President Joe Biden er under press fra flere kanter. Blant annet fra skeive interesseorganisasjoner, som Human Rights Campaign (HRC) og Outright.

Biden følger opp politikken fra valgkampen med to viktige gjennomslag

– Han har vist at det er en helt annen president enn Trump som nå sitter i stolen i «The Oval Office», sier Gro Lindstad i FOKUS til Blikk.

Publisert Sist oppdatert
Gro Lindstad, USA-kjenner og daglig leder i Forum for kvinner og utviklingsspørsmål (FOKUS).

mIfølge en oversikt fra den skeive organisasjonen GLAAD, har Biden i løpet av sine 56 dager i presidentstolen foretatt seg 24 såkalte «LHBT+vennlige handlinger». Dette innebærer alt fra offentlige taler til konkrete lovendringer.

Ikke overraskende, er dette til stor forskjell fra Trumps 181 angrep på LHBT+rettigheter i løpet av 1515 dager.

– Selv om mange av endringene Biden har gjort, koblet til LHBT, ikke har fått oss til å sende opp fyrverkeriet, har vi likevel sett ham følge opp politikken han frontet under valgkampen, sier Gro Lindstad, USA-kjenner og daglig leder i Forum for kvinner og utviklingsspørsmål (FOKUS) til Blikk.

LHBT+ som ping pong-ball

Under valgkampen i fjor ga Joe Biden store løfter om reversering av Trumps politikk. Foreløpig ser den ferske presidenten ut til å innfri forhåpningene.

– Det viktigste gjennomslaget til nå er helt klart reverseringen av Trumps forbud mot transpersoner i militæret. Det er et klart overtramp av LHBT-rettigheter. Det andre viktige gjennomslaget har vært kampen mot diskriminering i skoler og på arbeidsplasser, sier Lindstad.

På kvinnedagen, 8. mars, skrev Biden under på en såkalt «executive order», en presidentordre, som skal garantere studenter og elever et skolemiljø fri for diskriminering på bakgrunn av seksuell orientering eller kjønnsidentitet.

– Bare det at man nå kan titulere seg selv kjønnsmessig som «they/them» i kontaktskjemaene til Det hvite hus er en viktig synliggjøring av politikken han fronter, sier Lindstad.

Skeivt press

Ifølge Lindstad er Biden utsatt for høyt press fra flere kanter. Blant annet fra skeive interesseorganisasjoner, som Human Rights Campaign (HRC) og Outright.

Translovgivningen i militæret var noe Lindstad forventet at han tidlig kom til å ta tak i.

Klikk bildet og kjøp BLIKK+

– I en meningsmåling fra 2019 svarer 71 prosent av amerikanerne at de støtter transpersoners mulighet til å være i militæret. Jeg pleier å si at politikk er politikk, og ofte handler om hva som er taktisk smart i en valgkamp. Det å fjerne Trumps translovgivning i militæret var noe han kunne være rimelig trygg på at ikke kom til å koste ham velgere, sier Lindstad.

Avventende jubel

Selv om Biden er mer progressiv enn sin forgjenger, mener Lindstad vi skal være forsiktige med å juble helt enda.

– LHBT-rettigheter blir ofte en ping pong-kamp mellom demokrater og republikanere. Biden har til nå gjort mye for LHBT-befolkningen, men dette kan reverseres igjen etter presidentperioden hans. På sikt må Biden gjøre presidentordrene om til permanente lovendringer, for at de ikke skal kunne oppheves av neste sittende president, sier Lindstad.

– Har Biden innfridd?

– Han har gjort det som var forventet, utfra de store krisene han må håndtere, som koronahåndtering, vaksiner og arbeidsplasser. Han har vist at det er en helt annen president enn Trump som sitter i stolen i «The Oval Office».

Powered by Labrador CMS