Tekno

Grindr saksøker norske myndigheter

Sjekkeappen Grindr fikk i 2021 en rekordbot på 65 millioner kroner av Datatilsynet for å bryte personopplysningsloven. Nå stevner Grindr Regjeringsadvokaten for retten.

Publisert Sist oppdatert

Før helgen stevnet sjekkeappen Grindr Regjeringsadvokaten for retten. Sjekkeappen mener Datatilsynet og klageorganet Personvernnemnda har feiltolket det felleseuropeiske personvernregelverket (GDPR).

Grindr er en lokasjonsbasert datingapp som retter seg mot homofile og bifile menn, transpersoner og skeive. I 2020 klagde Forbrukerrådet Grindr inn til Datatilsynet. Bakgrunnen var at Grindr utleverte opplysninger om GPS-lokasjon, IP-adresse, mobiltelefonens annonserings-ID, alder og kjønn – i tillegg til at vedkommende var Grindr-bruker – til flere tredjeparter for markedsføringsformål.

I høst opprettholdt klageorganet Personvernnemnda en rekordbot på 65 millioner kroner fra tilsynet.

«Vårt søksmål handler ikke om den historiske praksisen, men hvilke følger det vil få for all behandling av data hos Grindr», sier personvernombud Kelly Peterson Miranda til NRK.

Tilsynets vedtak har sitt utspring i en rapport fra Forbrukerrådet som viste at sjekkeappen delte brukerens GPS-posisjon, annonsør-ID, og appens navn med markedsføringspartnere.

Grindr understreker overfor NRK at datadelingen henger sammen med en bransjestandard som ikke lenger er i bruk.

«Vi ønsker oss en klarere veiledning eller en klar beslutning om at det å bruke Grindr i seg selv gjør all data vi samler inn og behandler til særlige kategorier av personopplysninger», sier Miranda.

Grindr ønsker også å få redusert rekordboten eller få den fjernet helt.

«Vi ville elsket å få boten fjernet eller redusert som følge av en rettsprøving», sier Miranda til NRK.

 

 

Powered by Labrador CMS