Skeiv sommer 

Sommer med prinsesse Zelda

I sommerferien skal Grunde Almeland på elbilferie i Europa, fordype seg i det nye Zelda-spillet og lese «Detransition, Baby» av Torrey Peters.

Det er ikke bare politiske utfordringer Venstres Grunde Almeland liker, fjellklatring og dykking står også på lista.
Publisert

Blikk tar tempen på det skeive miljøet i sommerferien. I dag står Venstre-politiker og leder av familie og kulturkomiteen på Stortinget, Grunde Almeland, for tur.

 – Hvordan ser sommeren din ut i år?

 – Det blir nok mye valgkamp sammen med hyggelige Venstre-folk. Slik er det for en politiker i et valgår. Men jeg har noen uker i juli hvor jeg skal på elbilferie rundt omkring i Europa. Det gleder jeg meg veldig til.

 – Hvilken lhbtqi+person ville du latt planlegge ferien din og hvorfor?

 – Det var et litt vanskelig spørsmål. Det er mange jeg gjerne ville reist på ferie sammen med, men kanskje ikke latt de planlegge den alene. Men jeg får si Christer Rødseth. Fordi han er både en skikkelig hyggelig fyr og har et vennlig vesen. I tillegg tror jeg han hadde planlagt for mange gode restaurantbesøk. Jeg er glad i å prøve nye smaker og å lage mat, så jeg tror vi ville blitt en god ferie-match.

 – Beste sommerminne?

 – Oj, det er mange gode minner å velge mellom. Jeg er veldig glad i turer med venner hvor vi nyter varmen og prater til langt på natt, eller reise rundt og oppleve nye steder. Men et høydepunkt, iallfall bokstavelig talt, var da vi tok klatreturen opp til Marmolada i Dolomittene for noen år siden. Å se det italienske alpelandskapet fra over 3000 meter mens du nyter en pils, det er verdt anstrengelsene.

 – Verste sommerminne?

 – Da jeg som renholder på hotellet jeg hadde sommerjobb på, måtte klore ned et rom etter en gjest som hadde sovet tre netter i sin egen avføring.

 – Liker du spontane turer, eller er du en planlegger?

 – Her vil jeg veldig gjerne si at jeg er spontan, fordi jeg liker tanken på å bare spontant slippe alt og reise et sted. Men jeg må nok innrømme at jeg er typen som har Excel-skjemaet klart et par måneder i forkant.

 – Hvis du får gjester fra utlandet, hva vil du vise frem av Norge?

 – Da må jeg vise de Hardanger, hvor jeg vokste opp. Jeg elsker å bo i Oslo, men få ting kan måle seg med å se Hardanger badet i solskinn mens man nyter nypresset sider fra den lokale eplebonden.

 – Og hva vil du ikke vise frem?

 – Det jeg ikke ville vist frem, er bunnen av de bynære fjordene. Det er trist å se all plasten og skrotet folk kaster fra seg i havet. For noen uker siden var jeg i Ålesund og ryddet plast i brosundet. Da fant vi blant annet en kafestol, en sykkel og en handlevogn på havets bunn.

 – Hva ville folk blitt mest overrasket over at du gjør om sommeren?

 – Usikker på om jeg gjør så mye som overrasker folk. Men at jeg bruker tid på å klatre fjelltopper, eller å dykke i havet er kanskje ikke det folk automatisk tenker at en politiker gjør? Eller, det jeg skal gjøre i sommer er å jobbe med saker som ligger i kontrollkomiteen. Det vil iallfall overraske de som tror at politikere har fire måneders sommerferie.

 – Hvilke skeive saker brenner du for?

 – Den klart viktigste saken for meg akkurat nå, er den jeg står midt oppi. Nemlig å bedre sikkerheten og levekår for skeive. Gjennom sommeren skal jeg gå dypere inn i 25. juni-rapporten og justisministerens redegjørelse for hva som har skjedd før, under og etter terroren. Sakene ligger i Stortingets kontrollkomité som jeg er medlem av. Ellers bekymrer jeg meg mest av alt for hatet og hetsen som florerer og rammer skeive. Bare se sosiale medier etter Oslo Pride, eller å se hva transpersoner må stå i på Twitter på en hvilken som helst dag i uken. Det kan vi ikke finne oss i. Jeg blir sint bare av å tenke på det.

 – Hva leser og ser du på i sommer?

 – Jeg leser ganske mye bøker. Sommeren er høysesong for nettopp det. De tre bøkene jeg gleder meg mest til å lese i sommer, er novellesamlingen «Norsk sommer» som akkurat kom ut, «Love in the Big City» av Sang Young Park, og «Detransition, Baby» av Torrey Peters. Jeg hørte nylig Torrey Peters i samtale med Carline Tromp på Litteraturhuset i Oslo. Ellers skal jeg bruke et respektabelt antall timer på det nye Zelda-spillet.

 – Favorittsommerlåt?

 – Jeg har fortsatt ikke kåret årets sommerlåt for egen del. Men jeg hørte RÜ for første gang i Pride Park i Oslo, så «ZENsations» blir nok mye spilt i bilen i sommer.

 

Powered by Labrador CMS