Pride

Dobbeltjubileum blir til megapride

Træna Pride fyller 20 år og planlegger storfeiring med pridene langs Helgelandskysten.

Publisert Sist oppdatert

Trænafestivalen, Vega Pride, Mo i Rana Pride og Træna Pride slår seg sammen for å feire avkriminaliseringen av homofili og Trænafestivalens 20-årsdag.

I 2015 tok den lokale trænværingen Helmer Langskjær initiativ til Træna Pride. Det første året deltok 50 mennesker i paraden. Året etter var de 500 – omtrent like mange mennesker som Træna har innbyggere. I 2017 var de hele 1000 paradedeltakere.

Ifølge Trænafestivalen, har pridefeiringen fått en massiv repsons og har nå blitt en stolt tradisjon for festivalen.

– Og i 2019 var hele festivalen, flere tusen mennesker, samlet for feiringen med flagg, glitter, kjærlighet, dans og musikk. Vi liker å si at Træna Pride har utviklet seg til å bli Norges største Pride i forhold til folketall, sier festivalsjef, Viggo Randal.

Løfter pride i småkommuner

– Det har lenge vært en sannhet at det å være annerledes på en liten plass kan være litt ekstra vanskelig, sier Bente Mari fra Vega Pride.

De forteller at målet med pridesamarbeidet er å vise at regnbueflagget ikke er farlig, og de ønsker å markere tydeligere enn noen gang at Pride handler om kjærlighet og ikke minst inkludering.

De tre samarbeidspartnerne mener at samarbeidet om å løfte pride i småkommuner i nord vil resultere i en Pridefeiring Nord-Norge ikke har sett maken til.

– Det er en real folkefest. For alle utaskjærs og innaskjærs. Kanskje litt ekstra utaskjærs akkurat denne festen, sier Margrethe Møllevik fra Mo i Rana Pride.

Det ryktes også at prideparaden i år vil bli en prideflåte, men arrangørene avslører ikke detaljene helt ennå.

– Vi er jo et kystsamfunn, så det å dra båter inn i miksen er naturlig, sier Møllevik.

– Dere får bare vente å se, sier Randal.

Planene er altså ikke offentlige helt ennå, men på Trænafestivalens nettside kan vi foreløpig lese at Open Drag Stage og Kjønnsklubb kommer til årets festival, i tillegg til dragkingkollektivet Gutta.

Powered by Labrador CMS