Urix

Krever at EU tar grep i Uganda

Den skeive ugandiske organisasjonen CFE krever at EU holder tilbake bistandspenger. FRI krever det samme. – EU må bli enda tydeligere på at bistandsmidler ikke skal gå til programmer som støtter kriminalisering av lhbt+befolkningen, sier Marna Eide i FRI.

EU opprettholder humanitær bistand i Uganda. – Det kan være at EU er redd for å presse president Museveni opp i et hjørne som hindrer all videre dialog, sier Marna Eide i FRI.
Publisert Sist oppdatert

Clare Byarugaba, en av lederne i den ugandiske skeive organisasjonen Convening For Equality (CFE) kritiserer nå EU for ikke å jobbe strategisk for å beskytte grunnleggende menneskerettighetsprinsipper i Uganda.

Utspillet kommer etter at EU i forrige uke meldte at de vil opprettholde humanitær bistand til tross for at de er dypt bekymret for den skeive befolkningen.

EU er en av Ugandas største bistandsgivere. Hittil i år har EU overført over 30 millioner euro, og har siden 2017 utbetalt 278 millioner euro totalt.

FRI støtter CFE

Ifølge pinknews.com begrunner EU beslutningen om å opprettholde pengestøtten med at en stans vil ramme de mest sårbare inkludert lhbt+befolkningen. EU mener også at stans i pengeoverføringen kan styrke «andre aktører som ikke har samme verdier som EU».

– CFE, krever er det samme som vi i FRI krever, at bistandsmidler ikke kan gå til organisasjoner og programmer som aktivt støtter Ugandas antihomo-lov, eller på andre måter oppfordrer til å bryte menneskerettigheter. I tillegg må bistand fra EU komme alle til gode, også lhbt-befolkningen, sier leder for internasjonal avdeling i FRI, Marna Eide, til Blikk.

– De siste 15 årene har FRI jobbet for at norske myndigheter tar ansvar som bistandsgiver og sikrer inkludering av lhbt+befolkningen, sier Eide som forteller at FRI hadde besøk av Clare Byarugaba fra CFE og Pepe Julian Onziema fra Sexual Minorities Uganda under Oslo Pride i år.

Utfordrer norsk bistand

– Sammen med representanter fra skeive organisasjoner i Ghana, Kenya og Sør-Afrika, deltok de i flere møter med både UD og Norad. Her utfordret de norske myndigheter på hvordan bistandsorganisasjoner som deler ut norske skattepenger, kan sikre at midlene inkluderer alle grupper i landets befolkning, også skeive.

Fra Norge går det meste av bistandsmidlene til Uganda via Flyktninghjelpen og andre organisasjoner som Redd Barna, Plan, Caritas, Strømmestiftelsen, og internasjonale organisasjoner som FN.

– Disse må følge opp at lhbt+befolkningen er inkludert i programmene til samarbeidspartnerne, sier Eide, og understreker at det er viktig at det følges opp.

– Redde for å presse Museveni

Å holde tilbake bistand når land innfører lover som bryter med grunnleggende menneskerettigheter, kan også fungere som en advarsel for andre land med en lignende utvikling. Eide peker på at Verdensbanken har fryst lån til Uganda, og at et lovforslag om å homoforbud i Kenya ble lagt på is.

– Så hvorfor er EU tilbakeholden med å stanse bistand når det viser seg at det kan ha en effekt?

– Det kan være at de er redde for å presse president Museveni opp i et hjørne som hindrer all videre dialog. Presidenten gikk hardt ut mot Verdensbanken da den meldte at den inntil videre tilbakeholdt lån til landet, sier Eide.

– FRI mener at EU må bli enda tydelig på at bistandsmidler ikke skal gå til programmer som støtter kriminalisering av lhbt+befolkningen, og at det prinsippet må være inkludert i dialogen med samarbeidspartnere i Uganda.

 

 

Powered by Labrador CMS