og hvor mye det koster å være annerledes. Forfatterne møtes til samtale med Luca Dalen Espeseth. 

– De to er et radarpar uten like, og jeg gleder meg til å høre de snakke sammen.

Kle deg som et prideflagg

Torsdag 4. april er det klart for ungdomsfest på Midjord Bydelshus. Ungdomsfesten har temaet «Kle deg som et prideflagg». Arrangementet er et rusfritt arrangement for skeive i aldersgruppen 13 til 30 år.

Lørdag 6. april arrangeres Club Glam på Stavanger Camping.

– Club Glam er et konsept som har holdt det gående i Stavanger over en tid, som lokale drag queens har arrangert. TransPride arrangerer Club Glam for å samle miljøet. Vi ønsker å samle cis-skeive og trans-skeive, slik at vi ser at vi hører sammen. TransPride er opptatt av at det ikke kun skal være for transpersoner. TransPride skal selvsagt være en trygg arena for transpersoner, men på samme tid skal det være en arena hvor vi viser fram kultur og kunst av og med transpersoner, også for cis-personer, sier Karoline Skarstein.

Program:

 
Onsdag 3. april:
Kl. 18: Livepodcast med Trans Norge på Tou Scene.

Torsdag 4. april:
Kl. 18: Ungdomsarrangement på Midjord Bydelshus. Kl. 19: Litteraturkveld på Sølvberget. Kl. 19: Forestilling på Stavanger kunstmuseum.

Fredag 5. april:
Kl. 18: Ungdomsfest på Midjord Bydelshus. Lørdag 6. april: Kl. 22: Club Glam på Stavanger Camping.

Søndag 7. april:
Kl. 18: Trans-svømming i Kvernevik svømmehall.

Mer info: FRI Rogaland 

 

Powered by Labrador CMS