Penny (t.v.), Mia og Austin møter et kaotisk voksenliv i «Why Are You Like This?»

Serien «Why Are You Like This?» er en sylskarp satire om kaotiske unge liv

Dragdronninger, «cancel culture» og depresjon er bare noen av ingrediensene i den nye australske situasjonskomedien.

Publisert

Serien «Why Are You Like This?» (som for øvrig har hentet navnet sitt fra et meme) følger livene til Penny (Naomi Higgins) og Mia (Olivia Junkeer), og romkameraten deres Austin (Wil King).

Klikk bildet og kjøp BLIKK+

Gjengen, som alle er i starten av 20-årene, klarer bare så vidt å takle voksenlivet. De lever i en verden som tilsynelatende har blitt et sosiopolitisk helvete: Alle krangler med alle og ingen ser ut til å kunne enes om noe som helst.

Alle som ikke er oss, er idioter

Mia og Penny er to ekstremt selvbevisste kvinner som forsøker å møte den komplekse moderne verdenen på vidt forskjellige vis. Karakterene er basert på livene til serieskaperne Humyara Mahbub og Naomi Higgins (som selv spiller Penny).

Karakteren Mia, er en biseksuell, sør-asiatisk kvinne med sterke meninger. Den store personligheten fører ofte til nesten hensynsløse avgjørelser.

«Alle som ikke er oss, er idioter som burde dø» sier Mia på et punkt i serien.

Penny er en streit, hvit kvinne som er sykelig opptatt av å være «woke» og en god støttespiller for sine skeive venner. Selv de som ikke har spesielt lyst på støtten hennes.

Romkameraten Austin er en selvdiggende drag queen, som gjemmer en skrantende psykisk helse bak Swarovskikrystaller og morsomme poster på internett om depresjon.

Sammen er trioen som leder situasjonskomedien en forvirra, men likevel ekstremt selvbevisst, gjeng. Serien, som har navnet sitt fra et meme, forteller historien om Mia, Penny og Austin sine liv med den tilbakelente likegyldigheten som definerer dagens tjue-noe-åringer. Her takles alt fra kompleks identitetspolitikk til «cancel culture», med en stor letthet.

Mia, Penny og Austin.

Vil provosere

Det er umulig å ikke sammenligne «Why Are You Like This?» med serier som «Please Like Me» (2013-2016) og «Girls» (2012-2017). Her er også historiene fortalt med en god blanding av varme og kulde. Det er umulig å elske karakterene, men det er også umulig å ikke forstå hvor de usjarmerende personlighetene kommer fra.

Men «Why Are You Like This?» bringer også noe nytt til bordet. Tiden har gått, og det er ikke lenger milleniumsgenerasjonen som er i 20-årene. Det er generasjon Z. Og de har tilsynelatende et langt mer komplisert forhold til skam, identitet og kjærlighet.

Serieskaper Mahbub styrer innom betente temaer. Og vil helst at vi skal la oss provosere og himle med øynene.

«Jeg vil at alle konservative, hvite menn skal bli rasende av tanken på en kvinne som har mensen i en menskopp. Det er veldig morsomt for meg.» sier hun.

«Why Are You Like This?» kan oppsummeres omtrent som dette:

Verden er et grusomt sted. Grusomme ting skjer med mennesker som ikke fortjener det. Det er ingenting vi kan gjøre med det. Og ingenting betyr noe.

Serien har premiere på Netflix 16. april.

Powered by Labrador CMS