Maria Puenchir har blitt utsatt for vold og seksuelle overgrep, og er en av få som har fått hjelp for traumene det har påført hen. – Jeg er vokst opp med at det ikke er skammelig å kreve sin rett.

– Jeg ble tvunget til å gjøre ting jeg ikke ville

Maria Puenchir er funksjonsvariert og ikke-binær, og har opplevd vold og seksuelle overgrep. Hen mener at overgrepene bunnet i det ved hen som ser «kvinnelig» ut.

Publisert Sist oppdatert

Hen tror at overgrep mot funksjonsvarierte skeive ikke skyldes at de er skeive, selv om målet kan være å undertrykke den skeive seksualiteten.

– Funksjonsvarierte som er skeive, eller har en kjønnsflytende identitet, erfarer ofte at andre ikke godtar måten de uttrykker seg på, sier Maria Puenchir (28).

Hen studerer mobilitetspedagogikk, og spesialiserer seg på ekkolokalisering, det vil si hvordan blinde og svaksynte kan bli mer selvstendig ved å navigere omgivelsene ved hjelp av lyd. Puenchir er også leder for Steatornis, en organisasjon for alle uansett funksjonsvariasjon, alder, etnisitet, kjønn og kjønnsuttrykk. Formålet deres er å fremme fellesskap via samtale, kunst og kultur og de arrangerer blant annet kunstfestivalen Fribåren, en tradisjon de tar opp igjen straks det blir mulig.

Puenchir har selv opplevd mobbing, trakassering og seksuelle overgrep, og knytter det til hvordan hen uttrykker sin identitet. På ungdomsskolen ble hen utsatt for både voldelige angrep og seksuelle krenkelser. Så fort hen ble gammel nok, rømte hen fra Stavanger.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

1,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS